Vaak vergeten we dat er nog steeds mensen zijn die geen smartphone hebben. Op zich zou iedereen zelf de keuze moeten hebben om wel of geen smartphone aan te schaffen, maar sommige dingen zijn wel minder makkelijk als je geen smartphone hebt.
Zo kun je niet de CoronaCheck-app downloaden en dus ook niet zomaar een coronatoegangsbewijs aanmaken. Wat het alternatief is op het digitale COVID-19 vaccinatiebewijs lees je hier.
Waarom een COVID-19 vaccinatiebewijs
Om de verspreiding van corona zoveel mogelijk in te dammen is het belangrijk dat we onszelf zoveel mogelijk beschermen door ons aan de coronamaatregelen te houden en ons te laten vaccineren.
Om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen elkaar kunnen besmetten, maar mensen ondertussen toch deel kunnen nemen aan het openbare leven is het coronatoegangsbewijs in het leven geroepen. Je kunt dit bewijs krijgen als je een herstelbewijs, negatieve PCR test of vaccinatiebewijs hebt.
Herstelbewijs
Als je corona hebt gehad en dit bij de GGD hebt laten testen dan heb je 11 dagen na de positieve besmetting tot 180 dagen na de positieve besmetting recht op een herstelbewijs en daarmee je coronatoegangsbewijs. Tot 8 februari 2022 was dit 365 dagen, maar de overheid heeft dit aangepast.
COVID-19-vaccinatiebewijs
14 dagen na een tweede vaccinatie met AstraZeneca, Moderna of Pfizer en 28 dagen na een vaccinatie met Janssen heb je recht op een vaccinatiebewijs. Dit bewijs is tot 270 dagen na vaccinatie geldig. Wil je de geldigheid verlengen dan heb je een booster nodig, deze is voorlopig onbeperkt geldig. De overheid zal hier in de toekomst waarschijnlijk ook een geldigheid aan hangen.
PCR – test
Wil je geen vaccinatie en heb je geen corona gehad dan kun je een PCR-test doen elke keer als je een horecagelegenheid of evenement wil bezoeken. Die test mag niet ouder zijn dan 24 uur. Voor bezoek aan het buitenland kun je soms ook een PCR-test gebruiken, hoe lang die geldig blijft is per land verschillend.
Papieren bewijs
Heb je geen smartphone en wil je toch een coronatoegangsbewijs en je QR-code hebben dan kun je hem uitprinten via de CoronaCheck website.
- Scroll op de eerste pagina naar beneden en vink aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en begrepen. Klik daarna op volgende.
- Klik op het papieren bewijs dat je aan wil maken: vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs.
- Log vervolgens in met DigiD. Heb je die niet dan moet je die eerst aanvragen via de website van DigiD. Houdt er rekening mee dat het een paar werkdagen duurt voordat je jouw DigiD ontvangt. Heb je wel DigiD dan kun je inloggen via sms-controle of met je identiteitskaart.
- Volg deze uitleg: QR-code op papier aanvragen (Zonder DigId) en print je herstelbewijs. Vaccinatiebewijs of testresultaat uit.
Papieren bewijs gebruiken
In principe kun je het papieren bewijs met de QR-code zowel in Nederland als in de landen in de EU en Schengen gebruiken. Voor veel andere landen is dit bewijs vaak ook voldoende, maar controleer daarvoor het reisadvies van desbetreffende land.
Nederland
Voor bezoek aan horecagelegenheden of evenementen heb je meestal een coronatoegangsbewijs nodig. Kies op de website voor het Nederlandse bewijs en neem de uitdraai inclusief een geldig legitimatiebewijs mee als je ergens heen gaat.
Buitenland
Het coronatoegangsbewijs is geldig in alle landen in de Europese Unie en de Schengenlanden. Wel gelden er voor alle landen afzonderlijk regels. Soms moet je voor je bezoek aan het land online een gezondheidsverklaring invullen, en soms is een vaccinatie alleen niet voldoende en moet je ook een negatief testresultaat kunnen overleggen. Het is belangrijk om voor je bezoek aan het buitenland goed de vereisten door te nemen, houdt er ook rekening mee dat deze eisen regelmatig veranderen. Als je een vaccinatiebewijs nodig hebt is de uitdraai vaak voldoende. Daarnaast is het ook aan te raden om bij het vaccineren om een stempel in het Gele boekje te vragen.
Het gele boekje
Het gele boekje is een vaccinatieboekje ter grootte van een paspoort. Na een uitleg in het Engels, Nederlands en Frans vindt je lege pagina’s waar de instanties informatie kunnen vermelden van de vaccins die je ontvangen hebt. Het boekje is opgesteld door het Ministerie van Volks-gezondheid, Welzijn en Sport en is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie. In principe is het dus overal op de wereld bruikbaar.
Geldigheid vaccinatiebewijs
Houdt er rekening mee dat een COVID-19-vaccinatiebewijs niet onbeperkt geldig is. Nadat je volledig gevaccineerd bent verloopt het bewijs binnen 270 dagen. Je kunt dit wel verlengen door een booster te nemen. Voorlopig zit er geen geldigheid gekoppeld aan de booster, die gaat er in de toekomst waarschijnlijk wel komen.