Erewoordverklaring Frankrijk in 5 minuten

Nu het einde van de coronapandemie nadert denken steeds meer mensen aan het boeken van een vakantie. Frankrijk is voor Nederlanders altijd een favoriete vakantiebestemmingen geweest en gelukkig wordt het langzaam weer steeds makkelijker om Frankrijk te bezoeken.

Ondanks dat moet je nog wel aan een aantal eisen voldoen waaronder een erewoordverklaring. Wat je precies nodig hebt om Frankrijk te bezoeken lees je hier. 

Erewoordverklaring printen

Erewoordverklaring downloaden

Voordat je afreist naar Frankrijk moet je een erewoordverklaring invullen. Met deze verklaring geef je aan dat je geen coronasymptomen hebt. Je kunt het Word-document downloaden op deze website of het formulier hier online invullen.

Vul het A-4tje in en neem het mee op je vakantie naar Frankrijk. Voordeel van de online versie is dat er een Nederlandse en Engelse vertaling van de Erewoordverklaring beschikbaar is.

Wat heb je nodig voor je bezoek aan Frankrijk

Wil je Frankrijk bezoeken dan heb je een coronabewijs nodig en een erewoordverklaring. Het coronabewijs of DCC kun je ophalen in de CoronaCheck-app van de Rijksoverheid. In de app kun je kiezen voor het bewijs voor Nederlands en een internationaal bewijs. Voor Frankrijk heeft iedereen vanaf 12 jaar het internationale bewijs nodig die je op deze manier kunt krijgen:

 • Als je volledig gevaccineerd bent – Dat wil voor Frankrijk zeggen 7 dagen na een vaccin met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield. Je krijgt het bewijs ook 28 dagen na een vaccinatie met het Janssen-vaccin. Deze r
 • Als je hersteld bent van corona – Dit bewijs is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test tot 180 dagen na de positieve test. 
 • Als je een negatieve testuitslag kun overleggen – Je kunt hiervoor kiezen uit een antigeentest die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen of een PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. 

Het vaccinatiebewijs en herstelbewijs kun je eenvoudig uploaden op de app door in de app op het plusje rechtsboven te drukken. Vervolgens kun je kiezen welk bewijs je wil uploaden. Voor het uploaden van een negatieve testuitslag heb je een code nodig van de testlocatie. 

Let op! Is het langer dan 10 dagen geleden dat je jouw internationale coronatoegangsbewijs hebt geopend zorg dan dat je hem nogmaals opent voordat je afreist naar Frankrijk. Doe je dat niet, en heb je ter plekke geen internet dan kan het zijn dat je bewijs niet te zien is. Het is ook aan te raden om je QR-code uit te printen. 

Je bezoek aan Frankrijk 

Als je eenmaal klaar bent voor je bezoek aan Frankrijk dan moet je er ook rekening mee houden dat je ter plekke regelmatig om een vaccinatiebewijs of herstelbewijs zal worden gevraagd. Die heb je bijvoorbeeld nodig om restaurants, bioscopen, skiliften, musea en theater te bezoeken. Het vaccinatiebewijs of coronatoegangsbewijs wordt in Frankrijk ‘Pass vaccinal’ genoemd, maar het is in feite hetzelfde als de QR-code uit de CoronaCheck-app.

Let op! Een negatief testbewijs is niet voldoende om een Pass vaccinal te krijgen. In Frankrijk geldt op veel plekken de 2G regel. Je mag dus alleen binnen als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt. Alleen kinderen tussen 12 en 15 jaar mogen ook gebruikmaken van een negatieve test. 

Geldigheid vaccins in Frankrijk

In Frankrijk zijn de vaccins minder lang geldig dan in Nederland. Vanaf 15 februari is je vaccinatiebewijs maximaal 4 maanden geldig. Zijn de vier maanden voorbij dan moet je aan kunnen tonen dat je geboosterd bent. Ben je gevaccineerd met het Janssen vaccin dan moet je zeker een booster hebben, anders is je vaccinatie niet meer geldig

Maatregelen in Frankrijk

Ondanks het teruglopend aantal coronabesmettingen in Frankrijk zijn er nog steeds regels van kracht. Naast de 2G regel voor horeca, evenementen en culturele activiteiten wordt verwacht dat je op de meeste openbare locaties een mondkapje draagt. Andere maatregelen zijnde volgende:

 • Regelmatig handen wassen
 • Regelmatig ruimtes luchten
 • Nies in je elleboog
 • Gebruik wegwerp-tissues
 • Draag een mondkapje 
 • Houdt afstand van elkaar 

Als je ter plaatse corona krijgt

Ondanks het feit dat je gevaccineerd, hersteld of getest bent kan het nog steeds gebeuren dat je corona krijgt. Zeker nu we te maken hebben met de zeer besmettelijke Omikronvariant. Heb je het idee dat je corona hebt dan moet je jezelf in Frankrijk laten testen. De kosten voor deze test zijn voor jezelf. Test je positief dan doe je het volgende:

 • Als je volledig gevaccineerd bent ga je 7 dagen in isolatie. De isolatie gaat in vanaf de dag dat je positief test of de dag dat de symptomen begonnen. 
 • Ben je volledig gevaccineerd dan mag je na 5 dagen een CR test doen. Is die negatief en heb je al 48 uur geen symptomen meer dan mag je uit quarantaine. Zo niet dan moet je wachten tot de 7e dag. 
 • Ben je niet volledig gevaccineerd dan moet je 10 dagen in quarantaine. 
 • Ben je niet gevaccineerd dan mag je na 7 dagen een CR test doen. Sid die negatief en heb je al 48 uur geen symptomen meer dan mag je uit quarantaine. Zo niet dan moet je wachten tot de 10e dag. 

Zorg dat je voor je reis naar Frankrijk een goede verzekering afsluit die ook corona gerelateerde kosten, zoals extra verblijfskosten, dekt. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie