Ziekenhuizen houden maatregelen voor kwetsbaren

De landelijke versoepeling van de coronapandemie moet nog door ziekenhuizen worden doorgevoerd. Mondmaskers blijven verplicht, en een afstand van 1,5 meter blijft voorlopig de norm, aldus tal van Nederlandse ziekenhuizen. “In ons ziekenhuis nemen we extra voorzorgsmaatregelen. De veiligheid van onze kwetsbare patiënten en de continuïteit van zorg staan bij ons altijd voorop“, aldus het UMC Utrecht.

Ziekenhuizen waaronder het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven, het OLVG in Amsterdam, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Rijnstate in Arnhem volgen dit voorbeeld. Zij hebben voor deze methode gekozen om te voorkomen dat patiënten het coronavirus ergens oplopen, ook binnen de ziekenhuismuren.

Ook het Erasmus MC houdt zich aan alle eerder genomen maatregelen. Een negatieve PCR-test moet kunnen worden aangetoond door mensen met lichte klachten. In het Rotterdamse ziekenhuis moeten patiënten en bezoekers onder de negen jaar een mondmasker dragen.

Dit is bijvoorbeeld de regeling in het Radboud UMC in Nijmegen. Bij de intocht worden hoogwaardige maskers uitgedeeld; stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan.

Ook infecties van personeel moeten met voorzichtigheid worden vermeden.

Het is vooral zaak goed in de gaten te houden wat de gevolgen zijn in de komende maanden, wanneer de wetten worden versoberd“, zegt Ziekenhuis Rivierenland. Ook dit ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Tiel en Culemborg, is voorzichtig.

Niet alleen in het belang van de meest kwetsbare patiënten, maar ook om het ziekteverzuim onder het personeel niet verder op te laten lopen. “Elke dag streven we ernaar om zoveel mogelijk mensen te beoordelen en te genezen. Dat kunnen we alleen bereiken als niet te veel van onze medewerkers ziek worden”, aldus Rivierenland.

Nij Smellinghe in Drachten houdt vooralsnog alle voorzorgsmaatregelen in stand, maar onderzoekt mogelijke versoepelingen. Dit moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren, en het “kost tijd“.

In het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda blijven de mondkapjes en de afstandsregel van kracht, al zijn de bezoektijden verruimd. Vanaf vrijdag mogen patiënten twee keer tegelijk bezoek ontvangen. Veel andere ziekenhuizen hebben deze regel al ingevoerd.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie