Opnieuw besmet met corona, Omikron lijkt het te kunnen

Besmet raken met corona is onaangenaam, maar als je je niet te ziek voelt, is er een voordeel: je bent veilig voor een bepaalde tijd daarna. Tenminste, zo voelden het. Volgens nieuwe studies uit de Verenigde Staten is dat niet langer het geval. Opnieuw besmet raken na herstel is mogelijk door de Omikron-variant.

Het paper is nog een pre-print, dus andere academici zullen het moeten onderzoeken en analyseren, maar de conclusies zijn duidelijk. Als u niet bent geroosterd, kunt u momenteel vrij kort na uw vorige besmetting opnieuw met omikron worden besmet, aldus de studie.

Grote invloed op de quarantaineregels

Dit zou natuurlijk een grote invloed hebben op de isolatie en quarantaine-regels, en ook op het aantal mensen dat besmettelijk is en ziektes kan verspreiden. Want nog een week op zolder direct na de isolatie? Niet bepaald een goede ervaring. Een korte samenvatting van de studie is opgenomen in onderstaande tweet, samen met een link naar de studie zelf:

Deze geluiden zijn al in de klaslokalen zichtbaar. Kinderen die positief testen herstellen, maar worden na herstel en een negatieve test toch weer ziek. Ze zijn vaak ongevaccineerd, zo niet helemaal ongevaccineerd. Zij worden er vaak van overtuigd dat het wel een oud virus zal zijn dat is opgepikt en dat quarantaine en isolatie niet nodig zijn.

Het immuunsysteem is niet geactiveerd.

Immuun na corona infectie

Volgens de richtlijnen van het RIVM is testen zonder symptomen niet nodig voor contacten die recent besmet zijn met SARS-CoV-2. “Voor hen is er geen quarantaine-advies.” Het lijkt er dus op dat voor omikron toch andere regels kunnen gelden.

Deborah van Baarle, een Groningse hoogleraar immunologie, beweert dat als een ziekte het immuunsysteem niet ‘aanzet’, je niet zoveel antilichamen aanmaakt en dus vatbaarder bent voor een nieuwe infectie. Met andere woorden, een kleine infectie die een verkoudheid veroorzaakt die na twee dagen over is, zal je in de toekomst niet veel bescherming bieden.

Het is mogelijk dat dit vaker zal voorkomen.

Volgens Van Baarle is dit op zich niet nieuw. Hetzelfde kan gezegd worden van andere varianten. Toch geeft omikron vaak mildere infecties en is het echt besmettelijker. “In die zin kan het nu vaker voorkomen”, aldus Van Baarle.

Omikron hanteert ook een aantal strategieën om het immuunsysteem te omzeilen en toch infectie te veroorzaken, aldus Van Baarle. “Herinfecties hebben zich echter voorgedaan in het tijdperk van de deltavariëteit, maar niet zo snel na de oorspronkelijke infectie.”

Het risico op herinfectie is vijf keer hoger’.

Deze Amerikaanse studie komt overeen met onderzoeken die in het Verenigd Koninkrijk zijn gedaan, aldus immunoloog Huub Savelkoul van de Wageningen Universiteit. “Het lijkt erop dat patiënten die geen booster hebben gehad en nu een kleine ziekte oplopen met omikron gedurende ruwweg twee tot drie weken beschermd zijn tegen een nieuwe infectie,” zei hij over de bevindingen.

Bovendien beweert Savelkoul dat het risico van herinfectie met omikron bijna vijf keer hoger is dan met delta, en dat de bescherming na een besmetting met omikron slechts ongeveer 19 procent bedraagt.

Het is geen goed nieuws.

De gevolgen: “groep-immuniteit is moeilijk te bereiken op deze manier.” Quarantaines daarentegen hebben een verwaarloosbaar effect. Je kunt besmet raken bijna zodra je weer naar buiten stapt.”

corona groep

Dit is ontegenzeggelijk slecht nieuws, zoals Savelkoul benadrukt. Omdat de omikron variëteit op deze manier zal blijven circuleren. “We zullen een probleem hebben als er een variëteit opduikt die meer pathogeen is dan omikron, omdat we dan niet veel verdediging hebben opgebouwd.”

Was je handen, zet een stofmasker op, en neem een boosterprik.

Is er een uitweg? Het is moeilijk, maar Savelkoul denkt dat het kan helpen om de basiswaarborgen langer in stand te houden. Als het ergens druk is, draag je een mondmasker, maak je je zorgen over persoonlijke hygiëne, enzovoort. “Als gevolg daarvan is de booster heilzaam.”

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie