Overleg Rusland en Oekraïne tijdens nucleaire dreiging

De president van Oekraïne, Volodimir Zelensky, is pessimistisch over het overleg met Rusland. Desondanks is vandaag gereserveerd voor overleg tussen Oekraïne en Rusland.

Een eerste ontmoeting tussen Zelenski en Poetin (of leden van zijn staf) zal naar verwachting vandaag plaatsvinden aan de Oekraïens-Wit-Russische grens.

De president van Oekraïne, Petro Porosjenko, gelooft niet in de uitkomst van het overleg.

In een videoboodschap verklaarde de president van Oekraïne: “Ik geloof niet echt in de uitkomst van dit overleg, maar laten we het proberen.” Hij zei verder dat als er een “hoop” is om de oorlog te stoppen, hij zou moeten deelnemen aan het overleg. De afgelopen dagen is Zelensky op de sociale media alom bejubeld als een held. Dat is te danken aan het feit dat hij in videoboodschappen te zien is die de straten van Kiev opgaan, soms gekleed in legeruniform. “Poetin heeft er op zijn minst voor gezorgd dat Zelenski nooit wordt vergeten“, luidt de conclusie.

Volgens Kiev zullen de delegaties van de landen elkaar zonder voorwaarden ontmoeten. Het zal de eerste overleg zijn sinds de Russische invasie afgelopen donderdag begon.

De dag na de nucleaire waarschuwing van Rusland

Als de besprekingen doorgaan, zullen de eerste besprekingen tussen Oekraïne en Rusland plaatsvinden op de dag dat Vladimir Poetin het leger opdracht gaf zijn kernwapens in staat van paraatheid te brengen. “Afschrikmiddelen‘, zei de Russische president Vladimir Poetin. Met de Russische inval in Oekraïne beweert Poetin dat het Westen “onvriendelijke stappen” heeft genomen tegen zijn land.

Zoals u kunt zien, hebben niet alleen westerse landen onvriendelijke economische maatregelen tegen ons land genomen, maar hebben topambtenaren van vooraanstaande NAVO-landen zich ook veroorloofd agressieve verklaringen tegen ons land af te leggen“, zei Poetin in een toespraak die op de staatstelevisie werd uitgezonden.

Poetin noemt de sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten “onvriendelijke maatregelen“. Deze strafmaatregelen zijn volgens de Russische president Vladimir Poetin onwettig.

De explosies in Kiev gaan nog steeds door.

Volgens het Oekraïense Staatsbureau voor Informatie zijn er vanochtend vroeg in Kiev verschillende explosies gemeld. De explosies zouden hebben plaatsgevonden na vele uren van relatieve rust in de Oekraïense hoofdstad. De berichten over de explosies, die ook in Charkov en Tsjernihiv werden gemeld (een raket in een appartementencomplex), konden niet hard worden gemaakt. Dit laatste geldt ook voor de 4.500 Russen die sinds de invasie in Oekraïne zouden zijn omgekomen. De Russen hebben dinsdag voor het eerst verliezen erkend, maar niet gezegd hoeveel doden er zijn gevallen.

De Russische aanval op Kiev is volgens het Oekraïense leger nog steeds aan de gang. Het Russische leger heeft geprobeerd een pontonbrug te bouwen om de Irpin-rivier in het noorden van de hoofdstad over te steken, aldus een bericht op Facebook van de Oekraïense legerleider vrijdagavond. Een andere poging om Irpin, een voorstad van Kiev, te veroveren mislukte, aldus de brief.

Het Lagerhuis keert terug van Oekraïens reces.

Minister-president Mark Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en minister van Defensie Kajsa Ollongren zullen vandaag na het reces van de Tweede Kamer spreken over de oorlog in Oekraïne. Het overleg stond oorspronkelijk gepland voor afgelopen donderdag, maar werd op verzoek van het kabinet uitgesteld vanwege de recente inval van Rusland in Oekraïne. Sindsdien is er veel gebeurd.

De regering heeft verklaard dat zij Oekraïne luchtdoelraketten en antitankbewapening zal leveren, en geld zal uittrekken voor hulp aan vluchtelingen. Rusland heeft ook sancties opgelegd gekregen van de Europese Unie. De tegoeden van de Russische centrale bank zijn geblokkeerd, en verschillende andere instellingen hebben geen toegang meer tot het internationale betalingssysteem SWIFT. Als vergelding heeft de Russische president Vladimir Poetin gezworen kernwapens te zullen gebruiken. Zijn retoriek werd door de ministers Hoekstra en Sigrid Kaag (Financiën) aan de kaak gesteld.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie