Zo verliep de persconferentie gisteravond

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft gisteravond tijdens de coronapersconferentie, aangegeven dat de vandaag aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen een risico vormen. “Toch schaadt het blijven leven met veel beperkingen onze gezondheid en de samenleving.”

Volgens Kuipers is het aantal besmettingen op dit moment nog nooit zo hoog geweest. Het ernstigste probleem is het grote aantal personen dat als gevolg van de uitbraak in quarantaine is geplaatst. Daardoor blijven “bijna een half miljoen mensen voortdurend thuis”, omdat besmette personen zeven dagen gescheiden moeten worden. Met zulke hoge besmettingspercentages zijn de basisrichtlijnen volgens Kuipers “vitaler dan ooit tevoren”.

Versoepeling zijn een risico

Vanwege de grote problemen en spanningen in de samenleving verklaarde premier Rutte dat het kabinet bewust de grenzen opzoekt van wat haalbaar is. Hij legde uit dat het kabinet dit doet omdat “achter alle begrijpelijke vragen om hulp en activiteiten zulke grote uitdagingen en spanningen schuilgaan.”

Rutte erkent dat het kabinet een groot risico neemt door verschillende regelingen te schrappen. Hij hoopt dat hij over een paar weken niet opnieuw met het probleem te maken krijgt. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat iedereen de basisvoorzorgsmaatregelen neemt en zich houdt aan de normen die er nog wel zijn.

Terugkijken persconferentie gisteravond

Live Persconferentie 25 Januari 2022

Volgens Rutte zijn de nieuwe veiligheidsmaatregelen zes weken van kracht. Over drie weken is er weer een ‘weegmoment’. Hij hoopt dat hij dan niet op de rem hoeft te trappen, maar onmogelijk is het niet. “We doen vandaag namelijk iets heel spannends”, waarschuwde Rutte.

Versoepelingen coronaregels in het kort

Enkele dagen geleden werd al bekend dat het kabinet ermee had ingestemd dat horeca, cultuur en evenementen hun deuren weer kunnen openen, maar slechts beperkt en onder voorwaarden, tot 22.00 uur. Dit gaat gelden voor alle winkelsluitingstijden, dus ook voor supermarkten en andere winkeliers. De horecasector heeft positief gereageerd op de heropening.

OMT-advies

Vandaag bleek dat de versoepelingen verder gingen dan wat het Outbreak Management Team (OMT) had aanbevolen. In het kabinetsadvies werd gesuggereerd dat het “vooralsnog beter zou zijn om de avondsluiting niet later dan 20.00 uur te laten beginnen”. Het kabinet wijkt hier dus van af, zij het niet in de mate die door de culturele sector wordt aanbevolen, namelijk 22.00 uur.

Volgens voorzitter Hubert Bruls drongen de burgemeesters van de Veiligheidsraad, die bestaat uit de voorzitters van de veiligheidsdistricten, gisteravond aan op duidelijke openings- en sluitingstijden.

Nieuwe maatregelen voor de heropening

Er zijn maatregelen genomen voor plaatsen die opnieuw mogen worden geopend. Binnenevenementen kunnen tot 1250 mensen herbergen als ze een vaste zitplaats hebben, terwijl buitenevenementen tot een derde van de typische capaciteit kunnen herbergen.

Mensen moeten een coronatoegangsbewijs laten zien bij evenementen, in de horeca en op zogenaamde doorgangslocaties zoals dierentuinen. Zij moeten kunnen aantonen dat zij tegen het coronavirus zijn ingeënt (en eventueel na februari een herhalingsvaccinatie hebben gekregen), dat zij de laatste tijd zijn hersteld, of dat zij negatief hebben getest.

Steeds meer coronagevallen

Aantal mensen in quarantaine stijgt snel

Het aantal infecties is nog nooit zo hoog geweest. Tussen gisterochtend en vandaagochtend werden bijna 54.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. De statistiek is vertekend omdat de computersystemen het enorme aantal positieve tests niet meer kunnen bijhouden, daarom is het iets lager dan de ongeveer 65.000 van maandag en zondag. Duizenden mensen hebben positief getest maar zijn nog niet geregistreerd.

Positief is dat het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Infecties komen het meest voor bij jongeren onder de dertig. De laatste tijd is het aantal meldingen van sterfgevallen vrij constant gebleven. Onlangs werd aan het RIVM gemeld dat negen personen aan de gevolgen van hun ziekte waren overleden. In de afgelopen week zijn 61 sterfgevallen gemeld, een gemiddelde van ongeveer negen per dag.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie