BA.2-variant wordt komende weken dominanter in Nederland

Volgens het RIVM zal BA.2, een nieuwe subvariant van de omikron-vorm van het coronavirus, de komende weken in Nederland gaan heersen. Volgens RIVM-epidemioloog Susan van den Hof is deze sub-variant besmettelijker dan de huidige omikron-vorm, wat erop zou kunnen duiden dat de infectiepiek eerder zal optreden. Ook zal het moeilijker zijn om een R-waarde van minder dan één te bereiken en te behouden, aldus het instituut.

Volgens verschillende onderzoeken is de BA.2-variant besmettelijker dan de oorspronkelijke BA.1. Degenen die gevaccineerd zijn, zijn mogelijk vatbaarder voor besmetting met de BA.2-variant dan met de BA.1-variant.

Het is nog te vroeg om te bepalen of de stijging van BA.2 invloed zal hebben op de ziekenhuisopnamepiek, die het RIVM momenteel voor maart voorspelt. Volgens Van den Hof hangt het ervan af hoeveel meer besmettingen BA.2 zal veroorzaken ten opzichte van BA.1. “De kans is groot dat het er meer zullen zijn. Maar de grootte van dat verschil, vooral bij risicogroepen, zal bepalend zijn voor het aantal ziekenhuisopnames.”

Zij denkt echter dat de verandering gering zal zijn, omdat veel mensen al met BA.1 (de oorspronkelijke omikronversie) zijn besmet. Volgens voorlopig onderzoek wordt BA.2 niet geassocieerd met een hoger risico op ziekenhuisopname dan BA.1. In beide vormen lijken de coronavaccinaties even effectief te zijn.

Wat is een sub-variant en wat is BA.2 in een notendop?

  • De wetenschappelijke naam voor de oorspronkelijke omikronvariant was B.1.1.529. BA.1, BA.2, en BA.3 zijn drie subvarianten van die variant die alle samen onder de noemer “omikron” zijn gebracht.
  • Dit is te wijten aan de genetische gelijkenis van de subvarianten met de oorspronkelijke omikron-variant B.1.1.529.
  • Het merendeel van de besmettingen wordt veroorzaakt door BA.1, terwijl BA.2 sinds half december in Nederland in opmars is. BA.2 heeft een ander aantal en type mutaties dan BA.1, waaronder die in het spike-eiwit.
  • BA.3 is slechts in een paar landen ter wereld aangetroffen. Infecties werden in de meeste gevallen in Polen en de Verenigde Staten aangetroffen.

Het is moeilijker om de voortplantingssnelheid te verminderen.

De komst van BA.2 zal het volgens het RIVM moeilijker maken om de reproductie te verminderen. De meest recente R-waarde is 1,2 (per 17 januari). Dit betekent dat voor elke 100 personen die op die dag besmet raakten, gemiddeld 120 personen besmet raakten.

De BA.2-variant is sinds half december al in 57 landen aangetroffen, waaronder enkele tientallen in Nederland, aldus de WHO. Wereldwijd zijn meer dan tienduizend gevallen van de BA.2-variant gemeld.

In Denemarken veroorzaakt de sub-variant de meeste ziekten.

BA.2 veroorzaakt reeds de meeste infecties in verscheidene landen, zoals Denemarken. BA.2 verdrong daar in rap tempo de oorspronkelijke variant BA.1. Dat was te danken aan vele superpreventies, aldus RIVM-baas Jaap van Dissel.

Niettemin komt BA.2 steeds vaker voor in India, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Filipijnen. De WHO heeft maandag voorspeld dat BA.2 uiteindelijk wereldwijd het meest voorkomende virus zal worden.

Er is geen effect op het testen.

Volgens The Washington Post heeft BA.2 van sommige wetenschappers de bijnaam “stealthy omikron version” gekregen. Door de mutaties zou de subvariant moeilijker op te sporen zijn in een positieve PCR-test.

Dit betekent volgens het RIVM niet dat de BA.2-variant meer vals-negatieve testresultaten oplevert (mensen die negatief testen maar in werkelijkheid besmet of onwel zijn). Het heeft dan ook geen invloed op de diagnose, zo waarschuwt de instelling.

Het is vrij gebruikelijk dat er virus-subvarianten ontstaan. De delta-variant, bijvoorbeeld, heeft meer dan tweehonderd sub-varianten. Desondanks zegt het RIVM deze sub-varianten nauwlettend in de gaten te houden vanwege de mogelijke implicaties voor het tempo waarin ze zich verspreiden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie