De Nederlandse Gezondheidsraad maakt zich zorgen over psychische klachten die zijn opgetreden tijdens de coronapandemie, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat maandag is vrijgegeven. Jongeren, ouderen en mensen in beroepen met een hoge werkdruk, zoals gezondheidswerkers, lopen meer kans om aan psychische aandoeningen te lijden.
Mensen werden ook blootgesteld aan omstandigheden die het risico op geestesziekten tijdens de pandemie verhoogden. Mensen verloren hun baan, er ontstonden gevaarlijke gezinsomstandigheden en studenten en leerlingen kregen te maken met leermoeilijkheden.
Emotionele eenzaamheid bleek toe te nemen onder ouderen. Eenzaamheid, angst en droefheid kwamen vaak voor bij jonge mensen. Burn-out en stress komen steeds vaker voor bij bepaalde beroepsgroepen, zoals werknemers in de gezondheidszorg.
Bij een deel van de bevolking gaan de klachten vanzelf over, maar bij een ander deel van de bevolking is er een kans dat ze langer aanhouden, aldus de Nederlandse Gezondheidsraad. De raad weet niet hoe groot deze groep is, maar adviseert staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen om te zorgen voor effectieve laagdrempelige hulpverlening en kwetsbare bevolkingsgroepen te ondersteunen.
Het rapport van de Nederlandse Gezondheidsraad is in de eerste plaats een bevestiging van een beeld dat al enige tijd bestaat. Er worden door de Raad geen nieuwe grootschalige oplossingen voorgesteld.
Langdurige covid heeft meer onderzoek nodig.
De Nederlandse Gezondheidsraad vraagt in een tweede rapport, dat maandag is uitgebracht, ook aandacht voor personen die langdurig covid hebben als gevolg van een coronabesmetting. Maanden na de blootstelling heeft een deel van die groep nog steeds te maken met symptomen als uitputting, kortademigheid, hoofdpijn, reukverlies en spierongemakken.
Verder onderzoek is volgens de raad nodig om te achterhalen hoe vaak dit gebeurt bij patiënten na een coronaire infectie. Zo kunnen mogelijke oorzaken en risicofactoren voor preventie, diagnose en therapie worden opgespoord.
Heb je plannen om zelfmoord te plegen? Je staat er niet alleen voor. Ga naar www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis) om 113 Zelfmoordpreventie te bereiken.