Omikron en het Verkoudsvirus

Nadat eind november bekend werd dat er een nieuwe coronavariant is die zich sneller verspreid dan de Delta-variant, zijn wetenschappers over de hele wereld direct begonnen met onderzoek naar de Omikron-variant. Het virus werd voor het eerst ontdekt in een laboratorium in Zuid-afrika. Tijdens het onderzoek kwamen ze er niet alleen achter wat Omikron was, ze zagen ook dat het aantal coronagevallen in de regio sterk opliep. Reden genoeg om overal op de wereld de alarmbellen te laten afgaan en snel de laboratoria in te duiken. 

Omikron heeft deeltjes van het verkoudsvirus in zich

omikron

De Omikronvariant van het virus dat corona veroorzaakt, heeft waarschijnlijk ten minste één van zijn mutaties gekregen door een stukje genetisch materiaal op te pikken van een ander virus. Het gaat hierbij waarschijnlijk om een virus dat zorgt voor een gewone verkoudheid.

In eerdere varianten van het coronavirus, zijn niet eerder deeltjes van het virus voor verkoudheid geconstateerd. Ondanks dat is het voor andere virussen niet ongebruikelijk om ook deeltjes van het verkoudsvirus te bevatten. Het feit dat dit gebeurt is dus niet geheel onverwacht. 

Sneller overdraagbaar

Door deeltjes van het verkoudheidsvirus over te nemen, maakt Omikron zichzelf waarschijnlijk “menselijker”. Doordat het lichaam het virus niet direct zal opmerken als een bedreiging kan het ervoor zorgen dat het menselijk immuunsysteem niet direct, of niet afdoende reageert op het virus. Hierdoor is de variant veel gemakkelijker overdraagbaar van mens op mens. Het lijkt er ondertussen gelukkig wel op dat het Omikron virus voor milde symptomen zorgt bij volwassenen. Maar er zijn ook signalen dat de coronavirus-variant bij kinderen juist voor heftigere symptomen zorgt als heftige huiduitslag. 

Oorzaak van de mutatie

Uit eerdere studies is gebleken dat mensen zowel deeltjes van het coronavirus als deeltjes van het verkoudsvirus in zich kunnen dragen. Waarschijnlijk is dit de reden dat het mogelijk was voor het virus om deeltjes van het verkoudheidsvirus in zich op te nemen. 

omikron aantal mutaties

Werking vaccins tegen Omikron

Ongeacht waar het virus vandaan komt, lijkt het er voorlopig op dat het virus zich sneller kan verspreiden. Daarom is het belangrijk om onszelf tegen deze variant en mogelijke toekomstige afwijkende varianten te wapenen. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat de meeste vaccins als Pfizer redelijk werken tegen Omikron, maar dat een boosterprik nog effectiever is om besmetting met Omikron tegen te gaan. Het enige vaccin dat waarschijnlijk niet goed werkt tegen Omikron is Moderna, zeggen de makers ervan. Een booster is dus voor iedereen aan te raden. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie