Experts bang voor langdurige gevolgen lange covid

Volgens veel mensen komt er snel een einde aan de corona-pandemie. Toch kunnen de effecten op de lange termijn van het virus nog voor een lange periode voor onrust zorgen en slopende gevolgen hebben voor jonge, gezonde mensen.

Met lange covid wordt de aandoening bedoeld, waarbij mensen na het positief testen op corona, nog weken of maandenlang na besmetting ernstige symptomen van het virus vertonen.

Deze symptomen kunnen zich op veel verschillende manieren uiten. U kan hierbij denken aan het verliezen van reuk tot het krijgen van verlammende vermoeidheid. In enkele gevallen kan het tot erge psychiatrische symptomen leiden. Een uitgevoerd onderzoek heeft deskundigen doen laten geloven dat er een verband is tussen lange covid en de immuunreactie op het virus. De precieze reden is nog niet bevestigd.

De aandoening komt vaker voor bij mensen die aan milde infecties lijden. Het gaat hierbij om de groep jonge, gezonde mensen zonder medische problemen.

Infecties in Amerika

De Omikron-variant zorgt voor een hoge mate van infectie in Amerika. Het record in Amerika staat op 800.000 dagelijkse geregistreerde infecties. Deze geregistreerde infecties vertegenwoordigen slechts een derde van het werkelijke aantal gevallen. Dit hoge tempo van infecties kan er voor miljoenen Amerikanen voor zorgen dat ze langdurige last en symptomen zullen oplopen als gevolg van de Omikron-golf.

Psychologisch professor aan de Depaul University, dr. Leonard Jason, werkt met patiënten die lange covid hebben. Hij heeft aangegeven dat als Omikron bij veel overlevenden deze lange covid aandoening krijgen, dit op de lange termijn ernstige negatieve gevolgen kan hebben. “Dat gaat allerlei economische gevolgen hebben, [en voor] ons gezondheidszorgsysteem,” zei Jason.

Tussen 10 en 30%, van de mensen die covid hebben overleefd, kunnen nog steeds last hebben van enkele symptomen.

Ook bij de mildere symptomen, bijvoorbeeld verlies van reuk of hier en daar hoofdpijn hebben, kan het omgaan met de dagelijkse gevolgen van lange covid een grote impact hebben op het leven van velen. Lange covid kan ook impact hebben op het deelnemen aan reguliere activiteiten.

In de gevallen dat er ernstige symptomen voorkomen, kan het hierbij gaan om een extreme vermoeidheid, veel lichaamspijn of geen smaak/ reuk voor een lange periode. Het zijn niet alleen mentale of fysieke problemen, maar het kan ook invloed hebben op het werk, dat niet meer gedaan kan worden. Hierdoor kunnen dierbaren onder een hoge druk komen te staan. In sommige gevallen zal een verzorger ook nodig zijn, of in ieder geval voor een tijdelijke periode.

Gevolgen lange covid in de maatschappij

Jason merk ook op dat er een tekort kan komen aan de makkelijk vervulbare functies en werkzaamheden. Voetbaltrainers, kampleiders, scoutsleiders zijn erg belangrijk voor de samenleving, waardoor het wegvallen van deze functies een grote invloed kunnen hebben op het leven van veel mensen.

Dr. Noah Greenspan heeft vanaf de start van de pandemie mensen met covid en lange covid behandeld. Hij is cardiopulmonale fysiotherapeut en vreest dat de corona-situatie over de gehele wereld een groot litteken heeft achtergelaten en voor langdurige problemen heeft gezorgd.

Greenspan zegt dat het nog te vroeg is om een indicatie te geven in hoeverre Omikron lange covid kan veroorzaken, en of de aandoening kan worden overgebracht naar anderen, die door de nieuwe Omikron-stam geïnfecteerd zijn.

“Op dit moment weet ik 100 procent zeker dat we niet weten of mensen die Omicron oplopen meer of minder kans hebben om lange Covid te ontwikkelen,” heeft hij in een interview aangegeven. “Het is veel te vroeg aangezien veel mensen die [lange Covid] hebben ontwikkeld, weken of zelfs maanden na hun acute infectie symptomen hebben ontwikkeld.”

Hij heeft opgemerkt dat het lastig is om lange covid te signaleren, omdat een van de meest opmerkelijke kenmerken de onvoorspelbaarheid van de aandoening is.

De “klassieke” langdradige heeft een meer divers (willekeurig), veel minder voorspelbaar verloop, meer diverse en willekeurige symptomen, met minder een patroon,” zei hij. “Het is alsof je je hand in een zak met symptomen steekt en er je eigen persoonlijke symptoomconstellatie uithaalt, of je eigen persoonlijke Da Vinci code.”

Toch geeft Jason aan optimistisch te zijn over de toekomst. Hij geeft aan dat er steun blijft komen voor de medische wereld. Wetenschappers en haar verzamelde informatie en uitgevoerde onderzoeken, omtrent covid, lange covid en bestrijding van het virus, zal leiden tot behandelingen en therapieën die mensen over de hele wereld door de pandemie zullen helpen.

Ik zou blijven gokken op creativiteit en wetenschappers over de hele wereld,” zei hij

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie