corona vaccin

Het is voor iedereen fijn dat er verschillende coronavaccins op de markt zijn. Deze vaccins moeten er namelijk voor zorgen dat er voldoende mensen zijn die immuun zijn voor het coronavirus. Uiteindelijk moeten er zo veel mensen ingeënt zijn, dat de kans op nieuwe besmettingen vele malen kleiner is waardoor alle maatregelen kunnen worden losgelaten. Dat is natuurlijk erg fijn, maar er zijn ook minder leuke kanten van de vaccins. Zo zijn er bijvoorbeeld vervelende bijwerkingen ontdekt bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen. Het gaat hierbij om een combinatie van trombose en een verkleind aantal bloedplaatjes. Dit kan er soms zelfs voor zorgen dat mensen overlijden. 

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝
corona vaccin

Extreem zeldzame bijwerking

Er is al langer bekend dat het coronavaccin van AstraZeneca trombose in combinatie met een te klein aantal bloedplaatjes als bijwerking heeft. Het gaat hierbij wel om een extreem zeldzame bijwerking. Het feit dat deze bijwerking zo zeldzaam is, heeft er voor gezorgd dat dit niet naar voren is gekomen tijdens de proefperiode van het vaccin. Dat komt omdat het vaccin hierbij op duizenden mensen is getest, maar de kans op het ontstaan van bijwerkingen vele malen kleiner dan één op de 100.000. Het is daarom niet gek dat dit tijdens de testperiode niet naar voren is gekomen. 

Bijwerkingen van het vaccin van Janssen

De Leidse farmaceut Janssen heeft ook een coronavaccin ontwikkeld. Dit gebeurde in samenwerking met het Amerikaanse Johnson&Johnson. Het vaccin werd in Amerika al aan ongeveer 7 miljoen mensen toegediend. Ook over dit vaccin kwamen meldingen van ernstige bijwerkingen. Het zou gaan om dezelfde bijwerkingen die ook werden gemeld bij het AstraZeneca vaccin. In totaal zijn er 6 meldingen geweest. Tot nu toe lijkt het er in de praktijk dus op dat de kans op deze ernstige bijwerkingen bij dit vaccin kleiner is dan één op het miljoen. Toch zijn er mensen die het risico niet willen nemen en pleitten voor een nieuwe vaccinatiestop.

corona

Bijwerkingen bij andere coronavaccins?

Er zijn tot nu toe nog geen ernstige bijwerkingen van andere coronavaccins gemeld. Trombose en een te klein aantal bloedplaatjes komen in hele zeldzame gevallen voor. Dit was ook voor de komst van de coronavaccins als normaal. Er zijn bijvoorbeeld bijna 60 miljoen mensen ingeënt met het vaccin van Pfizer. In totaal zijn er 25 meldingen gedaan van mensen die deze klachten kregen nadat zij waren gevaccineerd met het Pfizer vaccin. Volgens het EMA is dat procentueel gezien lager dan het aantal mensen wat gemiddeld genomen zonder vaccin ook trombose had gekregen.

Corona-teller.nl

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laat hieronder uw mening weten