Coronaregels per 25 september in één overzicht!

Op 15 september heeft de overheid aangekondigd dat er voldoende mensen gevaccineerd zijn om de geldende coronamaatregelen verder te versoepelen. Van alle inwoners in Nederland zijn ondertussen 11 miljoen mensen volledig gevaccineerd, en nog eens 2 miljoen hebben de eerste vaccinatie gehad. Onder andere hierdoor zijn het aantal mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen, en met name op de IC, sterk afgenomen. Hierdoor komt er vanaf 25 september 2021 een langverwacht einde aan de 1,5 metersamenleving, kunnen evenementen onder bepaalde voorwaarden weer doorgaan, en mag de horeca weer open op maximale capaciteit. Lees verder en ontdek welke coronaregels van kracht gaan op 25 september. 

Samenvatting coronaregels 25 september 2021

Coronaregels per 25 september in één overzicht! 1
Officiële infographic van rijksoverheid.nl, gepubliceert op 14 september 2021

Basisregels

Ondanks dat er een groot aantal versoepelingen van de regels plaats zullen vinden, zijn er nog steeds een aantal basisregels waar we ons aan moeten houden om de pandemie onder controle te houden. Het is aan ons allemaal om te zorgen dat COVID-19 zo min mogelijk kans krijgt om opnieuw te verspreiden. Het is bijvoorbeeld niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden, maar het wordt wel nog steeds sterk aangeraden.

Hygiëne

Naast het houden van afstand raden we aan om nog steeds regelmatig je handen te wassen en geen handen te schudden. Nies daarnaast in je elleboog als dat nodig is, en zorg dat je huis en werkplek voldoende geventileerd worden. Bovendien wordt aangeraden om nog steeds zoveel mogelijk thuis te werken en alleen naar kantoor te gaan als dit echt noodzakelijk is. Er zijn geen strikte regels, maar aangeraden wordt om dit te overleggen met je werkgever. 

Mocht je alsnog symptomen krijgen die mogelijk duiden op COVID-19, zoals koorts, hoesten, niesen en hoofdpijn, laat je dan testen. 

Mondkapjes

corona mondkapje

De coronaregels met betrekking tot het dragen van mondkapjes blijven min of meer gelijk. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht op luchthavens inclusief vliegtuigen en in het openbaar vervoer zoals de tram, metro, bus en trein. Ook in professioneel personenvervoer, zoals taxi’s, zijn mondkapjes verplicht. Daar tegenover staat dat op perrons en stations je vanaf 25 september geen mondkapje meer hoeft te dragen. 

Onderwijs en kinderopvang

De regels met betrekking tot het onderwijs en de kinderopvang worden vanaf 25 september ook versoepeld. Voor het MBO en HBO geldt vanaf die datum bijvoorbeeld geen maximale groepsgrootte meer en vervalt de mondkapjesplicht buiten de leslokalen. Deze laatste versoepeling geldt ook voor het voortgezet onderwijs. 

Voorheen moest de hele klas of groep in de kinderopvang in quarantaine als een kind of medewerker besmet raakte met COVID-19. Vanaf 25 september is het niet meer verplicht voor alle kinderen en medewerkers om in quarantaine te gaan of getest te worden. 

Coronatoegangsbewijs / coronapas

Zoals gezegd zullen vanaf 25 september heel wat regels komen te vervallen. Daar tegenover staat dat er een aantal nieuwe regels bijkomen. Horeca, en evenementenbezoek zullen vanaf 25 september alleen mogelijk zijn met als voorwaarde dat je een coronatoegangsbewijs hebt. Dit toegangsbewijs geld voor iedereen vanaf 13 jaar, voor zowel binnen als buitenactiviteiten. 

Dit toegangsbewijs is in het leven geroepen om op een veilige manier meer mensen de kans te geven om te genieten van activiteiten buitenshuis. Nu een groot deel van Nederland twee vaccinaties heeft, is dit mogelijk. Daarnaast geeft het de horeca, evenementen, en kunst & cultuur weer de kans om economisch te herstellen.  

Wie kan een coronatoegangsbewijs krijgen? 

Je kunt een Coronapas krijgen als je volledig gevaccineerd bent, een herstelbewijs hebt, of getest bent. Hierbij de volledige voorwaarden:

 • Volledige vaccinatie: Dat wil zeggen twee weken na twee prikken AstraZeneca, Pfizer, of Moderna. Of twee weken na 1 prik Janssen.  
 • Corona herstelbewijs: Je kunt een herstelbewijs ontvangen als je tenminste 11 dagen geleden positief bent getest door de GGD, en die test niet langer dan 180 dagen geleden afgenomen is. 
 • Negatieve test: Laat je binnen 24 uur, maar uiterlijk 2 uur voor het evenement of activiteit testen bij de GGD.

Hoe werkt de coronapas

Als je voldoet aan één van de bovenstaande voorwaarden kun je via de CoronaCheck-app het coronatoegangsbewijs aanvragen voor jouw evenement, horecabezoek of activiteit. Om het bewijs te ontvangen moet je inloggen op de app met je DigiD of je ophaalcode invullen. Vervolgens kun je jouw vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs ophalen en ontvang je jouw unieke QR-code als coronatoegangsbewijs. Zodra je aankomt bij het evenement laat je het toegangsbewijs en je identiteitsbewijs zien. Mocht je de voorkeur hebben voor een papieren versie van je bewijs, ga dan naar www.CoronaCheck.nl/print

Voor welke activiteiten heb ik een coronatoegangsbewijs nodig?

Vanaf 25 september geldt voor alle horeca, met uitzondering van afhaalrestaurants, dat je een coronapas nodig hebt. Dit bewijs is ook noodzakelijk voor festivals, optredens, feesten, als publiek bij een sportwedstrijd, maar ook voor evenementen op het gebied van kunst en cultuur zoals bioscopen en theaters. 

Coronaregels per 25 september in één overzicht! 2

Aanvullende regels voor de horeca, evenementen en kunst & cultuur 

Ondanks het opheffen van de 1,5 meter samenleving en het invoeren van het coronatoegangsbewijs voor horeca, evenementen, en kunst & cultuur. Zijn er nog een aantal regels van toepassing. Per sector zullen we die hier kort toelichten:

Horeca zoals cafés, restaurants en sportkantines 

 • Openingstijden van 6:00 uur tot 0:00 uur. 
 • Entertainment is vanaf 25 september weer toegestaan.
 • Binnen geldt een maximale capaciteit van 75% (zonder vaste zitplaats). 
 • Buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers. 

Evenementen zoals professionele sportwedstrijden, feesten en festivals 

 • Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers. 
 • Voor evenementen binnen geldt een maximale capaciteit van 75% (zonder vaste zitplaats). 
 • Voor evenementen binnen met vaste zitplaats geldt geen maximaal aantal bezoekers. 
 • Geen verplichte sluitingstijd.
 • Horeca moet na 0:00 uur sluiten.

Kunst & Cultuur zoals poppodia, theaters en bioscopen

 • Binnen geldt een maximale capaciteit van 75% (zonder vaste zitplaats). 
 • Open tot 0:00 uur. 

Coronaregels Reizen vanaf 22 september 

Tot op heden moesten reizigers uit landen met een hoog of zeer hoog risico 10 dagen in quarantaine na aankomst in Nederland. Vanaf 22 september vervalt die regel, je hoeft dus niet meer in quarantaine na terugkomst. Houd bij reizen naar het buitenland wel rekening met de corona regels ter plekke. Veel landen eisen een PCR-test of quarantaine. Kijk voor meer informatie op de website www.wijsopreis.nl

Tot slot 

De nieuwe maatregelen gaan van kracht op 25 september. De overheid zal het aantal ziekenhuisopnames in de gaten houden, afhankelijk daarvan kunnen de maatregelen daarna verder versoepelen of aangescherpt worden. Uiteraard willen we met zijn allen dat de situatie zo snel mogelijk toestaat dat we weer terug kunnen naar het ‘oude’ normaal.

Bekijk persconferentie, nieuwe coronamaatregelen voor 25-09-2021

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie