Corona situatie op Bonaire, St. Eustatius en Saba

De autoriteiten van Caribisch Nederland hebben het bestaande verbod op passagiersvluchten naar de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) opnieuw verlengd tot ten minste 15 januari 2021. Vluchten van en naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saint Kitts en Nevis, en Antigua en Barbuda, oftewel de EU-landen Duitsland en Nederland, mogen deze vluchten wel nog maken. Vrachtvluchten worden ook normaal uitgevoerd.

Regionale ambtenaren van de BES blijven bevoegd om indien nodig hun eigen maatregelen op te leggen en zullen waarschijnlijk een aantal van de bestaande inreisbeperkingen voor de eilanden handhaven. Ook als het gaat om soepelere maatregelen voor Caribische landen en gebieden met een laag risico. De volgende bijkomende inreisbeperkingen gelden sinds 15 december, afhankelijk van de risico’s per land, die voortdurend wordt herzien.

Verplichtingen BES-eilanden

Bonaire: Alle reizigers moeten 48 uur voor aankomst een gezondheidsverklaring invullen. Reizigers uit alle landen mogen via Nederland of Curaçao naar Bonaire reizen. Personen van 13 jaar en ouder moeten een negatieve COVID-19-test laten zien, die maximaal 72 uur voor de laatste plaats van vertrek is afgenomen, of een quarantaine van 10 dagen ondergaan. Reizigers uit Sint Eustatius en Saba hoeven geen negatieve COVID-19-test te laten zien.

Sint Eustatius: Alle toegestane binnenkomsten moeten 12-48 uur voor aankomst een reisvragenlijst invullen. Personen die mogen binnenkomen, zijn onder meer medische verwijzingen, ingezetenen, essentiële werknemers, studenten, en reizigers voor een lang verblijf voor zaken, toerisme en familiebezoek. Deze laatste groep moet langer dan drie weken op het eiland blijven. Kortdurende bezoekers voor zaken en toerisme zijn alleen toegestaan uit landen met een laag risico. Alle andere personen uit landen met een gemiddeld of hoog risico moeten vooraf toestemming vragen en een negatieve COVID-19-test voorleggen die niet meer dan 72 uur voor aankomst is afgenomen. Vanaf 15 december moeten reizigers uit hoog-risico landen en minder-risico landen een 12-daagse quarantaine ondergaan met een verplichte COVID-19 test op dag 10.

Saba: Alle reizigers kunnen vooraf toestemming voor binnenkomst aanvragen. Waar zij ook vandaan komen. Bezoekers uit landen met een gemiddeld of hoog risico moeten een quarantaine van 14 dagen doorlopen en zullen worden onderworpen aan gezondheidstests en monitoring. Reizigers uit landen met een hoog risico moeten ook een negatieve COVID-19 testuitslag kunnen voorleggen die niet meer dan 72 uur voor aankomst oud is, en 120 uur voor internationale reizigers. Vanaf 15 december zijn alle landen en gebieden ingedeeld als hoog-risicoland, behalve Bonaire en Canada (gemiddeld risico) en Anguilla, Saint Kitts en Nevis, en Sint Eustatius (laag risico).

De meeste bedrijven en voorzieningen op de eilanden mogen weer opengaan, zolang zij zich houden aan de sociale normen. Ondanks de versoepeling van de beperkingen zullen er waarschijnlijk nog foutjes worden gemaakt in het vervoer en het bedrijfsleven. Afhankelijk van de activiteit van de ziekte in de komende weken kunnen de autoriteiten de beperkingen opnieuw opleggen, verlengen, verder versoepelen of op een andere manier wijzigen. Dit hoeft niet van te voren gemeld te worden.

Verplichting voor 12-plussers

Sinds eind december is het voor 12-plussers verplicht om een antigeentest te doen bij een laboratorium. Dit geldt voor 12-plussers die maximaal 8 weken geleden COVID-19 hebben gehad. Ze moeten hierna een verklaring van het laboratorium, van een gezondheidsinstelling of een arts hebben als bewijs dat ze maximaal 8 weken geleden COVID-19 hadden. Ze krijgen een gratis zelftest bij aankomst op Bonaire om op hun verblijfplaats te doen. Op dag vijf na het aankomen moeten de reizigers die langer dan vijf dagen op het eiland blijven, verplicht een antigeentest doen op eigen kosten. De dag van aankomst geldt altijd als dag 0.

De reizigers die maximaal 8 weken geleden COVID-19 hadden en minder dan vijf dagen op het Bonaire blijven, zijn niet verplicht om een antigeentest te doen. Bij vertrek moeten ze uiteraard wel laten testen volgens de reisvoorwaarden van het land van aankomst. De reden om een antigeentest uit te voeren als je COVID-19 hebt gehad is omdat er een grotere kans is op een positieve test na het doen van een PCR-test. Deze kans is bij een antigeentest kleiner. Tot slot moeten alle reizigers binnen 24 en 12 uur voor vertrek de gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid hebben ingevuld.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie