Coronamaatregelen Tsjechië gewijzigd

Sinds gisteren hebben de autoriteiten de internationale inreismaatregelen gewijzigd, in verband met COVID-19. Vanaf 27 december moeten alle nieuwkomers in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 PCR-test. Hierbij zijn een aantal uitzonderingen.

De noodtoestand was tot 25 december van kracht. Niet-essentiële bedrijven en diensten mogen hun activiteiten sinds dien weer voortzetten, op voorwaarde dat zij over de nodige capaciteiten beschikken en sociale afstand bewaren. Openbare bijeenkomsten zijn beperkt tot 20 personen, waarbij mondmaskers verplicht zijn in afgesloten openbare ruimtes. Horecagelegenheden en clubs moeten om 22:00 sluiten en bij massa-evenementen mogen niet meer dan 100 mensen aanwezig zijn.

Ongevaccineerde personen mogen bepaalde overdekte gelegenheden zoals kapsalon, restaurants en bars niet bezoeken. Zij mogen daarnaast ook geen grote evenementen bijwonen. Alleen gevaccineerde personen en personen die de afgelopen zes maanden COVID-19 hebben gehad, hebben toegang tot bars, restaurants en hotels. Regelmatige COVID-19-testen worden op scholen en werkplekken verplicht voor degenen die niet gevaccineerd zijn.

De Tsjechische Republikein gebruikt een kleurcoderingsysteem om vreemde landen in te delen volgens hun COVID-19 risico’s. de categorieën zijn groen, oranje, rood en donkerrood, in volgorde van toenemende infectieaantallen. Niet essentiële reizen zijn toegestaan uit met de EER geassocieerde landen en specifieke landen over de hele wereld. Niet-essentiële reizen vanuit landen die niet in deze lijst staan zijn niet toegestaan voor niet-gevaccineerde reizigers. Zij mogen het land alleen inkomen om beperkte essentiële redenen. Vaccinaties moeten zijn goedgekeurd door het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of een erkende gelijkwaardige instantie.

Alle aankomsten moeten voor vertrek naar Tsjechië een elektronisch aankomstformulier invullen. Alle niet- Tsjechische inwoners moeten in het bezig zijn van een negatieve COVID-19 PCR-test die minder dan 72 uur voor vertrek naar het land is afgenomen. Dit geldt ook voor gevaccineerde reizigers en reizigers die van COVID-19 zijn hersteld. Deze reizigers moeten een tweede test ondergaan tussen de vijfde en zevende dag na aankomst. Deze maatregelen gelden niet voor Tsjechische burgers, personen die een boosterprik hebben gehad, gevaccineerde kinderen jonger dan 18 jaar en alle kinderen jonger dan 12 jaar.

Door de Omikron-variant zijn buitenlanders die niet in Tsjechië verblijven en de afgelopen 14 dagen meer dan 12 uur in Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Swaziland, Zimbabwe, Botswana, Mozambique of Zambia hebben doorgebracht, verboden. Dit komt omdat de Omikron-variant daar vanaf stamt. Alle toegestane aankomsten uit deze plaatsen moeten een negatieve PCR-test laten zien voordat zij naar tsjechie reizen. Binnen 24 uur na aankomst moeten zijn nog een PCR-test doen en een derde test ook, niet later dan 14 dagen na aankomst. Deze reizigers moeten zich ook ten minste 10 dagen lang zelf isoleren.

De autoriteiten kunnen de beperkingen ten alle tijden versoepelen, aanscherpen, verlengen of wijzigen, afhankelijk van de spreiding van de ziekte in de komende weken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie