Vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app

Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet hoe het nu eigenlijk zit met je vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app lees dan snel verder. Hier lees je onder andere hoe lang je vaccin geldig is, en hoe je het vaccinatiebewijs kunt bijwerken in de app. Alternatief vaccinatiebewijs zonder smartphone en DigiD

De CoronaCheck-app, hoe werkt het 

Sinds de start van de vaccinatiecampagne kun je de CoronaCheck-app downloaden en daarin je vaccins laten registreren. Het coronatoegangsbewijs uit de app kun je gebruiken om toegang te krijgen. Zodra je een aantal weken volledig gevaccineerd bent kun je jouw vaccins uploaden in de app en zowel een internationale als nationale QR-code krijgen waarmee je kunt reizen, restaurants kunt bezoeken of naar evenementen kunt. 

Wanneer je het coronatoegangsbewijs kunt aanmaken met je vaccin

Nadat je volledig gevaccineerd bent heb je niet direct recht op een QR-code, afhankelijk van het vaccin dat je gekregen hebt, duurt dit 14 of 28 dagen. We zetten de verschillen tussen de verschillende vaccins hier voor je op een rijtje:

  • Pfizer – 14 dagen na de tweede prik met Pfizer kun je een QR-code aanmaken. 
  • Moderna – Nadat je twee keer geprikt bent moet je 14 dagen wachten tot je recht hebt op de QR-code.
  • AstraZeneca – Na twee prikken met AstraZeneca en een wachtperiode van 14 dagen krijg je de QR code.
  • Janssen – 28 dagen na een prik met het Janssen vaccin kun je de QR code aanmaken. 

Coronatoegangsbewijs door herstelbewijs en vaccin

Je bent ook voldoende gevaccineerd nadat je één vaccin krijgt als je daarvoor al corona hebt gehad. Het vaccin is 14 dagen na je prik geldig om een coronatoegangsbewijs aan te vragen. Dit is alleen geldig als je binnen 180 dagen voor het andere vaccin corona hebt gehad. 

QR code aanmaken

Om de QR code te krijgen via de CoronaCheck-app op basis van je vaccinatie moet je allereerst de CoronaCheck-app downloaden. Vervolgens heb je ook de DigiD app nodig. Doorloop vervolgens de volgende stappen:

  • Open de CoronaCheck-app
  • Log de eerste keer in met je DigiD-app 
  • Klik in de app rechtsboven op het plus icoontje
  • Kies vervolgens voor ‘Vaccinatiebewijs’
  • Je moet nu nogmaals inloggen met je DigiD-app
  • Je vaccinatie wordt nu opgehaald en toegevoegd aan de CoronaCheck-app
  • Je kunt nu je Nationale en Internationale QR code aanmaken

Andere manieren om het coronatoegangsbewijs te krijgen

Ben je niet gevaccineerd en wil je ook niet gevaccineerd worden dan zijn er nog twee andere manieren waarop je een coronatoegangsbewijs en de bijbehorende QR-code kunt krijgen. Als je corona hebt gehad dan mag je het herstelbewijs hiervan gebruiken om een coronatoegangsbewijs aan te maken. Dit bewijs is 180 dagen geldig vanaf de dag dat je positief getest bent bij de GGD. Je kunt ook een PCR-test doen om een coronatoegangsbewijs te krijgen, deze testuitslag is meestal 24 uur geldig. 

Geldigheid coronatoegangsbewijs 

Zodra je de QR-code hebt kunnen aanmaken is die 270 dagen geldig vanaf het moment dat je volledig gevaccineerd bent. Voor sommige mensen betekende dit dat ze begin februari 2022 hun QR-code zouden kwijtraken tenzij ze geboosterd zouden worden. Heb je naast een volledige vaccinatie ook een booster in de app dan is die voorlopig nog even geldig, hiervoor is nog geen geldigheid vastgesteld. 

Je kunt het coronatoegangsbewijs gebruiken voor reizen naar andere landen in de EU of Schengen en voor bezoek aan de horeca, evenementen, bioscoop en theater in Nederand. Als je bijvoorbeed een horeca-gelegenheid wil bezoeken moet je in de app de Nederlandse QR-code downloaden en een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Booster laten zetten

Heb je nog geen booster dan kun je die op veel plekken in Nederland direct halen. Houdt er wel rekening dat er minimaal 3 maanden tussen je laatste vaccin en de booster zit en dat je ook 3 maanden moet wachten na een besmetting met corona. 

Geldigheid in het buitenland

In principe is het coronatoegangsbewijs van de CoronaCheck-app geldig voor zowel Nederland en landen uit de Europese Unie en Schengenlanden. In realiteit kan dit iets anders uitvallen als EU-deelstaten zelf regels maken. Dat is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk en Oostenrijk waar ze in december hebben besloten dat het Janssen-vaccin niet langer geldig is. Naast een volledige vaccinatie kunnen EU-landen en Schengenlanden ook een booster verplichten eventueel zelfs met een PCR-test. 

Houd je coronatoegangsbewijs up to date 

Als je volledig gevaccineerd bent en een QR-code hebt aangemaakt in de app is het belangrijk om goed in de gaten blijven houden of het toegangsbewijs nog wel geldig is. Als je nog geen booster hebt is het aan te raden om die te nemen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Houdt er ook rekening mee dat als je naar het buitenland gaat en niet altijd internet hebt, je vooraf de QR-code nog een keer opent zodat hij op je telefoon staat als je hem nodig hebt. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie