Het coronavirus leidt tot meer overuren in 2020. Hoeveel invloed heeft het coronavirus op het werk?

Het coronavirus heeft veel invloed op vrijwel alles in Nederland. Zo probeert iedereen de 1,5 meter afstand te bewaren en is er in de markt ook veel veranderd. Zo heeft het coronavirus tot veel verlies van banen geleid. Daarnaast zijn erg veel mensen thuis gaan werken omdat de 1,5 meter afstand anders niet haalbaar is. Iets dat erg opmerkzaam is tijdens de coronacrisis, is dat werknemers over het algemeen meer uren zijn gaan werken. Daarnaast heeft de coronacrisis een positieve invloed op de gezondheid van veel werkenden.

Het coronavirus en werk

Werknemers zijn tijdens de coronacrisis meer gaan werken. Dit geldt zowel voor de mensen die thuiswerken, als voor de mensen die op locatie werkzaam zijn. Ongeveer 1 op de 3 mensen die mensen die buiten de deur werken zijn meer uren gaan draaien en 1 op de 4 mensen die thuiswerkt. Wanneer je veel overuren thuis werkt, is het prettig als je hiervoor een goede workstation hebt. Het is hierbij aan te raden om met met ergonomische materialen te werken.

Werken tijdens corona

Het totale percentage werknemers die overwerken is gedaald van 75 naar 61 procent gedaald. Het opvallende hieraan is dat vooral de mensen die overwerken, dit in extremere maten zijn gaan doen. Zo is het aantal gemiddelde overuren flink toegenomen. Voor het coronavirus zat het gemiddelde aantal overuren op 4 uur en nu tijdens de coronacrisis is dit gestegen naar 11 uur. Waar de stijging aan hoeveelheid overuren aan te danken is, is afhankelijk van meerdere factoren. Dit hangt onder andere af van de verschillende werksectoren. 

Landkaart van Nederland Coronavirus – Live Nieuws Update(s)

Coronavirus werk

Heeft de vergroting van de hoeveelheid overuren invloed op de gezondheid?

Wanneer er meer overuren worden gemaakt, zal het kunnen zijn dat er ook meer mensen last hebben van lichamelijke klachten. Zo was het percentage mensen met burn-outklachten in Nederland al erg hoog. Het percentage lag en ligt nog steeds op 17% van de mensen. Dit houdt in dat er niet meer mensen zijn bijgekomen met burn-outklachten. Hierbij spelen er natuurlijk meerdere factoren een rol. Echter, er is ook onderzoek gedaan naar de gezondheid van de mensen. Zo is de vraag hoe het met de gezondheid gaat aan een grote groep mensen gevraagd. 8 op de 10 mensen geeft aan dat de eigen gezondheid op dit moment erg goed is. Dit percentage valt nu hoger uit dan voor de coronacrisis.

Coronavirus en werk

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie