CO2-melder, eerste stap voor betere ventilatie in scholen

De regering, schoolbesturen en gemeenten hebben samengewerkt om de ventilatie op scholen te verbeteren. Elk klaslokaal wordt uitgerust met een CO2-detector en er komt een hulplijn en een team van deskundigen om scholen bij te staan.

Minister Dennis Wiersma (Onderwijs), de PO-Raad en VO-raad (vertegenwoordigers van het primair en voortgezet onderwijs) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben donderdagmiddag een eensluidende verklaring naar buiten gebracht.

We moeten doen wat we kunnen, vooral in deze coronatijd, om de scholen goed open te houden,” legde Wiersma uit.

De partijen erkennen dat extra werk nodig is om alle ventilatieproblemen in scholen aan te pakken, maar op korte termijn kan dit helpen.

Deze voorzorgsmaatregelen zijn ontoereikend voor oude schoolgebouwen. De betrokken partijen hebben ons meegedeeld dat hierover later besprekingen zullen plaatsvinden.

Gemeenten en schoolbesturen werken hard aan het verbeteren van de ventilatie. Toch zien we nog te veel scholen die er nog niet helemaal zijn en snel moeten verbeteren,” voegt Wiersma toe.

Thijs Roovers, bestuurslid van onderwijsvakbond AOb, is blij met de huidige acties, zij het dat die volgens hem veel eerder hadden moeten worden doorgevoerd. “We vragen al heel lang om betere ventilatie op scholen. Zelfs al voor de Coronacrisis“, zegt de auteur.

Roovers heeft de afgelopen weken met wetgevers gesproken omdat de kwestie steeds zorgwekkender werd. “Nu Wiersma de nieuwe minister is, lijkt het erop dat iets doen aan de ventilatie een hogere prioriteit heeft.”

De AOb zal de situatie de komende maanden nauwlettend in het oog houden om ervoor te zorgen dat het plan geen “lege huls” wordt.

Er worden steeds meer klassen naar huis gestuurd.

Een betere ventilatie in scholen moet het aantal nieuwe corona-besmettingen tot een minimum helpen beperken. Toen de scholen na de verlengde kerstvakantie weer opengingen, werden steeds meer klassen naar huis gestuurd wegens te veel corona.

Als gevolg daarvan zijn de quarantainebeperkingen voor lagere en middelbare scholen al versoepeld. Als een kind onder de achttien jaar in contact is geweest met een besmet persoon en geen coronaire problemen vertoont, hoeft het niet langer in quarantaine te worden geplaatst.

Als meer dan drie kinderen besmet zijn met het coronavirus, wordt de klas niet meer naar huis gestuurd. In plaats daarvan zullen de GGD’en bekijken of een groep meerdere besmettingen heeft over een langere periode. De GGD’en beslissen per geval of de leerlingen in quarantaine moeten of niet.

Honderden scholen zijn niet beschermd tegen de effecten van de corona.

Met de afspraken die we nu hebben gemaakt, hebben we straks zicht op betere ventilatie in elk klaslokaal“, zegt PO-Raad-voorzitter Freddy Weima.

Ook de voorzitter van de VO-raad, Henk Hagoort, is blij met deze ontwikkeling. “Toch moet er nog veel meer gebeuren om het binnenklimaat in het merendeel van de verouderde schoolgebouwen te verbeteren, te verduurzamen en acceptabel te maken voor het hedendaagse onderwijs.”

Geschat wordt dat het verstrekken van voldoende CO2-meters aan alle meer dan 8 000 lagere en middelbare scholen ruwweg 17 miljoen euro zal kosten. Het ministerie verzekert dat scholen die al meters hebben aangeschaft, met terugwerkende kracht zullen worden betaald.

Het geld komt uit een potje van 360 miljoen euro dat de regering eind 2020 heeft gereserveerd voor betere ventilatie van scholen. Dat was hard nodig, want uit onderzoek bleek destijds dat meer dan duizend scholen (bijna 10%) niet coronadicht waren.

Volgens een opiniepeiling van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) in januari had de helft van alle scholen een gebrek aan voldoende ventilatie.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie