Tweede boosterprik aanbevolen voor ouderen en andere risicogroepen

Op korte termijn moeten vier risicocategorieën de kans krijgen om een tweede boostervaccin tegen het coronavirus te krijgen. Het gaat om 70-plussers, mensen met het syndroom van Down, volwassenen met ernstige immunologische problemen en verpleeghuispatiënten. Dit is iets wat de Gezondheidsraad aanbeveelt.

De Gezondheidsraad erkent dat het versoepelen van de coronamaatregelen zal leiden tot “een tijdelijke toename van het aantal ziektegevallen”. Als gevolg daarvan kunnen mensen uit deze vatbare categorieën extreem ziek worden en mogelijk overlijden. Daarom vindt de raad dat zij meteen een tweede prik moeten kunnen krijgen.

Deze vier groepen hebben afgelopen najaar als eersten een extra prik gekregen vanwege hun medische risico’s. Omdat zij tot de eersten behoorden die de vaccinatie kregen, zal de bescherming van de booster eerder verlopen dan die van anderen.

MRNA-vaccin als Tweede boosterprik

Een zogenaamde mRNA-vaccinatie zou optimaal zijn voor de personen in de vier groepen, aldus de Raad. Pfizer/BioNTech en Moderna zijn de fabrikanten van deze vaccinaties.

Voorlopig is een tweede vaccinatie niet nodig voor andere volwassenen. De omikron-variant is “minder pathogeen”, wat betekent dat er minder infecties worden verwacht. “De verwachte gezondheidswinst van een tweede boostervaccinatie voor de algemene bevolking is zo beperkt,” verklaarde de Gezondheidsraad. In maart zal het RIVM met het kabinet de situatie evalueren. Het is mogelijk dat voor andere groepen personen onder de 70 jaar een herhalingsprik nodig zal zijn.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie