Wat gaat 2022 bieden als Omikron voorbij is?

Al 25 maanden. Zo lang leven we al met de twijfel of we wel de vakantie naar Spanje kunnen boeken in verband met de ‘coronarestricties’. Zo lang leven we al dat we, voordat we een winkel ingaan, ons mondkapje opdoen. Het lijkt wel alsof de pandemie, nu aangedreven door Omikron nooit meer eindigt. Een wereld zonder een pandemie en corona lijkt wel een illusie, maar het virus heeft ons in deze 25 maanden al eerder hoop gegeven.

Deskundigen die zich over dit vraagstuk hebben gebogen geven aan dat het einde misschien in zicht is. Ja, misschien. Laten we zeggen dat het niet buiten de mogelijkheden ligt voor het jaar 2022.

Ik denk dat als we het goed doen, we een 2022 krijgen waarin Covid ons leven niet meer zo domineert,” zei Dr. Tom Frieden. Dr. Frieden was, onder het presidentschap van Obama, de directeur van de American Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Op dit moment is hij CEO en voorzitter van Resolve to Save Lives.

Dr. Yvonne Maldonado, epidemioloog en specialist in infectieziekten aan Stanford Medicine, en haar team van deskundigen hebben de vakantie samen doorgebracht om er achter proberen te komen hoe het volgende deel van de pandemie eruit zal zien en wanneer deze periode van start zal gaan.

Er was een algemene overeenstemming onder de betrokken deskundigen over wat er moet gebeuren: “We weten het echt niet precies,” zei Maldonado. Deskundigen over de hele wereld hebben veel geleerd van de ziektemodellen en de pandemieën uit het verleden. Toch zorgt Omikron voor veel twijfel, aangezien deze variant veel besmettelijker is dan gedacht. Dit heeft ervoor gezorgd dat de zogenaamde kristallen bol van de wetenschap troebel werd.

Niemand van ons had Omicron echt verwacht,” zei Maldonado. “Wel, er waren hints, maar we hadden niet verwacht dat het precies zo zou gaan“.

Amerika en Omikron

In de afgelopen maand is meer dan een kwart van het totaal aantal gevallen in de Verenigde Staten gemeld. Dit totale aantal gevallen is dus over de gehele 25 maanden dat de pandemie er is. Dit kwart wordt aangedreven door de Omikron, volgens gegevens van de John Hopkins University.

Vanaf afgelopen donderdag daalde het aantal corona-gevallen met 10% ten opzichte van vorige week. Dit was in 14 staten het geval. Toch steeg het aantal corona-gevallen met 10% in 26 andere staten, laten gegevens van de  John Hopkins University zien.

De Omikron-variant lijkt zijn hoogtepunt bereikt te hebben in sommige gebieden waar Omikron voor het eerste toesloeg in de Verenigde Staten. Deze eerste uitbraak was bijvoorbeeld in Boston en New York. In andere delen van de United States of America lopen de aantallen nog steeds uit de hand.

In de staat Georgia bijvoorbeeld, geven medische leiders in Atlanta aan dat de ziekenhuizen nog steeds overbelast zijn. De National Guard helpt ziekenhuizen in de staat Minnesota in de gezondheidszorg door veel ziek ziekenhuispersoneel. De gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, zegt dat het aantal ziekenhuisopnames, aantal corona-gevallen en aantal sterfgevallen hebben geleid tot “zoveel als we ooit hebben gehad in de staat Louisiana”.

Zuid-Afrika biedt hoop

Nadat Omikron voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt, zien infectiedeskundigen toch hoop in wat er in dit Afrikaanse land is gebeurd. “Zuid-Afrika is een beetje onze kanarie in de kolenmijn omdat zij de Omikron-variant als eerste hebben ontdekt,” zei Maldonado.

De wetenschappers in Zuid-Afrika ontdekten de Omikron-variant voor het eerst in november 2021. Kort hierna steven de gevallen erg snel, waarna deze weer snel terugvielen. Ditzelfde gebeurde in het Verenigd Koninkrijk, waardoor de deskundigen denken dat het overal zo zal gebeuren.

Rustige periode te verwachten

Ik verwacht dat het op korte termijn – de komende zes weken, vier tot zes weken – nog steeds erg moeilijk zal zijn,” geeft Dr. John Swartzberg aan. Dr. Swartzberg is een expert in besmettelijke ziekten en vaccinologie. Verder is hij klinisch professor emeritus aan de University of California, Berkeley’s School of Public Health. “Het zal ongeveer midden februari zijn voordat we echt beginnen te zien dat het beter wordt.”

Als de huidige piek snel terugloopt kan er een “rustige periode” aanbreken, geven deskundigen aan.

Swartzberg geeft aan dat maart tot en met de zomer net zo rustig zal verlopen als vorig jaar, met een geleidelijke daling van het aantal gevallen. “Er zal een gevoel van optimisme zijn, en dan zullen we meer dingen in ons leven kunnen doen,” zei Swartzberg. “Ik denk dat mei of juni echt gaat opkijken voor ons. Ik ben heel optimistisch.

Zijn optimisme komt ook doordat er tegen die tijd een veel grotere immuun populatie zal zijn. Deze groep bestaat uit mensen die dus gevaccineerd zullen zijn en die hun boosterprik hebben gehad, en degenen die corona hebben opgelopen tijdens de Omikron-piek. Het oplopen van de Omikron-variant betekent echter niet dat je niet de boosterprik hoeft te halen.

Over het algemeen zal het immuniteitsniveau van onze bevolking veel hoger zijn dan tijdens de Omikron-pandemie, en dat zal ons niet alleen helpen tegen Omikron en Delta, als die nog steeds circuleren, maar ook tegen nieuwe varianten,” zei Swartzberg. “In welke mate zal afhangen van de beschikbaarheid van medicijnen om in te grijpen.”

Dit komt voornamelijk door het feit dat het coronavirus nooit helemaal zal verdwijnen. “Ik verwacht volledig dat een andere versie van het virus terug zal komen,” zei Maldonado. “Dat zijn de scenario’s die echt onzekerheid brengen over wat er daarna komt.”

Opvolger van de Omikron-variant

Er is nog veel onzeker over wat er na Omikron komt. De nieuwe variant kan net zo besmettelijk zijn als Omikron, kan ook nog besmettelijker zijn. Het kan zijn dat mensen helemaal geen symptomen kunnen hebben, of dat de symptomen ernstiger zijn dan de huidige Omikron symptomen.

Het is helemaal niet duidelijk wat er daarna komt,” zei Dr. George Rutherford, een van de epidemiologen aan de University of California. Hij geeft aan dat het virus gemakkelijk kan muteren, zoals al gebeurd is met de minder besmettelijke Alpha- en Beta-varianten. Of deze mutatie kan met hele grote sprongen gemaakt worden, zoals met de zeer besmettelijke Delta- en Omikron-varianten. “Wat is het volgende? Het is een dubbelspel.”

Er wordt verwacht dat hetzelfde gebeurd met het H1N1-griepvirus. Dit virus was één van de ergste pandemieën in de geschiedenis. Het besmette een derde van de wereldbevolking en doodde 50 miljoen mensen. Deze pandemie eindigde uiteindelijk, maar het virus is momenteel nog steeds onder ons.

Dat was de betovergrootvader van alle H1N1-virussen die we elk jaar zien,” zei Maldonado. “Ze hebben sindsdien veel mutaties gehad, maar het is van dezelfde stam. Dus het is mogelijk dat dit virus iets soortgelijks zal doen.

De Verenigde Staten verliest jaarlijks zo’n 35.000 mensen aan de griep. “En we gaan verder met ons leven,” zei Swartzberg. “Ik denk niet dat het ooit weer wordt zoals het was, precies.”

Best-case scenario

Maldonado zegt dat dit het beste scenario is. Bij dit scenario moet de wereld zich concentreren op het beschermen van de ouderen en kwetsbare groepen, door ervoor te zorgen dat zij een vaccinatie krijgen. De bedrijven die vaccinaties maken zouden eigenlijk variant-specifieke vaccins moeten maken, zodat de kwetsbare groepen elk jaar hun corona-prik kunnen krijgen. Landen zouden ook moeten zorgen voor betere tests.

De orale geneesmiddelen en de monoklonale middelen zijn niet goed, tenzij je weet dat je Covid-positief bent,” zei Swartzberg.

Andere mogelijke scenario’s zouden er kunnen zijn als er niet genoeg antivirale of monoklonale middelen zouden zijn om zieke mensen te behandelen, of als de fabrikanten van vaccins niet snel genoeg de variant-specifieke vaccins kunnen maken. Het ‘worst-case scenario’ is als een variant ontsnapt aan de bescherming van vaccins.

“Ik denk dat dat minder waarschijnlijk is,” zei Maldonado.

De directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Dr. Anthony Fauci, heeft aangegeven dat hij hoopt dat deze worst-case scenario zich niet voordoet. “Ik kan je geen statistiek geven hoe groot de kans is dat het gebeurt, maar we moeten er op voorbereid zijn. Dus hopen we op het beste en bereiden we ons voor op het ergste.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie