Hoe kan het dat ik een tweede keer Covid-19 heb?

Je hebt COVID-19 doorstaan en bent aan de andere kant gekomen, en nu voel je je onoverwinnelijk. Je gaat het toch niet weer krijgen, toch? Zeker niet nadat je gevaccineerd bent? Sorry dat we de brenger zijn van slecht nieuws, maar dat is niet helemaal waar.

Volgens deskundigen ben je niet veilig omdat je het virus al hebt opgelopen en ervan hersteld bent. Doorbraakgevallen zijn zelfs mogelijk bij eerder zieke mensen die volledig gevaccineerd zijn, en in feite, als je COVID-19 al hebt gehad maar niet gevaccineerd bent, loop je mogelijk een nog groter risico om opnieuw ziek te worden.

Waarom u COVID-19 meer dan eens kunt krijgen

Ja, je kunt COVID-19 meer dan één keer krijgen. “We zien nu meer herinfecties dan tijdens het begin van de pandemie, wat niet noodzakelijk verrassend is,” zegt kinderspecialist Dr. Frank Esper. Hij geeft een overzicht van de redenen voor her-infectie.

De pandemie is al een tijdje aan de gang:

  • In december 2021 overschreden de VS de 50 miljoen gevallen van COVID-19 sinds het begin van de pandemie. “Op dit moment zijn veel van die infecties maanden geleden of meer dan een jaar geleden gebeurd,” zegt Dr. Esper. “De immuniteit van die eerste infecties begint na verloop van tijd af te nemen.”
  • Vaccin immuniteit vermindert ook met de tijd: Voor Amerikanen die al in de winter van 2020 zijn gevaccineerd, kan de immuniteit ook beginnen af te nemen. Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om je derde dosis te krijgen.
  • We zijn niet meer zo voorzichtig: De vroege dagen van massale waakzaamheid rond veiligheidsmaatregelen zoals maskeren, handen wassen en sociale afstand bewaren zijn voorbij, al die dingen die het virus aanvankelijk op afstand hielden.
  • Nieuwe varianten zijn extra besmettelijk: COVID-19-varianten zijn besmettelijker dan de eerste golf van het coronavirus. “Deze varianten zijn in staat om een deel van de bestaande immuniteit te overwinnen die mensen hebben ontwikkeld via vaccinatie of een eerdere infectie,” legt Dr. Esper uit.

Als je al deze vier dingen bij elkaar optelt, is het niet zo verwonderlijk dat we steeds meer mensen voor de tweede keer besmet zien raken,” zegt Dr. Esper.

Zijn varianten de oorzaak van herinfecties?

De CDC meldt dat de delta variant minstens twee keer zo besmettelijk is als eerdere varianten, en in december werd omicron de dominante variant in de V.S. Het is zelfs besmettelijker dan delta.

Maar het zal u misschien verbazen dat het coronavirus eigenlijk lang niet zo sterk muteert als de griep, die van jaar tot jaar bijna alles aan zijn uiterlijk verandert. In plaats daarvan”, zegt Dr. Esper, “is het de besmettelijkheid van COVID-19 die het zo besmettelijk maakt.”

De besmettelijkheid van deze variant, met inbegrip van zijn vermogen om immuunsystemen te omzeilen en langdurige immuniteit te voorkomen voor de mensen die ermee besmet zijn, is een van de redenen waarom het in staat is geweest om te blijven bestaan en terug te komen,” legt hij uit.

Wie loopt het risico op herinfectie met COVID-19?

We weten nu dat iedereen COVID-19 kan krijgen. Gevaccineerden of niet-gevaccineerden, zij die het al hebben gehad en de mensen die het nog niet hebben gehad. Iedereen kan dus eigenlijk COVID-19 opnieuw krijgen. “Het is belangrijk op te merken dat we nog steeds veel leren over herinfecties en wie het risico loopt op die herinfecties,” zegt Dr. Esper. Maar artsen weten wel dat sommige mensen een hoger risico lopen dan anderen.

Herinfectie bij ongevaccineerde mensen 

Denk je dat je niet gevaccineerd hoeft te worden omdat je COVID-19 al hebt gehad? Denk dan nog maar eens na. “Dit virus kan iemands immuniteit tegen de gastheer overwinnen en een tweede infectie veroorzaken,” zegt Dr. Esper. “Rapporten geven aan dat vaccinatie een langere bescherming biedt dan natuurlijke infectie.”

Hij verwijst naar een studie die aantoont dat ongevaccineerde mensen 2,34 keer meer kans hebben om opnieuw geïnfecteerd te worden met COVID-19 dan degenen die volledig gevaccineerd zijn, wat het belang van vaccinatie onderstreept, zelfs als je het virus al hebt gehad. “Bijna alle ernstige gevallen die we nu zien, zijn mensen die niet zijn gevaccineerd,” zegt hij.

Herinfectie bij mensen met immuno-incompetentie 

Mensen met immuun problemen lopen een hoger risico op herinfectie van COVID-19 dan het grote publiek, wat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) ertoe heeft aangezet om boosterprikken van Pfizer-BioNTech’s en Moderna’s COVID-19 vaccins toe te staan, te beginnen met immuun gecompromitteerde personen.

We hebben altijd geweten dat mensen met immuunproblemen meer kans hadden op een minder goede reactie op het vaccin en meer kans hadden op een tweede infectie nadat ze het vaccin hadden gekregen,” zegt Dr. Esper. Boosterprikken zijn ontworpen om die kans te verkleinen.

De gegevens liegen niet: COVID-19 vaccins werken

Doorbraakgevallen van COVID-19, inclusief gevallen van herinfectie bij gevaccineerde mensen, zijn geen teken dat het vaccin niet werkt. “Er is een zeer gecoördineerde en beknopte inspanning tegen vaccins, en die mensen willen doorbraakinfecties versterken als een reden om je niet te laten vaccineren,” zegt Dr. Esper. “Maar de veiligheid en de voordelen van vaccinatie zijn zeer, zeer sterk, en ze zijn veel groter dan de risico’s van vaccinatie, die zeer, zeer klein zijn.”

Kortom: Vaccinatie is nog steeds cruciaal. Als u nog niet gevaccineerd bent, is het nu tijd om dat te doen. Voor uw veiligheid en voor die van uw omgeving.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie