Duitsland zal dit jaar zijn militaire uitgaven met 100 miljard euro verhogen. Bondskanselier Olaf Scholz maakte dit zondag bekend tijdens een speciale vergadering van het Duitse parlement. Scholz wil permanent 2% van het BBP aan defensie besteden, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de afgelopen jaren.
Volgens de overeenkomst moeten de NAVO-landen ten minste 2% van hun BBP aan defensie besteden. Veel landen binnen de NAVO hebben dit jarenlang niet gedaan, tot grote ergernis van de Amerikanen, die veel invloed hebben in de organisatie. Duitsland, als grootste Europese economie, is zwaar op de vingers getikt. De Duitsers, bijvoorbeeld, haalden vorig jaar ongeveer 1,5%, net als de Nederlanders.
Mening Duits parlement
In een toespraak tot het Duitse parlement verklaarde Scholz dat de wereld een “nieuw tijdperk” is binnengetreden als gevolg van de oorlog van Rusland in Oekraïne. “Het is duidelijk dat we onze investeringen in de veiligheid van ons land drastisch moeten verhogen om onze vrijheid en democratie veilig te stellen“, voegde de kanselier eraan toe.
De westerse bondgenoten moeten volgens Scholz beslissen of zij machtig genoeg zijn om beperkingen op te leggen aan “oorlogsstokers” als de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Scholz probeert Poetin een Russisch Rijk te vestigen.
Duitsland wordt minder afhankelijk van individuele gasleveranciers, aldus de bondskanselier. De Europese Unie is momenteel sterk afhankelijk van Russisch gas.
Scholz verklaarde dat Duitsland nog steeds bereid is te onderhandelen, maar waarschuwde dat Moskou eerst bereid moet zijn tot een “serieuze dialoog“. “Wij zullen de uitnodiging van Rusland om te praten niet afslaan. Onze diplomatieke verantwoordelijkheid, zelfs in dit buitengewone scenario, is om de communicatie in stand te houden,” verklaarde hij. “Het zou dwaas zijn om iets anders te doen.”