Angst onder Olympische sporters richting opening Winterspelen 2022

Het merendeel van de Nederlandse olympiërs vertrekt woensdag naar China, is erg bang om corona op te lopen. Nu de opening van de Olympische Winterspelen 2022 steeds dichterbij komt. Er zijn al veel schaatsers thuis in quarantaine of wekenlang in een hotelkamer doorbrengen om te voorkomen om besmet te raken.

Sporters zijn bang om besmet te raken

“Al die corona besmettingen maakt het moeilijk”, merkte Marcel Bosker afgelopen weekeinde in Heerenveen op, nadat hij zijn tweede nationale allroundtitel had gewonnen. Hij had getwijfeld of hij wel zou meedoen aan het NK, en hij denkt dat de Olympiërs hebben afgezegd uit angst voor besmetting.

“Dat helpt je niet veel als je hier wint maar niet naar de Spelen kunt omdat je corona hebt opgelopen.” Al bijna een week zit de 25-jarige schaatsster alleen thuis. “Ik ga het huis niet uit, ik ontmoet niemand en ik laat mijn boodschappen bezorgen.”

Melissa Wijfje, die afgelopen weekeinde derde werd op het NK allround, verblijft al meer dan een week in een hotel, ondanks het feit dat ze op hetzelfde schema staat als een reserve voor Peking. “Dat is hoe ze zich het liefst voorbereidt. Ik wil best helpen, maar ik hoop niet dat het jaren gaat duren met die corona.”

Strenge quarantaineregels in Beijing

Beijing heeft zeer strenge coronaregels. Besmette mensen moeten drie weken in een quarantainehotel verblijven. De organisatoren van de Winterspelen maakten zondag bekend dat 72 van de 2.586 bezoekers die deze maand voor het toernooi naar China kwamen, positief op het virus waren getest.

Maandag werden vier positieve tests uitgevoerd op 529 mensen die naar Peking reisden voor de Olympische Winterspelen. De coronaregels zullen iets worden versoepeld, aldus het IOC.

Wie een naaste vriend of familielid is van iemand die positief test, moet nu slechts zeven dagen in isolatie doorbrengen in plaats van 14. De drempel voor een twijfelachtige testuitslag om als positief te worden beschouwd, is ook iets verlaagd.

‘Communiceer met vrienden via mijn PlayStation’

Toch moeten de Olympiërs voorzichtigheid betrachten. Kjeld Nuis beweert dat hij pas sinds kort met vrienden communiceert via zijn PlayStation. “Zo kom ik uit saaie situaties.” De tweevoudig Olympisch winnaar maakte alleen voor zijn zoon een uitzondering. Hij zei: “Ik kan hem niet zien, omdat ik hem niet kan zien.” “Hij gaat er bovenuit, maar eerst moet hij een test doorstaan.”

Femke Kok zit al enkele weken in quarantaine thuis bij haar ouders. “Zij werken vanuit huis, dus ik hoef niet in een hotel te verblijven”, aldus de sprintster, die maandag een trainingswedstrijd rijdt in plaats van het NK sprint.

‘Al ministens een maand niet in het openbaar’

Cook geeft toe dat ze al minstens een maand niet meer in het openbaar is geweest. “Ik begin me veiliger te voelen als we straks naar China gaan,” vervolgt ze, “waar iedereen regelmatig getest wordt.” In de bubbel van het Olympisch dorp is er een lager risico op besmetting.

Merel Conijn was niet opgewassen tegen de stress als gevolg van coronabesmettingen. De twintigjarige inwoonster van Edam is aangewezen als reserve en moet zich met alle aspecten van de voorbereiding bezighouden. “Van tevoren waren er al veel testen van het team verzameld, en nu nog meer”, vervolgt ze.

“Ik moet mijn zorg om niet besmet te raken uitschakelen.” Dat wil zeggen, voor zover het denkbaar is. “Stress is niet goed voor de race, maar ik moest eerst fietsen.” En dat is haar gelukt. Zondag werd ze de eerste Nederlandse kampioen allround. “Ik ben me sinds maandag aan het voorbereiden op mijn vertrek.”

Video: Corona kan olympische droom verpesten

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie