Het COVID-19 vaccin en antibiotica

Veel mensen hebben vragen over medicijngebruik na een COVID-19 vaccinatie. Kun je zomaar medicijnen gebruiken nadat je net een vaccinatie voor COVID-19 hebt gehad of moet hier een periode tussen zitten. Hoe dat zit lees je hierna. 

Medicijnen en de COVID-19 vaccinatie 

Volgens onderzoek is het geen probleem om de meeste medicijnen te gebruiken voor of na de COVID-19 vaccinatie of boosterprik dat geldt ook voor antibiotica. Er zijn een aantal medicijnen waar je wel met extra zorg naar moet kijken.

Dit is het geval als je behandeld bent met monoklonale antistoffen, medicijnen die het afweersysteem beïnvloeden en als je bloed verdunnende medicijnen slikt. We zetten de medicijnen en de gevolgen voor het vaccineren tegen COVID-19 hier voor je op een rijtje:

  • Monoklonale Antistoffen – Monoklonale antistoffen worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde soorten kanker, darmziekten, multiple sclerose, transplantaties en reumatische aandoeningen. Deze antistoffen kunnen een slechte invloed hebben op de afweerreactie die je krijgt door het vaccin. Het is daarom aan te raden om pas 3 maanden na de behandeling met deze antistoffen een COVID-19 vaccin te nemen. 
  • Bloedverdunners – Slik je bloedverdunners dan kun je in veel gevallen gewoon gevaccineerd worden. Wel is aan te raden om dit te overleggen met de trombosedienst. 
  • Medicijnen die effect hebben op het afweersysteem – Slik je dergelijke medicijnen dan is de kans groot dat het vaccin minder goed werkt. Maar de kans is ook groot dat je meer last krijgt van COVID-19 als je het zou krijgen, dus het is belangrijk om toch te vaccineren. 

Lees ook:
Sporten Na Boosterprik – Wacht Minimaal 2 Dagen

Antibiotica

Antibiotica heeft geen effect op de werking van het vaccin en kan zonder problemen voor of na het COVID-19 vaccin genomen worden. Het is belangrijk om te weten dat antibiotica niet werkt voor virussen zoals corona. Het heeft dus ook geen effect om dit te nemen als je ziek wordt van COVID-19. 

Bij twijfel, contacteer je huisarts

Elk geval is uniek, neem bij twijfel contact op met je huisarts. Deze kent je medische gegevens en kan je het beste adviseren.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie