Burgemeester Bruls wil Corona-toegangsbewijs op werk

Hubert Bruls, burgemeester Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, wil dat het coronatoegangsbewijs ook op werk wordt toegepast. Hiervoor is wel een wetswijziging nodig, werkgevers mogen op dit moment wettelijk niet vragen naar de QR-code. Hierover zegt Burls dat de wet ‘eerder vandaag dan morgen’ moeten worden aangepast. Zo creëren we een ‘Indirecte vaccinatiedwang’.

Bruls bij op1 over beste corona-aanpak

Zorgen over coronabewijs op werk

De vakbond FNV heeft grote zorgen over een wetswijziging als deze. Ze vinden dat lokale bestuurders als burgemeester Bruls hun boekje te buiten gaan. Het verplicht maken van de QR-code voor werknemers heeft namelijk een enorme impact op ongevaccineerde mensen. Nu al ontvangt FNV signalen dat persoon op eigen kosten naar huis wordt gestuurd, wanneer ze geen vaccinatiebewijs kunnen tonen. Ook krijgen ze veel berichten dat ongevaccineerde mensen worden geweigerd wanneer ze solliciteren voor een nieuwe baan.

QR code corona check app

FNV vind het coronabewijs op werk ook niet nodig. De oude maatregelen op werk zijn voldoende: Thuiswerken wanneer mogelijk, Goede hygiëne op kantoor en 1,5 meter afstand.

Voorstanders van corona toegangsbewijs op werk

MKB-Nederland en VNO-NCW, de grootste vakbonden voor het Nederlandse bedrijfsleven zien wel mogelijkheden in coronatoegangsbewijs op werk. Ze vinden een QR-code vragen wanneer dit past bij de sector een prima oplossing.

Coronavirus werk

Horeca en evenementen-branche worden genoemd als voornaamste sector waar een coronatoegangsbewijs uitkomst bied. Ze vinden dat ondernemers toegang moeten krijgen om ook hun personeel om een QR-code te vragen.

Werkgevers die nu al ongevaccineerde weren

coronavaccinaties

Er zijn al een aantal bedrijven in Nederland die vragen of werknemers alleen naar kantoor komen als ze volledig gevaccineerd zijn. Auto lease bedrijf LeasePlan geeft aan dat ze liever geen ongevaccineerde werknemers op kantoor hebben, maar controleert hier niet op. Accountants- en adviesbureau Deloitte vind dat ze medewerkers moeten kunnen vragen om een QR-code voordat ze naar kantoor kunnen komen.

Mag je controleren of werknemers gevaccineerd zijn?

Ja en nee: Werkgevers mogen vragen aan een werknemers of ze gevaccineerd zijn, mits hier een goede reden voor is, de huidige coronavirus-pandemie is uiteraard een passende reden. Op dit moment is een werknemer niet verplicht hier antwoord op te geven. Maar er wordt gekeken of werkgevers dit mogen controleren. Zodat net zoals de horeca klanten mag controleren op de QR-code dit ook voor werkgevers is toegestaan.

Meningen over coronabewijs op de werkvloer verdeeld

Op ad.nl geven 63% van de Nederlanders aan dat ze tegen de coronapas op werk zijn. 37% vind CoronaCheck op werk geen probleem of is voorstander van controleren of werknemers gevaccineerd zijn. Wat vind jij? Deel je mening!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie