Nederlandse onderwijs open na kerstvakantie?

Het kan vandaag een belangrijke dag worden voor het Nederlandse onderwijs. Het Outbreak Management Team (OMT) brengt vandaag een advies uit aan het demissionaire kabinet over potentiele aanpassingen aan de coronamaatregelen in het onderwijs. Aan de hand van dit advies wordt vandaag ook besloten of de scholen na de kerstvakantie weer open gaan.

Een week voor de gebruikelijke datum van de kerstvakantie gingen de scholen al dicht. Dit kwam door de Omikron-variant, die besmettelijker is dan de delta-variant. Dit gegeven baarde zorgen in het kabinet. Demissionair premier Mark Rutte kon niet beloven of scholen op 10 januari weer open zouden gaan. Maar daar wordt dus vandaag advies over gegeven vanuit het OMT.

Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, vreesde voor ernstige leerachterstanden als hij het OMT-advies zou overnemen. Het duurde drie adviezen voordat het kabinet de maatregel, om scholen een week eerder kerstvakantie te geven, in zou voeren. Op 24 december vond het OMT het nog te vroeg om de maatregelen aan te passen. Ondanks de signalen dat de Omikron-variant tot minder ziekenhuisopnames leidde, heeft het kabinet dit advies opgevolgd.

Huidige coronamaatregelen

De coronamaatregelen blijven tot 15 januari van kracht. Hierbij is het hele land in lockdown gegaan. Alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen blijven open. Hier is het wel verplicht om een mondkapje te dragen, en een maximaal aantal bezoekers van 1 persoon per 5 vierkante meter. Daarnaast blijven dienstverleningen, zoals bibliotheken, tankstations, rijscholen, apotheken en advocaten ook open. Daarnaast moesten niet-essentiële winkels en horeca sluiten. Bestellen, afhalen of retourneren blijft wel mogelijk. Er mogen geen mensen ontvangen worden in musea, bioscopen, kappers, theaters en concertzalen.

Er geldt ook een verbod op evenementen. Hierdoor is er een streep gegaan door de kerstmarkten. De professionele sportwedstrijden en weekmarkten mogen wel doorgaan, maar dan zonder publiek. Bij uitvaarten is een maximaal aantal gasten verplicht, namelijk 100 gasten. De bezoekersregeling is aangescherpt van vier naar twee personen en, zoals al aangegeven, zou het fysiek onderwijs tot 9 januari niet mogelijk zijn. Hierover wordt dus vandaag een advies uitgebracht door het OMT.

Tot slot is binnensporten niet mogelijk, waardoor sportscholen hun deuren weer moesten sluiten. Buitensporten is wel mogelijk, tussen 5:00 en 17:00. Volwassenen mogen buiten sporten, met een maximale groepsgrootte van twee personen. De onderlinge afstand van 1.5 meter moet hierbij in acht worden genomen. Kinderen t/m 17 jaar mogen wel buiten blijven sporten en onderlinge wedstrijden spelen bij de eigen sportclub.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie