Coronadashboard van de overheid, betrouwbaar?

Sinds het begin van 2020 hebben we te maken met de corona-crisis. Vanaf het begin van die crisis zijn we om de oren geslagen met cijfers, grafieken en getallen over besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Om te zorgen dat deze informatie overzichtelijker is en begrijpelijker heeft de overheid het coronadashboard Nederland ontwikkeld. Hier kan iedereen terecht voor meer inzicht in de cijfers van gemeentes, regio’s en Nederland.  

Waarom is er een coronadashboard 

Door de gegevens op één plek overzichtelijk te maken is het eenvoudiger om veranderingen snel te ontdekken. Omdat alle gegevens op dezelfde plek binnenkomen en regelmatig ververst worden is het snel duidelijk als een regio of gemeente plots meer besmettingen heeft. Aan de hand van die gegevens kunnen dan eventuele maatregelen genomen worden. Ook als duidelijk is dat de vaccinatiegraad achterblijft kunnen gemeentes of regio’s middelen inzetten om mensen te overtuigen alsnog een vaccinatie te nemen. De gegevens op dit dashboard zijn dus zowel nuttig voor de overheid zelf als voor gewone Nederlanders die op zoek zijn naar meer informatie.

Hoe zit het met privacy

Er staan heel veel gegevens op het dashboard, maar je ziet nooit precies van wie die gegevens afkomstig zijn. Er worden nooit namen genoemd waardoor de privacy van iedereen gegarandeerd is. 

Regelmatige updates

De gegevens voor dit dashboard worden dagelijks of maximaal om de 3 dagen bijgewerkt. De meeste gegevens zijn afkomstig van het RIVM die ze dagelijks om 15:15 uur openbaar maken. Het doel is om die om 15:20 uur verwerkt te hebben in het dashboard. 

Wat staat er op het coronadashboard

Het ministerie van VWS heeft het coronadashboard ontwikkeld om Nederland informatie te verschaffen over de ontwikkeling van het coronavirus, de vaccinatiegraad, sterfgevallen en ziekenhuisopnames. Je vindt hierop de laatste actuele cijfers die afkomstig zijn van het RIVM, de GGD en de ziekenhuizen. Je vindt op het dashboard onder andere de volgende zaken terug:

  • Aantal positeve testen – op het coronadashboard vindt je een grafiek met daarop het aantal positief geteste Nederlanders van een dag eerder. Daarnaast geven ze aan of het hierbij gaat om meer of minder gevallen dan het gemiddelde in de afgelopen 7 dagen. In de grafiek zie je bovendien de tendens gezien over een maand. 
  • Aantal ziekenhuisopnames – Dagelijks krijgt het RVM de nieuwste gegevens van de ziekenhuizen binnen. Ook hier wordt weergegeven of dit meer of minder opnames zijn dan in de afgelopen 7 dagen. In de grafiek zie je bovendien de tendens gezien over een maand. 
  • Aantal gezette prikken – Op het dashboard vindt je het volledige aantal gezette vaccinatie-prikken. Het gaat hierbij zowel om eerste prikken als tweede prikken, en het maakt niet uit of dit nu gaat om Pfizer, Moderna, Astra Zeneca of Janssen. Dit getal wordt elke dinsdag en donderdag bijgewerkt. 
  • Aantal Intenstive care opnames – Deze cijfers krijgen dagelijks een update. Ook hier zie je of dit cijfer lager of hoger is dan gemiddeld. 
  • Reproductiegetal – Hier gaat het om het aantal mensen dat besmet kan worden door één persoon die besmet is geraakt met corona.
  • Sterfte – Dagelijks worden het aantal sterfgevallen met corona bekend gemaakt. 
  • Varianten van het coronavirus – Momenteel is de Deltavariant heel erg in opkomst, maar er zijn nog veel meer varianten. Het VWS geeft het percentage weer van de meest gevonden variant. 

Al deze gegevens zijn schematisch weergegeven op het dashboard. Als je erop klikt krijg je per categorie nog meer informatie. Als je bijvoorbeeld op ‘Varianten van het coronavirus’ klikt, zie je een aantal artikelen over de verschillende varianten, maar ook hoe groot het percentage van de besmettingen met de andere varianten is. Daarnaast zie je hoe de varianten zich sinds het begin van de pandemie hebben ontwikkeld.

Bron-en contactonderzoek GGD

Op het dashboard vindt je tevens uitgebreide data afkomstig uit de bron-en contactonderzoeken die het GGD doet als mensen besmet raken met covid-19. Ze doen deze onderzoeken om tijdig anderen te kunnen waarschuwen die ook mogelijk besmet zijn geraakt. 

Landelijk en regionaal overzicht

Op de dashboardpagina over bron-en contactonderzoek zie je meerdere landkaarten van Nederland in verschillende kleuren. Op deze landkaarten kun je zien waar mensen het vaakst corona oplopen. Over het algemeen is dat voornamelijk thuis of op school. Als je meer informatie wil over je eigen regio kun je klikken op de landkaart. Je ziet dan niet alleen de gegevens van de bron-en contactonderzoeken, maar ook het aantal besmettingen en de vaccinatiegraad. Je kunt zelfs kiezen om die gegevens per gemeente te bekijken. 

Risicokaart van Nederland

Tot 25 september werd dagelijks bijgehouden welke regio’s en gemeentes een groter risico vormden. Sinds 25 september geld echter voor heel Nederland hetzelfde risiconiveau. Er wordt nog wel dagelijks bijgehouden hoeveel positief geteste mensen er in Nederland zijn. Die cijfers vindt je zowel terug in de landkaart, als in grafieken en cijfers.

Reproductiegetal

Zowel op het Nederlandse coronadashboard als op de dashboards van andere landen vind je het R-getal terug, oftewel het reproductiegetal. Dit getal staat voor het aantal mensen dat één  iemand kan besmetten. Als dit getal groter is dan één dan betekend het dat het aantal besmettingen aan het toenemen is. Hoe lager het getal des te beter, het betekent dat het aantal coronabesmettingen afneemt. 

Actuele artikelen

Op het coronadashboard vindt je niet alleen cijfers terug maar ook informatie. Regelmatig worden nieuwe artikelen geplaatst die meer inzicht geven in de pandemie en wat er gedaan wordt om die pandemie tegen te gaan. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over artikelen die meer inzicht geven in het effect en de werking van vaccins, hoe bepaalde onderzoeken gedaan worden en hoe bepaalde cijfers berekend worden. 

Blijf bij 

Check ook: Corona-Teller.nl – Coronavirus Kaart NL + Wereldwijd

Wil je dus altijd op de hoogte zijn van de laatste gegevens over COVID-19 in Nederland, neem dan regelmatig een kijkje op het coronadashboard. In de afgelopen periode is heel veel onzeker geweest en mensen hopen meer dan ooit dat de lockdowns en maatregelen nu echt tot het verleden gaan behoren. Door af en toe op het coronadashboard te kijken houdt je jezelf op de hoogte en weet je precies hoe het er op dat moment in Nederland voor staat. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie