Boosterprik griepprikgroep

Sinds het begin van de pandemie hebben we kunnen merken dat oudere mensen en kwetsbare mensen meer problemen hebben als ze corona krijgen. Het ziektebeeld verloopt vaak zwaarder. Kwetsbare mensen zijn onder andere mensen met bepaalde vormen van reuma, kanker, hiv of een andere ziektes waardoor ze een slechter immuunsysteem hebben.

Het gaat om mensen die bij de overheid geregistreerd staan om jaarlijks een griepprik te ontvangen. Mensen die vallen onder de Griepprikgroep ontvangen een boosterprik uitnodiging per SMS. Per 23 december kunnen ze zich melden bij de GGD.

Wie vallen er onder de griepprikgroep

De overheid biedt mensen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden van griep de kans om jaarlijks een griepprik te nemen. Het gaat hierbij onder andere om mensen die ouder zijn dan 60 jaar, maar deze mensen zijn voor de booster al eerder opgeroepen. Andere mensen die in aanmerking komen voor de griepprik zijn:

  • Mensen met aandoeningen en afwijkingen aan de luchtwegen zoals astma en bronchitis. 
  • Mensen met chronische medische hartproblemen zoals een hartoperatie of een hartaanval.
  • Mensen met suikerziekte-type 1 en 2 
  • Mensen met chronische nierproblemen, nierstenen vallen hier niet onder.
  • Mensen met een verstandelijke beperking die in een zorginstelling wonen
  • Mensen met auto-immuun ziektes of chemotherapie
  • Mensen met hiv
  • Mensen die net een beenmergtransplantatie hebben gehad.
  • Kinderen die salicylaten gebruiken bijvoorbeeld als ze chronische darmproblemen hebben.
  • Mensen die om andere redenen in een verpleeghuis wonen.

Uitnodiging voor boosterprik per sms (vertraagd)

Mensen uit de griepprikgroep zouden eerder een uitnodiging ontvangen voor de boosterprik. Vanaf 23 december zouden ze een SMS met instructies ontvangen, maar dit heeft vertraging opgelopen. De datum is verzet naar 27 december 2021. 

27 december

De zogenaamde griepprikgroep krijgt vanaf 15:00 uur op maandag 27 december 2021 een SMS met de uitnodiging om met voorrang een boosterprik te halen. De groep bestaat uit meer dan 1,2 miljoen mensen. Daarom krijg je als je bij deze groep hoort waarschijnlijk niet meteen om 15:00 uur op maandag een booster-SMS. Vanwege de grote hoeveelheid mensen in de groep kan het een aantal dagen duren. Hoe lang het duurt hangt af van het volgende:

  • Hoeveel tijdslots er beschikbaar zijn 
  • Hoeveel mensen reageren op de uitnodigingen. 

De kans is bovendien groot dat veel mensen uit deze groep al een afspraak hebben om hun booster te laten zetten omdat hun leeftijd al is opgeroepen. Het is dus niet zo dat er opeens 1,2 miljoen mensen tegelijk een booster afspraak zullen maken.

Hoe lang tussen griepprik en booster 

In principe kun je meerdere vaccins naast elkaar krijgen. Het lichaam van de mens kan meerdere ziekteverwekkers tegelijkertijd aan. Voor de zekerheid wordt geadviseerd om een week tussen beide vaccinaties aan te houden. Houdt hier bij het maken van de afspraak rekening mee. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie