Wat is de QR code voor corona en hoe kom je eraan?

Om ervoor te zorgen dat we allemaal langzaam weer terug kunnen gaan naar het ‘oude normaal’ heeft de Nederlandse overheid een coronatoegangsbewijs met QR code in het leven geroepen. Deze code heb je nodig om toegang te krijgen tot bepaalde plekken zoals restaurants, cafés, theaters en stadions. De code krijg je alleen als je volledig gevaccineerd bent, binnen 24 uur een coronatest (via testenvoortoegang) hebt gedaan, of net herstelt bent van corona. Lees verder om erachter te komen hoe het precies werkt en waar je de corona QR code nodig hebt. 

Waarvoor heb je de QR code nodig

corona horeca

Als je sinds 25 september de volgende plekken wil bezoeken is het noodzakelijk om een coronatoegangsbewijs te laten zien in de vorm van een QR code op de CoronaChecker-app. Het gaat hierbij om de volgende plekken:

 • Bij alle horeca zowel binnen als buiten. De uitzondering hiervoor is als je eten afhaalt. 
 • In casino’s. 
 • Bij evenementen zoals optredens, feesten en festivals.
 • Bij zakelijke evenementen zoals congressen en beurzen.
 • Als publiek bij een professionele sportwedstrijd.
 • Als publiek bij een amateurwedstrijd vanaf 18 jaar die binnen plaatsvindt.
 • Als je 18 jaar of ouder bent en binnen sport. Denk hierbij aan zwemmen, of de sportschool.
 • Als je 18 jaar of ouder bent in de sportkantine. 
 • Bij culturele plaatsen zoals concertzalen, monumenten, musea, het theater en de bioscoop.
 • Bij evenementen waar de bezoekers geen vaste plek hebben. 
 • Als je 18 jaar of ouder bent en kunst- of cultuur beoefent. Denk hierbij aan repetities voor toneel, dans en zang of muziek- en schilderles. 

Bovenstaande maatregelen zijn op 12-11-2021 voor het laatst geüpdate. Bekijk de meest recente maatregelen, zo ben je op de hoogte van de laatste veranderingen.

Waar is een QR code voor corona niet verplicht

Er zijn ook nog een paar plekken waar je wel gebruik van mag maken zonder een coronatoegangsbewijs te hebben. Het gaat om deze plekken:

 • Als je bij een eetgelegenheid of drinkgelegenheid eten of drinken afhaalt. 
 • Na de securitycheck op luchthavens. 
 • In internationale treinen.
 • Bij verzorgingsplaatsen naast hoofdwegen. Denk hierbij aan tankstations en wegrestaurants. 
 • Bij de dagbesteding van kwetsbare groepen zin buurthuizen of wijkcentra. 
 • Bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen. 
 • Als je in een hotel, camping, of vakantiepark verblijft. Houd er wel rekening mee dat je voor de horeca wel een QR code nodig hebt. 
 • Tijdens een uitvaart.
 • Op een warenmarkt.
 • Bij evenementen in de bibliotheek, buurthuis of wijkcentrum waar eten niet centraal staat. 
 • In attractieparken en dierentuinen. De QR code is wel nodig voor de horeca. 
 • Op scholen.
 • Als je werkt op een plek waar een QR code verplicht is. 
 • Voor kinderen tot en met 17 jaar tijdens een georganiseerde activiteit voor de jeugd. 
 • Voor kinderen tot en met 12 jaar. 

Hoe krijg je een QR code als coronatoegangsbewijs 

Er zijn drie manieren waarop je een coronatoegangsbewijs kunt krijgen. Als je volledig gevaccineerd bent krijg je eenmalig een QR code die je onbeperkt kunt gebruiken. Dit is de makkelijkste manier, maar er zijn ook nog andere manieren, we zetten ze op een rijtje:

Vaccinatiebewijs

Als je volledig gevaccineerd bent heb je recht op de QR code. Je bent volledig gevaccineerd 14 dagen na je tweede dosis AstraZeneca, Pfizer, of Moderna. Als je gekozen hebt voor het Janssen vaccin dan heb je maar één dosis nodig, na 28 dagen kun je hiermee een QR code krijgen. 

corona vaccin

Als je een DigiD hebt en de Coronachecker-App download kun je de code automatisch ophalen na de aangegeven periode.

Herstelbewijs

Als je corona hebt gehad heb je gedurende 180 dagen minder kans om het nogmaals te krijgen en het door te geven. Als dit het geval is en je minimaal 11 dagen en maximaal 180 geleden positief bent getest dan heb je recht op een tijdelijk coronatoegangsbewijs. 

Ook deze kun je automatisch ophalen als je DigiD en de CoronaChecker-App hebt. 

Coronatest

Je kunt er ook voor kiezen om je te laten testen op corona om een QR code te krijgen. Zorg dat je de test 24 uur voor je bezoek laat doen want de uitslag is slechts 24 uur geldig. Je hebt de uitslag meestal binnen twee uur binnen. Je krijgt via e-mail een ophaalcode toegestuurd als de uitslag negatief is. Hiermee kun je je QR code ophalen in de CoronaCheck-app.

Opgepast: QR code voor Corona check app kopen?

Wij krijgen steeds vaker berichten over criminelen op Instagram, Telegram en andere socialmedia. Deze personen zeggen dat je bij hun een QR code voor corona kunt kopen. Deze mensen zijn criminelen en vaak ook oplichters waar je zeker niet mee in zee moet gaan. Op deze vorm van fraude met de corona app staat een maximale gevangenisstraf van 4 jaar.

QR code corona ophalen

Je kunt je coronatoegangsbewijs op twee manieren tonen bij de plek die je wil bezoeken. Het kan via de CoronaCheck-app op je telefoon of je kunt hem uitprinten. 

DIGID koppelen aan de CoronaCheck-app

Je kunt de app downloaden op iPhones 5 of nieuwer en Android telefoons vanaf Android 6. Je vindt de gratis app in de Apple App Store en Google Play. Om het bewijs op deze app te ontvangen heb je ook een DigiD nodig. 

QR code uitprinten

Als je geen smartphone hebt of je code liever op papier wil dan kun je het toegangsbewijs printen via de website CoronaCheck.nl

QR code gebruiken voor toegang (Vaccin/Testen voor toegang)

Als je de QR code eenmaal hebt ontvangen kun je toegang krijgen tot plekken waar je een coronatoegangsbewijs nodig hebt. Zorg dat je niet alleen de QR code, maar ook een geldig legitimatiebewijs en eventueel een toegangskaartje meeneemt. De code is persoonlijk en misbruik hiervan is strafbaar. 

Bij de ingang van de plek die je wil bezoeken wordt de QR code gescand door het personeel. Als het scherm van het scanapparaat groen kleurt, mag je naar binnen. De persoon die je code scant kan niet zien hoe je de code hebt verkregen. Ze zien alleen je voorletters van je naam en geboortedag en geboortemaand. 

QR code corona voor reizen binnen Europa

We hebben het net gehad over het coronatoegangsbewijs voor plekken in Nederland, maar de code is ook geschikt voor de meeste landen in Europa en het Schengen-gebied waaronder IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Je kunt deze code op dezelfde manier verkrijgen als de code voor binnen Nederland. In je CoronaCheck-app kun je kiezen voor de Nederlandse of internationale code. 

Reizen met QR code

Houdt er rekening mee dat de regels binnen de genoemde landen onderhevig zijn aan verandering. Daarom raden we aan om altijd te kijken naar het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie