Lockdown België: wel of geen sluiting cultuur?

Op 26 december heeft, o.a. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, de Belgische Raad van State nieuwe maatregelen opgelegd om zo de spreiding van de Omikron-variant tegen te gaan. Er is besloten dat culturele, feestelijke en recreatieve activiteiten binnenshuis verboden zijn, met inbegrip van de sluiting van bioscopen, theaters, casino’s en bowlingbanen. Gebedshuizen, bibliotheken, musea, sportscholen, fitnesscentra en zwembaden blijven open. Winkels mogen ook open blijven, maar met een limiet van twee volwassenen per winkelgroep en één klant per 10m2 winkelruimte. De jaarlijkse kerstmarkten mogen ook doorgaan, zonder het gebruik van tenten, een limiet van één bezoeker van 4m2, een eenrichtingsverkeerplan en gescheiden in- en uitgangen.

De Brusselse kerstmarkt is grotendeels ontmanteld, omdat deze maatregelen onmogelijk waren om daar te implementeren. Een groot deel van deze Winter Wonders Kerstmarkt zal een week eerder dan gepland gesloten worden, vanaf 26 december. Het raadgevend comité had eerder besloten dat het onmogelijk zou zijn om de limiet van één persoon per m2 te handhaven. De handelaars van het eerder gesloten deel zullen wel een compensatie krijgen op basis van het aantal verloren dagen. Het eindejaar vuurwerk in Brussel wordt ook afgelast.

Vertegenwoordigers van de Belgische culturele sector hebben een dringend beroep gedaan op de Raad van State om deze recente maatregelen ongedaan te maken. “Deze maatregel is ongegrond, onrechtvaardig en volstrekt disproportioneel“, zegt de Federatie van Werkgevers in de Podiumkunsten, FEAS. Het beroep is gebaseerd op het gelijkheidsbeginsel. Tussen de 5.000 en 15.000 mensen verzamelden zich zondagmiddag rond de Kunstberg voor een vreedzaam protest. Een paar van deze vertegenwoordigers zouden dinsdagochtend een virtuele ontmoeting hebben gehad met de minister van Volksgezondheid om hun argumenten om open te blijven naar voren te brengen.

De beslissing om bioscopen, theaters en andere overdekte evenementenlocaties te sluiten, is verdedigd door Vandenbroucke, na wijdverspreid verzet van de cultuursector en politici. “Het zijn wij politici die verantwoordelijk zijn“, zei Vandenbroucke. “Ik verschuil me nooit achter de experts. Deskundigen geven advies. Zij hadden gezegd dat er niets gesloten mocht worden, behalve in het geval van slechte cijfers waarbij ze pleitten voor de totale sluiting van een hele reeks sectoren. Als er een positieve ontwikkeling is in de cijfers, ben ik bereid om snel te herzien wat is besloten voor cultuur.”

De culturele sector had de afgelopen maanden fors geïnvesteerd in goede ventilatie, CO2-meters en andere apparatuur. Verscheidene zalen hebben zondag deelgenomen aan een ongehoorzaamheidsbeweging, waarbij verscheidene bioscopen hebben gezworen open te blijven. Een aantal burgemeesters van de gemeenten verklaarde niet de politie te willen wegsturen om bioscopen en theaters steekproefsgewijs te controleren. “We hebben geen tijd om de bioscopen te controleren“, zei een politiewoordvoerster.

Een woordvoerder van Le Grignoux, die drie bioscopen heeft in Luik en één in Namen, heeft aangekondigd het bevel om te sluiten op 26 december naast zich neer te leggen. “We zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor deze feestdagen. We hebben 150 werknemers en we hadden verwacht 40.000 tickets te verkopen tijdens dit vakantieseizoen. In anderhalf jaar tijd hebben we meer dan 50% van onze omzet verloren. Bioscopen zijn veilige plekken, een derde sluiting kunnen we niet accepteren. Het is tijd om te zeggen stop,” aldus de woordvoerder.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie