Boosterprik bij de huisarts halen?

Naast een aantal op zichzelf staande initiatieven hebben de meeste huisartsen nog geen boosterprikken gezet. Dit heeft met name te maken met logistieke problemen, maar nu hebben de GGD’s de huisartsen opgeroepen om te helpen bij het boosteren van mensen die minder mobiel zijn. Ze zijn hier ondertussen flink mee aan de slag gegaan.

Logistieke problemen

Er werd al een tijdje gesproken over boosteren voordat de nieuwste corona variant Omikron gedetecteerd werd. Doordat deze variant zich veel sneller lijkt te verspreiden dan andere varianten wordt er verwacht dat dit een nog grotere druk op de zorg zal opleveren. De overheid acht het dan ook noodzakelijk om zo snel mogelijk te boosteren om mensen weer immuun te krijgen.

Het minimum aantal maanden tussen het laatste vaccin en de booster is teruggebracht naar 3 maanden en alle zeilen zijn bij gezet. Er zijn meer priklocaties bijgekomen, maar ondanks dat huisartsen ook graag zouden helpen is dat niet altijd mogelijk.

15 minuten regel vaccinatie

Mensen moeten na het ontvangen van het vaccin 15 minuten wachten totdat ze de priklocatie mogen verlaten. Op de grote prikposten van de GGD is dit mogelijk, maar bij de meeste huisartsen niet. Omdat de mensen achteraf veel ruimte innemen is het niet mogelijk om veel mensen achter elkaar een booster te geven bij huisartsen. Er is wel voor gelobbyd om de 15 minuten wachttijd af te schaffen of te verkorten, maar dat is tot op heden niet gebeurd. 

Individuele initiatieven

Ondanks het feit dat de meeste huisartsen niet op hun eigen locatie kunnen boosteren zijn er her en der in Nederland toch initiatieven van huisartsen opgezet om de boostercampagne te helpen. Zo werd er bijvoorbeeld in de Leonarduskerk in Helmond geboosterd, een initiatief waar de patiënten van de huisarts, maar wat blij mee waren. 

Niet-mobiele patiënten

Ondanks dat huisartsen niet massaal mee kunnen prikken is er door de GGD’s en de huisartsen wel een manier gevonden waarop de huisartsen ook hun steentje bij kunnen dragen. Bij de eerste vaccinatierondes bleek al dat sommige mensen geen vaccin namen omdat ze geen vervoer hadden naar de priklocatie of niet mobiel genoeg waren om hiernaartoe te gaan. Meerdere huisartsen zetten zich daarom in om niet-mobiele patiënten thuis te vaccineren. Op 23 december 2021 hadden ze al 36.000 vaccinaties gezet.

Booster toevoegen corona app en huisartsen-dossier

Als je via de GGD een booster krijgt is die vaak dezelfde dag al bijgeschreven op in je huisartsen dossier. Je kunt de prik toevoegen in de CoronaCheck-app die ook als coronatoegangsbewijs gebruikt kan worden. Laat je jezelf via de huisarts boosteren dan zal de bijschrijving minder snel gaan. De huisarts moet de gegevens eerst naar de GGD sturen. Die moeten ze vervolgens bijschrijven in je dossier. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie