Door de opkomst van het Omikronvariant zijn veel mensen bang dat hun vaccinatie niet afdoende is om bescherming te bieden tegen corona. De bereidheid om een booster te laten zetten is dan ook hoog, en voor veel mensen kan het niet snel genoeg gaan. Welke jaartallen boosterprik
Maar wat als je minder dan 3 maanden geleden je laatste coronavaccin hebt gehad, wat dan? Dan heb je helaas pech, de booster is pas effectief vanaf 3 maanden na de prik, maar maak je geen zorgen, waarschijnlijk ben je tot 3 maanden na je laatste vaccin nog steeds goed beschermd.
Waarom na 3 maanden een booster
Volgens het RIVM werkt een booster het beste 3 tot 6 maanden na de laatste vaccinatie. De reden dat je nu toch na 3 maanden al een booster kunt krijgen is om de opkomst van de Omikron variant te onderdrukken. Deze variant verspreid zich veel sneller dan het oorspronkelijke virus en zelfs de Delta variant. Daarom is elke hulp bij het bestrijden van deze variant wenselijk.
Derde vaccinatie
De meeste Nederlanders krijgen 2 vaccinaties en sinds kort ook een boosterprik. Maar mensen met een ernstige ziekte of problemen met hun immuunsysteem krijgen altijd een derde prik. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen met reuma, hiv, of bepaalde vormen van kanker waardoor de vaccins minder goed werken. Deze derde prik is geen booster maar bedoeld om te zorgen dat ook deze mensen in de basis voldoende antilichamen aan kunnen maken.
De booster en Omikron
We zien momenteel dat de overheid als doel heeft om iedereen half januari de mogelijkheid te geven om een boosterprik te ontvangen. De reden dat ze dit zo snel willen doen heeft met name te maken met de Omikron variant. Om deze variant tegen te gaan is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen optimaal beschermd zijn.
Dat neemt alleen niet weg dat de huidige Moderna en Pfizer vaccins waarschijnlijk niet volledig effectief zijn tegen deze variant. De Omikron variant is op 32 punten anders dan het oorspronkelijke coronavirus waardoor de huidige vaccins mogelijk maar beperkt werken. Ondanks dat is elke extra bescherming mooi meegenomen totdat er vaccins zijn die Omikron beter kunnen bestrijden.
Wanneer aan de beurt voor een booster
De overheid heeft ook tijdens de boostercampagne gekozen om voorrang te geven aan ouderen en mensen die kwetsbaar zijn. De campagne verloopt van oud naar jong, dagelijks worden hiervoor jaartallen bekend gemaakt die vanaf die dag een afspraak mogen maken. We zetten hier de opties met hun voor- en nadelen op een rijtje.
Online afspraak maken
- Direct na bekendmaking jaartal een afspraak maken
- Geen lange wachttijden
- Afspraak maken Boosterprik (1979 of eerder)
- Niet mogelijk als je geen DigiD hebt
- Lastig voor oudere mensen
- De getoonde opties zijn soms ver weg of ver in de toekomst. Soms helpt het om de pagina te verversen.
Telefonisch afspraak maken
- De telefonistes weten vaak de beste plekken te vinden. Dus dichtbij en snel in de toekomst.
- Ook mogelijk als je geen DigiD hebt.
- Handig voor mensen die niet handig zijn met internet
- Je krijgt het telefoonnummer pas als je de uitnodigingsbrief binnen hebt. Dat duurt langer dan de daadwerkelijke dag waarop je een afspraak mag maken.
- De wachttijden om er doorheen te komen zijn vaak lang.