Nieuwe corona-variant: BA.2, mogelijk nieuwe bedreiging

Er is een nieuwe coronavariant die door Groot-Brittannië wordt aangemerkt als een variant die een mogelijke bedreiging kan vormen, en dus een variant is die moet worden onderzocht. Deze nieuwe Covid-stam wordt gezien als “het zusje van Omikron”.

Update: Dit weten we van de BA.2 variant ‘de verborgen variant’

Dit zusje dook begin december op, iets nadat Omikron begon aan haar poging om zich over de wereld te verspreiden. De variant valt in de sectie BA.2. De meeste gevallen van Omikron zijn afkomstig van de oorspronkelijke BA.1-variant. De variant heeft veel van dezelfde mutaties als Omikron, alleen het huidige aantal gevallen nog heel laag.

Uit een aantal studies blijkt dat Omikron een mildere vorm is vergeleken met de varianten die in het verleden de dominante variant waren. De vaccinaties voor Omikron zouden nog steeds effectief zijn tegen deze nieuwe variant, genaamd BA.2.

Internationale studies geven positief bericht

Deskundigen en internationale studies geven en tonen aan dat er, voor nu, geen reden tot bezorgdheid is om de nieuwe variant. Vooral omdat er geen aanwijzingen zijn dat deze ziekte ernstiger is dan Omikron. De eerste studies die in Denemarken zijn gedaan, waar de subvariant de helft uitmaakt van alle Omikron-varianten, laten geen verschil zien in het risico om te worden opgenomen in het ziekenhuis na een besmetting.

De laatste gegevens van UKHSA laten zien dat BA.2 zich sneller verspreid dan de oorspronkelijke Omikron-variant. Maar toch is er meer onderzoek nodig om hier zekere uitspraken en aanbevelingen over te doen. De subvariant heeft 426 gevallen in Engeland veroorzaakt, waarbij Londen de meeste BA.2-gevallen heeft veroorzaakt, namelijk 146.

Het Sanger Institute heeft een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk gedaan. De gegevens die ze tot 8 januari verzameld hebben lieten 1.641 geraamde gevallen van BA.2 zien. De gevallen zijn 10 procent van het werkelijke totaal.

Het virus is sinds november in veel verschillende landen waargenomen, en is gelukkig nog niet in staat om Omikron te overtreffen. De eerste gevallen van BA.2 kwamen uit de Filipijnen, waarna de subvariant nu in 40 landen met 8.040 gevallen is geregistreerd.

Alle tot nu toe aanwezige varianten hadden een sleutelmutatie, die ervoor zorgde dat laboratoria deze gevallen en varianten gemakkelijk kon ontdekken en hierna markeren. Het wordt dus voor laboratoria lastiger om BA.2 op te sporen, omdat deze subvariant deze sleutelmutatie mist.

Wetenschappers kunnen wel al zeggen dat BA.2 makkelijker overdraagbaar is dan Omikron, en dat ze bij het doen van PCR-tests lastiger te onderscheiden zijn van de andere varianten. Wel zeggen Deense autoriteiten dat de covid-vaccins nog steeds even effectief zijn.

Deense Minister van Volksgezondheid en Sociale Zorg, Sajid Javid, zegt: “We leren leven met dit virus, en dankzij ons wereldwijd toonaangevende surveillancesysteem kunnen we elke genetische verandering van Covid-19 snel opsporen en nauwlettend in de gaten houden.”

Dankzij onze uitzonderlijke vaccinatie is het aantal mensen dat ernstig door Covid-19 wordt getroffen laag, en dankzij de innovatie en het onderzoek in het VK zijn levensreddende behandelingen ontdekt voor degenen die het meeste risico lopen op Covid-19. Nu we voorzichtig terugkeren naar Plan A, moedig ik u aan om uzelf en uw dierbaren de best mogelijke bescherming te geven en nu een boost te krijgen.”

BA.2 is voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika, Canada en Australië, gesignaleerd bij een Zuid-Afrikaanse man die was gaan reizen vanuit Gauteng. Een brandhaard voor de Omikron-variant.

Covid-19 Incident Director bij UKHSA, Dr. Meera Chand, zei: “Het ligt in de aard van virussen om te evolueren en te muteren, dus het is te verwachten dat we nieuwe varianten zullen blijven zien opduiken naarmate de pandemie voortschrijdt.

Ons voortdurende genomische toezicht stelt ons in staat ze op te sporen en te beoordelen of ze significant zijn. Tot nu toe is er onvoldoende bewijs om vast te stellen of BA.2 ernstiger ziekte veroorzaakt dan Omicron BA.1, maar de gegevens zijn beperkt en UKHSA gaat door met het onderzoek.”

“Het aantal gevallen blijft hoog in het hele VK en we moeten waakzaam blijven en vaccinaties nemen. We moeten allemaal regelmatig blijven testen met LFD’s en een PCR-test doen als zich symptomen ontwikkelen”.

Tom Peacock is een viroloog aan het Imperial College van London. Hij zegt dat het eerste bewijsmateriaal aantoonde dat er geen verschillen in de ernst waren. Dit postte hij in een tweet: “Er zijn waarschijnlijk minimale verschillen in de effectiviteit van het vaccin tegen BA.1 en BA.2.”

“*Zeer* vroege waarnemingen uit India en Denemarken suggereren dat er geen dramatisch verschil in ernst is in vergelijking met BA.1. Deze gegevens zouden in de komende weken meer solide moeten worden (op een of andere manier). Dus hoe bezorgd moeten we zijn? Wie zich bezighoudt met sequencing/surveillance moet BA.2 zeker goed in de gaten houden (en doet dat waarschijnlijk al!).

“Persoonlijk ben ik er niet zeker van dat BA.2 een substantiële impact zal hebben op de huidige Omicron golf van de pandemie…

“Verschillende landen zijn dicht bij, of zelfs voorbij de piek van BA.1 golven. Ik zou erg verbaasd zijn als BA.2 op dit moment een tweede golf zou veroorzaken. Zelfs met een iets hogere overdraagbaarheid is dit absoluut geen Delta -> Omikron verandering en in plaats daarvan is het waarschijnlijk langzamer en subtieler.”

Britse ontwikkelingen

De boosterprikken beschermen de bevolking tegen Omikron en bieden hierbij de beste kans om de pandemie uit te komen. Dit is herhaaldelijk aangegeven door gezondheidsfunctionarissen.

Een “Jabs Army”-campagne, uitgevoerd door The Sun, helpt de nodige extra vaccins te gebruiken om de Engelse bevolking te vaccineren, wat voorkomt dat er meerdere besmettingen zullen komen, en dus nieuwe maatregelen aangenomen moeten worden.

Momenteel zijn het aantal besmettingen ook sterk gedaald. Dit is te zien omdat het R-cijfer drastisch gedaald is deze week, wat een teken is dat de Omikron-variant zijn piek heeft bereikt in Engeland. Het R-cijfer ligt momenteel tussen 0,8 en 1,1 in Engeland. Dit is een groot verschil met afgelopen week, 1,1 en 1,5. Afgelopen persconferentie heeft premier Boris Johnson aangegeven dat er een einde komt aan alle beperkingen en dat thuiswerken geschrapt wordt.

De vaccinatiepaspoorten zullen worden geschrapt, en hierbij hoeven mensen op binnen locaties geen mondmasker te dragen. De verplichting om thuis te werken, in hoeverre dat mogelijk was, is met directe ingang ingetrokken. Dit betekent dat Britten weer deze week fysiek naar hun werk konden gaan.

De laatste paar regels worden per 26 januari ingetrokken. Dit betekend dat de volgende veranderingen komende donderdag ingaan. Hier wordt nog wel voorzichtig voor gedaan, omdat de situatie vrij makkelijk kan veranderen en de versoepelingen ineens worden verlengt. Deze versoepelingen zijn ook gemaakt omdat het aantal overledenen door Omikron haar hoogtepunt heeft bereikt en binnen enkele dagen zal gaan dalen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie