Dinsdag is dat door de 27 EU-ministers van Volksgezondheid samen besloten. Hugo de Jonge zegt blij te zijn met de gezamenlijke regel over het boosterprik. “Het is niet verstandig als landen eigen reisregels hanteren.”
De boosterprik wordt verplicht voor reizen in elk Europees land. Na deze boosterprik is je coronapas weer 9 maanden geldig. En de regel gaat per 1 februari in. De jonge belooft dat tegen deze tijd de boosterprik in Nederland voor iedereen beschikbaar is. Op dit moment kan iedereen geboren voor 1947 een boosterprik afspraak maken.
Reizen is belangrijk
Minister van gezondheid benoemd na het besluit dat hij het belangrijk vind dat reizen mogelijk blijft de coronapas. Reizen werd afgelopen weken steeds onzekerder door nieuwe regels per land. Met deze nieuwe regel zijn de regels per land weer een stuk duidelijker: Is je vaccinatie ouder dan 9 maanden? Dan blokkeert je coronapas en moet je een booster prik halen. Na de boostervaccinatie activeert je coronapas en kun je weer door heel Europa reizen.
Vaccinatie na 6 maanden al minder effectief
Uit onderzoek blijkt dat na zes maanden de eerste vaccinatie al begint af te nemen. Hierdoor ben je minder goed beschermd tegen het coronavirus. Vooral tegen nieuwe corona-varianten als Omikron.
Niet alle Europese landen hebben genoeg prikcapaciteit en vaccins om deze boosterprik binnen 6 maanden toe te dienen. Daarom wordt er gekeken of de geldigheidsduur van volledige vaccinatie verlengd kan worden.
Verplichte PCR-test
In de Europese raad hield onze Hugo de Jonge een uitgebreid betoog voor samenwerken en regels zoveel mogelijk gelijk houden binnen de EU. Hij wil dat de regels niet alleen gelijk zijn voor het Europese coronapaspoort. De jonge stelt voor om een PCR-test verplicht te stellen voor iedereen dit naar Europa wilt reizen.
Vaccinatiepercentage in Europa moet omhoog
Kyriakides, de EU-commissaris van Volksgezondheid dringt erop toe dat alle landen in de EU opschieten met vaccineren. Vaccineren en Boosteren noemt hij als enige oplossing voor de coronapandemie. Nu is slechts 77 procent van de volwassenen in Europa volledig gevaccineerd.
Met nieuwe besmettelijke varianten moet dit percentage flink omhoog. Ministers willen ook beginnen met meer kinderen vaccineren. Om deze te beschermen tegen het coronavirus.