In Duitsland zullen twee nieuwe havens voor vloeibaar aardgas worden gebouwd. Bondskanselier Olaf Scholz heeft zondag ook bekendgemaakt dat de regering extra gas zal opslaan. Dit bespoedigt Duitslands streven om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.
De nieuwe LNG-havens zullen worden aangelegd langs de Elbe bij Brunsbüttel en Wilhelmshaven, ongeveer 100 kilometer van de Nederlandse grens.
Bovendien is de Duitse regering van plan om in de nabije toekomst 2 miljard kubieke meter gas op de internationale markt te kopen en in ondergrondse opslagfaciliteiten op te slaan. Volgens de GEI, de overkoepelende groep van Europese netwerkbedrijven, bedraagt de Duitse gasopslagcapaciteit ruwweg 24 miljard kubieke meter en wordt momenteel slechts 30% van die capaciteit gebruikt.
Tijdens een ingelaste vergadering van de Duitse Bondsdag verklaarde Scholz: “Wij zullen extra maatregelen nemen om de energiezekerheid van ons land veilig te stellen. Recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat een verantwoordelijke en vooruitziende energiestrategie niet alleen van cruciaal belang is voor onze economie en ons milieubeleid, maar ook voor onze veiligheid.”
Duitsland heeft vorige week de voorbereidingen voor de certificering van de Nord Stream 2-gaspijpleiding opgeschort. Deze pijpleiding zou in één klap het exportvolume van Rusland naar Duitsland verdrievoudigen.
Drie van de laatste zes Duitse kerncentrales zijn in december gesloten. De resterende centrales zullen volgens de planning eind 2022 worden gesloten. Deels als gevolg daarvan zijn er zorgen over het vermogen van Duitsland om zijn afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.