Strengere coronamaatregelen vanaf 28 november

Nieuwe maatregelen gelden vanaf 28 november 5:00 uur voor 3 weken. Op Dinsdag 14 december mogelijk nieuwe persconferentie. Dan is er namelijk een weegmoment om de coronamaatregelen van 26 en 28 november te bespreken.

Tussen 17:00 – 4:00 uur alles dicht

Onder deze maatregelen vallen onder andere:

  • Niet-essentiële winkels
  • Sport accommodaties
  • Contactberoepen
    • Kappers
  • Horeca
  • Doorstroomlocaties
    • Evenementen
    • Musea
    • Dierentuinen

Uitgezonderd van deze maatregel zijn:

  • Supermarkten
  • Essentiële winkels
  • Drogisterijen
  • Apotheken

Deze mogen geopend blijven tot 20:00 uur in de avond.

Essentiele dienstverleners zijn helemaal uitgezonderd en houden normale openingstijden

  • Medische dienstverleners
    • Ziekenhuizen
    • Thuiszorg
    • Apothekers
  • Tankstations

Uiteraard blijft thuisbezorgen ook mogelijk na 20:00 uur ’s avonds.

Overheid laat ondernemers niet zitten

Rutte begrijpt dat met deze maatregelen ondernemers opnieuw hard worden geraakt. Niet alleen winkeliers en mensen in de horeca. Maar ook ondernemers van sportclubs en doorstroomlocaties zijn opnieuw hard geraakt. Daarom gaat de overheid steunpakketten verlengen en eventueel nieuwe steunpakketten aanleggen. Zodat ondernemers in ieder geval tot eind dit jaar financieel goed worden geholpen.

Nieuwe corona maatregelen persconferentie

In gesprek met ondernemers

Daarnaast is de overheid in gesprek met vakbonden en ondernemers. Vanuit deze vakbonden kwam het advies om te voorkomen dat gehele branches moeten worden gesloten. De overheid luistert naar dit advies en ze kijken samen naar oplossingen om dit in de toekomst te voorkomen.

Anderhalve meter en mondkapje ook verplicht op plekken met coronatoegangsbewijs

Overal waar nu het coronatoegangsbewijs, de zogenaamde QR-code wordt gecontroleerd waren eerder minder basis regels. Vanaf zondag 28 November is ook op deze plekken het mondkapje en anderhalve meter verplicht. Wanneer je zit mag het mondkapje wel af, maar de anderhalve meter blijft hier gelden.

Maximaal 1/3 capaciteit op plekken met QR-code

Door het invoeren van de anderhalve meter op plekken met het coronabewijs, zal de effectieve capaciteit uitkomen op: één derde van de normale capaciteit.

Doorstroomlocaties één bezoeker per 5 m²

Op alle doorstroomlocaties (beurzen, dierentuinen, etc.) geldt al het coronatoegangsbewijs, hier wordt dus ook de anderhalve meter verplicht. Het aantal bezoekers komt hierdoor uit op maximaal één bezoeker per vierkante meter.

Vanaf wanneer zijn de nieuwe maatregelen van kracht?

Coronamaatregelen gaan in op zondag 28 november 2021 om 5:00 uur. Deze maatregelen blijven minimaal 3 weken van kracht. Dit is omdat deze maatregelen tijd nodig hebben voor ondernemers om gerealiseerd te worden. Ook wil de overheid handhaving op deze regels goed in orde maken.

Maatregelen die per direct van kracht zijn

Er zijn ook een aantal maatregelen die direct vanavond van kracht worden:

  1. Binnenlandse reisadvies
  2. Maatregelen voor thuisbezoek
  3. Thuiswerkadvies

1. Blijf thuis

Blijft zoveel mogelijk thuis: Laat boodschappen en kerst cadeaus thuisbezorgen. En ga zo min mogelijk naar plekken waar veel andere mensen zijn zoals de stad, drukke winkelstraten, parken waar het druk is, etc.

2. Maximaal vier gasten, één huishouden

Maatregelen voor thuisbezoek, het bezoek advies is maximaal 4 mensen thuis ontvangen (vanaf 13 jaar). Hieraan wordt vanavond toegevoegd dat je maximaal bij één huishouden op bezoek gaat. Als je bij iemand op bezoek gaat, doe een corona zelftest, ook wanneer je geen klachten hebt.

3. Werk thuis

Werk heeft een flink aandeel in het verspreiden van het coronavirus. Blijft daarom thuiswerken, wanneer het echt niet mogelijk is houd je dan aan de basisregels als anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes. Rutte roept mensen toe om deze coronamaatregelen bespreekbaar te maken op werk. Zodat er samen gekeken kan worden hoe thuiswerken mogelijk kan worden gemaakt.

Onderwijs blijft geopend

corona maatregelen basisschool

Het onderwijs is een bron van besmettingen dat weet het kabinet heel goed. Maar omdat het sluiten van de scholen een enorme maatschappelijke impact heeft blijven de scholen open.

De overheid vraagt scholen wel om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om besmettingen op scholen te voorkomen. Denk hierbij aan looproutes op scholen, mondkapjes vanaf groep 6 en op middelbare scholen. Tweemaal per week zelftesten voor leraren en leerlingen vanaf groep 6 en op het middelbaar onderwijs.

Voorkom contact tussen kinderen en 70-plussers

De overheid roept op om terughoudend te zijn over contacten tussen kinderen en 70-plussers. Dit advies geldt ook voor opa’s en oma’s. 70-plussers zijn nou eenmaal de meest kwetsbaar voor het coronavirus. Rutte roept opa’s en oma’s op om te videobellen en bellen met hun kleinkinderen en om fysiek contact te beperken.

Voor sinterklaas en kerst

Rutte adviseert om de groep te beperken tot 4 mensen van 13 jaar. Probeer afstand te houden van elkaar en doe allemaal een zelftest.

Kijk naar elkaar om

Rutte benoemd het pijnlijke feit dat deze coronamaatregelen ook voor problemen achter gesloten deuren zorgen of verslechteren. Denk aan huiselijk geweld, eenzaamheid en psychische problemen. Hij roept mensen op om naar elkaar om te kijken. Vraag eens aan elkaar hoe het gaat, en wanneer je merkt dat iemand thuis niet veilig is neem actie. Contacteer hiervoor de verschillende instanties die in Nederland actief zijn.

Alles hierboven is na of tijdens de persconferentie gepubliceerd. Informatie hieronder is voor 19:00 uur geplaatst.

Aantal besmettingen blijft stijgen

Experts en het kabinet hadden gehoopt op een kentering in de grafieken. Maar helaas blijven de coronacijfers elke dag in een rechte lijn stijgen. Dit is ook de reden dat het kabinet besloten heeft de persconferentie vanavond te doen in plaats van volgende week vrijdag.

Strengere coronamaatregelen vanaf 28 november 1

Code zwart

Het aantal mensen op de IC blijft ook in recht lijn stijgen. Dit terwijl het aantal bedden in Nederland op begint te raken. Artsen vrezen voor code zwart. In het scenario code zwart zijn er geen IC bedden meer, dit betekend dat artsen moeten kiezen wie ze gaan behandelen. Dat zal ervoor zorgen dat het aantal corona doden explosief zal stijgen. Aangezien mensen in kritische toestand, geen zorg meer kunnen krijgen.

Nieuwe coronavarianten

Er zijn nieuwe coronavarianten ontdekt die door experts worden bestempeld als zorgelijk. Zo is er een nieuwe variant in Zuid-Afrika die afwijkt op 32 plaatsen. En een nieuwe variant coronavirus ontdekt, met ‘extreem hoog aantal’ mutaties. In hoeverre deze nieuwe varianten zich ontwikkelen in Nederland is onbekend. Het RIVM werkt samen met het WHO om deze nieuwe varianten zo snel mogelijk in kaart te brengen.

Persconferentie maatregelen al bekend

Er is nog helemaal niks definitief bekend over de nieuwe maatregelen van het kabinet. BNR publiceerde gisteravond dat er binnen het OMT felle discussies gaande zijn over de nieuwe corona maatregelen. Het lijkt erop dat de minder vergaande maatregelen worden gekozen.

Rellen in Rotterdam en Den Haag

Vervroegde persconferentiejpg vrijdag

Het is niet zo gek dat er vel discussie is over de strengere maatregelen. Afgelopen tijd zijn er veel gewelddadige rellen en protesten geweest tegen regels als 2G en een nieuwe lockdown. Het draagvlak voor nieuwe regels bij Nederland is dan ook lager dan ooit. Mensen zijn na 2 jaar klaar met deze corona pandemie en waren blij net hun nieuwe leven langzaam terug te krijgen. Toch is het echt nodig om nu weer strengere maatregelen in te voeren.

Nieuwe lockdown of maatregelen

Het OMT heeft in een vergadering met onder andere Jaap van Dissel, Mark Rutte en Hugo de jonge twee scenario’s besproken. Scenario één is alles sluiten: scholen dicht, horeca dicht en weer in een harde lockdown. Eerder sprak het Artsen Collectief zich uit hierover in ‘Een lockdown voor iedereen levert aantoonbaar meer schade op dan dat het reddingen aan corona oplevert’. Deze harde lockdown wordt niet geadviseerd door het OMT, maar is één van de opties.

Polderlockdown

Er wordt bepleit om de scholen open te houden. Aangezien het sluiten van de scholen voor veel emotionele schade zorgt. Zo komen mensen in problemen met werken en veel kinderen krijgen hierdoor een leerachterstand. Daarom wordt er nagedacht over een zogenaamde polderlockdown met alleen strenge maatregelen.

Niet-essentiële winkels, doorstroomlocaties en horeca om 17:00 uur dicht. En meer maatregelen op scholen om besmettingen terug te dringen. De opposities (waaronder PvdA en Volt) vinden deze opties niet zwaar genoeg. Ook zijn er leden van het OMT die liever een harde lockdown zien. Uiteindelijke is het aan het kabinet op te bepalen…

Kabinet bepaald - Nieuwe lockdown of strenge maatregelen

Persconferentie 26 november 2021

Rutte begint met te zeggen dat velen blij zijn om gevaccineerd te worden. We weten dat volledig gevaccineerde 50 keer minder kans hebben, op de intensive care terecht te komen dan wanneer ze niet waren gevaccineerd. Het kabinet, het OMT en de regering waren er toen van overtuigd dat er een einde zou komen aan de pandemie. De mensen kunnen terugkeren naar het normale leven. Uit de huidige cijfers blijkt echter dat twee vaccinaties niet voldoende zijn. Hoe het kan dat je toch corona kan krijgen als je volledig gevaccineerd bent

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie