Kan Novak Djokovic meedoen aan de Australian Open?

Novak Djokovic, de nummer 1 mannelijke tennisspeler van de wereld, heeft in de aanloop naar de Australian Open voor veel problemen gezorgd met de Australische autoriteiten. Hij was van plan naar de Australian Open te kunnen zonder problemen, tot het moment dat de organisatie van het toernooi verplichtingen aan hadden gekondigd wat betreft het laten vaccineren tegen corona.

Djokovic heeft het sinds 2020 stilgehouden over zijn vaccinatiestatus. Hij weigert zijn status bekend te maken en gaf aan dat hij volledig tegen vaccinaties was. Op 19 december heeft de Australian Open een verplichte corona-vaccinatie opgelegd aan alle spelers. Hierna gaf Djokovic aan dat hij een medische toestemming had gekregen om toch op het tennistoernooi te spelen. Deze toestemming bleek achteraf niet een bewijs te zijn om Australië binnen te mogen.

Aankomst in Australië

Deze toestemming bracht toch wat problematiek toen hij in Melbourne aankwam. Op 5 januari hield de ABF Djokovic aan en dreigde heb terug te sturen naar Servië. Een dag nadat hij aankondigde mee te doen in de Australian Open, heeft Australie zijn visum ingetrokken en ontzegde hem de toegang. Zijn visum werd niet goedgekeurd voor medische vrijstelling van het COVID-19-vaccin, wat er voor zorgde dat hij 8 uur in ABF detentie moest doorbrengen op de luchthaven. De vader van Novak gaf bij de Servische media aan dat zijn zoon gevangen werd gehouden en dat ze ‘de straat op zouden gaan’ als hij niet binnen 30 minuten vrij zou worden gelaten.

De premier van Australië, Scott Morrison, denkt hier anders over. “Regels zijn regels, vooral als het om onze grenzen gaat. Niemand staat boven deze regels. Ons strikte grensbeleid heeft ertoe bijgedragen dat Australië een van de laagste COVID-sterftecijfers ter wereld heeft, dus we blijven waakzaam.”

Quarantaine voor de toptennisser

Op 6 januari is hij in quarantaine gegaan in zijn hotel, tijdens de juridische strijd. Djokovic heeft een poging gedaan om uitzetting uit Australië uit te stellen, door een rechterlijke toetsing aan te vragen van het besluit van het land om zijn visum in te trekken. De rechter van het Federal District Court, Anthony Kelly, gaf al aan dat hij de visumaanvraag van Djokovic nog niet had ontvangen, waardoor dit kan betekenen dat de tennisser kan worden uitgezet, wanneer de zaak opnieuw voor de rechter komt.

De advocaat van Djokovic had op deze dag de Australische regering gevraagd om Djokovic niet uit te zetten, tot dat zijn zaak volledig opgelost is. De rechter verzette zich hier wel tegen en zei dat de tennisser een “opeenstapeling van beroepen” zou kunnen instellen om zo lang als hij wil in Australië te blijven.

Het probleem met zijn visum is de medische vrijstelling die hij aangevraagd heeft voor het corona-vaccin. De tennisser gaf aan dat hij is vrijgegeven om te spelen op de Australian Open, maar Morrisson beweert dat Djokovic niet is vrijgegeven om het land binnen te komen.

Terwijl hij wacht, verblijft Djokovic in een hotel in Melbourne. Het hotel heeft te maken gehad met verschillende corona-uitbraken. Volgens het Australische SBS World News kregen, mensen die in het hotel verbleven, gerechten voorgeschoteld met larven en schimmels.

Goedkeuring op visum

Na vier dagen mocht Djokovic zijn corona hotel verlaten. Rechter Kelly heeft zijn visum hersteld, waardoor de tennisser in Australië mocht blijven om te trainen voor de Australian Open. In de uitspraak van de rechter gaf hij aan dat Djokovic niet genoeg tijd had gekregen om met zijn advocaten te overleggen, op de avond voordat zijn visum werd ingetrokken.

Djokovic bleef gefocust om te presteren op de komende Australian Open, ongeacht dat hij in vier dagen in quarantaine moest doorbrengen. “Ik ben verheugd en dankbaar dat de rechter de annulering van mijn visum ongedaan heeft gemaakt“, schreef Djokovic op Twitter. “… Ik ben hierheen gevlogen om een van de belangrijkste evenementen te spelen die we hebben voor geweldige fans.”

Maar het was toendertijds wel nog de vraag of Djokovic mocht meedoen aan de Grand Slam van Australië.

Djokovic krijgt de eerste plaats

Op 11 januari kreeg Djokovic bericht dat hij als nummer 1 zich heeft laten plaatsen op de Australian Open. Op deze dinsdag maakte het toernooi bekend dat Djokovic op de eerste plaats staat samen met Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev, Andrey Rublev en Alexander Zverev.

Djokovic kreeg, een dag eerder dan gedacht, zijn visum terug, maar dit betekent niet dat zijn plaats op de Australian Open bevestigd is. Advocaat van de regering, Christopher Tran, zei dat Alex Hawk, minister van immigratie, “overweegt om het persoonlijke recht van annulering te gebruiken.”

Als de regering hiervoor koos, kon Djokovic nog voordat het toernooi begint terug gedeponeerd worden naar zijn geboorteland en mag hij gedurende drie jaar Australië niet in. Als Djokovic inderdaad niet mee mag spelen op de Australian Open, kan nummer 6 Rafael Nadal Djokovic passeren op de All-Time Grand Slam-lijst.

Gelogen over corona-situatie

Djokovic gaf op 11 januari aan dat hij interviews heeft afgenomen na positief getest te zijn op corona. Zijn uitzetting uit Australië is wel de minste van zijn zorgen. Hij heeft dinsdagavond toegegeven dat hij met de Franse krant L’Equipe interviews heeft afgenomen, terwijl hij positief teste op corona.

Hij heeft uitgelegd hoe het incident voorviel. Op 14 december heeft hij een basketbalwedstrijd bijgewoond in Belgrado, waar meerdere mensen positief waren getest op corona. Twee dagen later onderging hij een antigen- en PCR-test, die beide negatief bleken.

Op de 17de nam hij deel aan een tennistoernooi voor kinderen, ook in Belgrado. Opnieuw testte hij negatief op corona. Na afloop deed hij een PCR-test die positief bleek te zijn. Hij wist dat hij positief testte, waarna hij op 18 december een interview en een shoot had met L’Equipe. Hij gaf aan dat hij het interview afnam omdat hij “de journalist niet in de steek wilde laten”. Pas later besefte hij dat hij een grote vergissing heeft gemaakt.

Na het interview ben ik naar huis gegaan om mezelf voor de vereiste periode te isoleren, maar bij nader inzien besefte ik dat dit een vergissing was en ik ben het ermee eens dat ik deze verplichting had moeten verzetten,” schreef Djokovic.

Als de tennisser had gelogen over zijn positieve COVID-19-test zou hij vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. In dezelfde post op social media gaf hij aan dat zijn Australische reisverklaring onjuiste informatie bevatte. Als onderbouwende reden gaf hij aan dat dit “menselijke fouten” waren. Hij gaf aan dat hij niet reisde in de 14 dagen voorafgaand zijn vlucht.

Djokovic opgenomen in loting

Terwijl de juridische strijd nog bezig waren, heeft de Australian Open de tennisser wel opgenomen in de eerste loting. Hij zou volgende week in de eerste ronde tegen nummer 78 Miomir Kecmanovic spelen. Hierna zou hij tegen een andere Serviër spelen.

Het was bij de loting nog niet bekend of Djokovic in Australië mocht blijven op de dag van de wedstrijd. Dit lag aan Alex Hawke, die Djokovic toegang tot Australië kan ontnemen voor maximaal drie jaar. “Dit zijn persoonlijke ministeriële bevoegdheden die minister Hawke kan uitoefenen en ik ben niet van plan om op dit moment verder commentaar te geven“, gaf Morrisson afgelopen donderdag aan.

Craig Tiley, de directeur van de Australian Open, heeft aangegeven, na de loting, geen commentaar te geven over de situatie met Djokovic. Djokovic hoort vandaag of morgen of hij in Australië mag blijven of dat hij het land direct moet verlaten en dus zijn kansen op de Australian Open voorbij moet laten schieten.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie