Ziek na boosterprik?

Na de eerste corona vaccinaties hadden sommige mensen nauwelijks last van bijwerkingen, terwijl anderen een dag ziek op bed lagen of zelf medische hulp nodig hadden. Nu er massaal geboosterd wordt gaan er veel geruchten dat mensen nu veel zieker worden van de boosterprik dan van de eerste vaccinaties. Hoe kan dat eigenlijk, en is het slechts een gerucht of ook echt waarheid. Je leest er hier alles over. Bijwerkingen boosterprik, ervaringen tot nu toe

Is de boosterprik een ander vaccin?

Door de hardnekkige geruchten dat mensen zieker worden van de booster dan van het eerste vaccin denken mensen dat de booster een ander vaccin is. Dit is echter niet het geval. Momenteel wordt er alleen met Pfizer en Moderna geboosterd. Dit is ook het geval als je als eerste vaccin een andere soort hebt ontvangen. 

Als je een Pfizer boosterprik krijgt dan heeft die prik dezelfde hoeveelheid als een eerste of tweede vaccinatie. Krijg je Moderna dan krijg je minder toegediend omdat ook dat afdoende is. Het feit dat je een ander vaccin krijgt dan je eerste en tweede dosis zou geen effect moeten hebben. 

Wordt je zieker van de boosterprik?

Er is geen bewijs dat je zieker wordt van de boosterprik dan van de gewone vaccins. Bij de eerste rondes hebben we gezien dat de reactie per persoon verschillend is. De één heeft meer last van deze prik dan van het eerste vaccin, maar bij anderen is het juist weer andersom. Omdat de vaccins hetzelfde zijn is er geen reden om aan te nemen dat je ook daadwerkelijk zieker wordt van de boosterprik.

Timing 

In eerste instantie streefde de overheid ernaar om iedereen die 6 maanden geleden zijn laatste vaccin heeft gekregen een booster te geven. Het doel was om dat voor de 7e maand te realiseren. Vanwege de opkomst van de Omikron variant heeft de overheid deze 6 maanden regel losgelaten en mogen mensen na 3 maanden al een booster halen. De booster is het meest efficiënt na 6 maanden, maar vanwege de nieuwe variant wordt het vooral belangrijk geacht dat iedereen zo snel mogelijk wordt geboosterd. 

Dit kan bij mensen het gevoel geven dat ze te vroeg de booster krijgen en daardoor misschien meer bijwerkingen krijgen, maar ook dat is niet het geval. 

Wanneer kom je in aanmerking voor een boosterprik

Zoals gezegd is de booster het meest efficiënt als je hem neemt 6 maanden na je laatste vaccin. Maar dat is ook afhankelijk van het soort vaccin dat je eerder hebt gekregen. Een Pfizervaccin is namelijk bijna 100% effectief in de eerste maanden ten opzichte van net iets meer dan 60% voor Janssen. Ondanks die verschillen heeft de overheid besloten om iedereen na 3 maanden al een boostervaccin aan te bieden. Dat gaat in deze volgorde:

  1. Oudere mensen (van oud naar jong)
  2. Kwetsbare mensen, bijvoorbeeld mensen met een verminderde weerstand in verband met een ernstige ziekte.
  3. Zorgpersoneel
  4. Jongere mensen krijgen als laatste een booster 

In principe krijg je een uitnodigingsbrief als je aan de beurt bent. Omdat de overheid vaart wil maken en dagelijks nieuwe jaartallen oproept kan het zijn dat de uitnodigingsbrieven vertraging hebben. Het is daarom belangrijk om het nieuws en de website van de rijksoverheid in de gaten te houden zodat je direct een afspraak kunt maken als je aan de beurt bent

Een afspraak maken

Voorwaarden

Zodra je uitgenodigd bent mag je online of telefonisch een afspraak maken. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:

  1. Er moeten minimaal 3 maanden tussen het laatste vaccin en de boosterprik zitten. 
  2. Je geboortejaar moet al aan de beurt zijn.
  3. Als je corona hebt gehad moet je 3 maanden wachten voordat je een boosterprik mag laten zetten. 
  4. Als je in het ziekenhuis hebt gelegen met corona dan moet je minimaal 3 maanden wachten totdat je in aanmerking komt voor een booster.
  5. Je mag geen coronaklachten hebben. 
  6. Als je in quarantaine zit mag je niet naar de priklocatie tot het moment dat je uit quarantaine mag. 
  7. Er moet twee weken tussen de griepprik of andere vaccins (voor bijvoorbeeld vakantie) en een booster zitten. 
  8. Als je trombose hebt, is het belangrijk om eerst te overleggen met de trombosedienst of een booster raadzaam is. 
  9. Als je binnenkort onder narcose gaat voor een operatie is het niet verstandig om op dit moment een booster te nemen. 

De afspraak maken

Je kunt telefonisch en online een afspraak maken. Om telefonisch een afspraak te maken heb je het telefoonnummer nodig dat vermeld staat op je uitnodigingsbrief. Omdat deze brief vaak vertraging heeft, is het handiger om online een afspraak te maken. Dat gaat als volgt:

  • Ga naar de website coronatest.nl en klik op ‘Ik wil me laten vaccineren’.
  • Kies op de volgende pagina voor ‘maak een afspraak’. 
  • Hierna volgen een aantal vragen die je moet invullen. 
  • Na het invullen van de vragen moet je inloggen met DigiD. 
  • Zodra je ingelogd bent wordt je naar de afsprakensite gestuurd waar je jouw postcode invult. 
  • Hierna worden een aantal data voor mogelijke afspraken weer gegeven. Komen de data niet uit dan kun je een pagina terug gaan zodat de website ververst wordt en er nieuwe data getoond worden. 
  • Na het maken van de afspraak krijg je via email een bevestiging. Neem die bevestiging mee naar je afspraak. 

Voordelen afwegen tegen nadelen

Het lijkt erop dat het vooral geruchten zijn dat mensen zieker worden van de booster dan van het vaccin. Het is wel belangrijk om je te bedenken dat ondanks de mogelijke bijwerkingen het krijgen van corona erger is. 

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie