Alles wat je wil weten over je Corona Reispas

Kun jij als veel anderen niet wachten om op wintersport of romantische stedentrip te gaan? Dan moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Vanwege corona kun je niet meer zomaar een vliegticket kopen en in het vliegtuig stappen, zelfs met de auto kun je niet meer zomaar overal naartoe.

Veel landen hebben reisregels ingesteld om overdracht van het coronavirus zoveel mogelijk uit te sluiten. In Europa heb je in ieder geval een Corona Reispas nodig die je kunt downloaden in de CoronaCheck-app onder bepaalde voorwaarden. Lees er hier alles over.

Wat is de Corona Reispas

Corona Reispas staat voor het Europese coronatoegangsbewijs dat je op kunt halen in de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid met je DigiD. Om recht te hebben op het bewijs moet je aan een aantal coronaregels voldoen, te weten:

Coronapaspoort Spanje
  • Je hebt recht op het bewijs 14 dagen na de tweede dosis van het Moderna, AstraZeneca, of Pfizer vaccin. 
  • Je hebt recht op het bewijs 28 dagen na een dosis van het Janssen vaccin.
  • Je hebt recht op het bewijs als je tussen 11 en 180 dagen geleden positief getest bent op corona door de GGD. 
  • Je hebt recht op het bewijs als je een negatieve coronatest van de GGD kunt overleggen die in de afgelopen 24 uur is afgenomen. Deze vorm is slechts 24 uur geldig. 

Aankomende wijzigingen geldigheid vaccins

Momenteel heb je recht op een coronatoegangsbewijs als je twee keer een dosis van een vaccin hebt gekregen, of een dosis Janssen hebt ontvangen. Ondertussen is gebleken dat bij veel mensen de resistentie tegen corona sterk aan het aflopen is. Bovendien blijkt dat de vaccins effectiever zijn tegen de nieuwe coronavariant Omikron als je een booster neemt. Het is daarom aan te raden om tussen 6 maanden en 9 maanden na de laatste prik een booster te nemen. De EU-ministers zijn samengekomen en hebben besloten dat het Europese vaccinatiebewijs en dus je Corona Reispas na 1 februari 2022 niet meer geldig is, als iemand geen booster heeft genomen. 

Regels per land verschillend 

Het is belangrijk om te weten dat je ondanks dat je een Corona Reispas voor Europa hebt er in sommige landen andere regels gelden en je niet automatisch overal toegang hebt. Je vindt de land specifieke informatie via onze zoekfunctie. Onze Duitse buren hebben bijvoorbeeld zeer strikte regels waardoor je als je ongevaccineerde niet altijd zomaar het land binnenkomt, ook niet als je een negatieve test kunt laten zien. 

2G regel in Duitsland

In veel Duitse deelstaten geld de 2G regel, dit betekent dat je alleen toegang krijgt tot bepaalde plekken als je ofwel een herstelbewijs hebt, of volledig gevaccineerd bent. Ongevaccineerden mogen niet meer naar binnen. Op sommige plekken geld zelfs een 2G plus regel. Dit houdt in dat je naast een vaccin of herstelbewijs ook een negatieve coronatest moet kunnen overleggen. Met een Antigeentest heb je 24 uur toegang, met een PCR-test 48 uur

Reizen buiten Europa

corona wereld

Het is belangrijk om te weten dat je coronatoegangsbewijs niet rechtsgeldig is in andere landen buiten Europa. Als je buiten Europa op vakantie gaat, is het verstandig om ook het papieren bewijs en het gele boekje mee te nemen om aan te tonen dat je gevaccineerd bent. Een vaccin is niet in alle landen verplicht. Je kunt meer lezen over de regels per land via Wijs op Rijs

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie