Omicron grijpt snel om zich heen in Amerika. Vanaf vrijdag 17 december heeft de Omicron-variant de Delta-variant ingehaald als dominante coronavirusvariant. Vanaf juli 2021 was Delta de dominante variant in de VS. Op deze dag werd meer dan 73% van de nieuwe gevallen veroorzaakt door Omicron, waarvan de gegevens maandag werden gepubliceerd. Op maandag is ook het eerste Omicron- gerelateerde sterfgeval aangekondigd. Het Harris Country Public Health Department zei dat een ongevaccineerde man ouder dan 50 was en COVID-19 al tweemaal had opgelopen. Zijn overleiden werd maandag 20 december gemeld. De Omicron-variant heeft de Delta-variant heel snel ingehaald, aangezien de gemuteerde variant voor het eerste in Zuid-Afrika werd ontdekt in November en al op 1 december in de VS werd gevonden.
In bepaalde delen van Amerika is de Omicron-variant verantwoordelijk voor meer dan 90% van de nieuwe gevallen, waaronder New Jersey, New York, in het Midwesten, Zuiden en in de delen van de Pacific Northwest.
Moderna tegen Omicron
Moderna kondigde maandag aan dat een derde dosis van het mRNA-vaccin aanzienlijke bescherming biedt tegen de Omicron-variant. Ze zeggen dat hun geautoriseerde booster (neutraliserende antilichaamniveaus) 37-maal hoger dan pre-boost niveaus kan stimuleren. Dit omschrijven ze als geruststellend. Moderna geeft aan dat een dubbele dosis van de boosterdosis doeltreffender is. Het gaat hierbij dus om 100 microgram, in plaats van de goedgekeurde 50 microgram. Een boosterdosis van 100 gram verhoogde de neutraliserende antilichaamniveau ’s 83-voudig. Deze dosis was “over het algemeen veilig en werd goed verdragen”. Er was wel een tendens naar iets meer bijwerkingen na de 100 gram boosterdosis in vergelijking met de 50 gram dosis.
Zonder een boosterprik blijkt het vaccin van het bedrijf veel minder effectief te zijn tegen de zich snel verspreidende Omicron-variant. Daarnaast genereerde het lage neutraliserende antilichamen. Moderna gaat zich focussen op de huidige COVID-19 boosterprik, in plaats van op het variant-specifieke vaccin. Deze keuze hebben ze gemaakt vanwege zowel de snelheid van de verspreiding van Omicron als haar vertrouwen in het huidige aanbod. “Gezien de kracht van mRNA-1273 en de snelheid waarmee de Omicron-variant zich verspreidt, zal Moderna’s eerste verdedigingslinie tegen Omicron een boosterdosis van mRNA-1273 zijn”, geeft het bedrijf aan. Moderna gaat wel door met het ontwikkelen van een Omicron-specifiek vaccin dat naar verwachting begin 2022 klinisch getest zal worden. Deze evaluatie kan er voor zorgen dat dit variantvaccin kan worden opgenomen in het boosterprogramma.
Miller, S. G., & Lovelace Jr., B. (2021, december 21). Omicron variant accounts for 73 percent of new Covid cases in U.S. Retrieved from: https://www.nbcnews.com/health/health-news/omicron-variant-accounts-73-percent-new-covid-cases-us-rcna9434
Turak, N. (2021, December 20). Moderna says Covid booster appears to protect against omicron. Retrieved from: https://www.cnbc.com/2021/12/20/moderna-says-booster-of-its-covid-vaccine-appears-to-protect-against-omicron.html