Er zit hoogstwaarschijnlijk “een groter netwerk, waar niemand iets over wil of durft te zeggen” achter de geclaimde QR-codefraude van de GGD-locatie op Schiphol. Dat stelde de officier van justitie maandag tijdens de voorlopige zittingen in de strafzaken tegen drie mensen die worden beschuldigd van het maken en uitgeven van valse QR-codes.
Tot nu toe heeft het Openbaar Ministerie vijf verdachten in de zaak geïdentificeerd. Zij hebben zich toegang verschaft tot de computersystemen van het test- en vaccinatiestation van de GGD op Schiphol.
Na de eerste aanhoudingen in november verschenen berichten dat tienduizenden valse QR-codes tegen betaling waren verspreid. Het Openbaar Ministerie heeft maandag aangegeven dat de precieze omvang van de zaak nog wordt onderzocht.
Het is onduidelijk of er iets van de geschatte omvang overblijft, aldus de raadsman van de verdachte Nadir L. (23), die via een uitzendbureau bij de GGD werkte. Duizenden QR-codes zouden volgens hem zijn uitgegeven via het computeraccount van zijn cliënt.
“Maar het is onduidelijk hoeveel er vervalst zijn,” zegt de advocaat. “Alles was bij elkaar gegooid.” Er wordt ook niet gesteld dat zijn cliënt vervalsingen heeft gepleegd. L. is van plan zo snel mogelijk met een reactie te komen.
Twee verdachten gaven toe fraude gepleegd te hebben met QR-codes
Twee van zijn medegedaagden hebben hun schuld al gedeeltelijk toegegeven, althans wat hun eigen daden betreft. De raadsvrouw van een van hen verklaarde maandag dat haar cliënte “vernederd is en schoon schip wil maken.” Volgens de advocate is de reden dat ze slechts “in beperkte mate” wil verklaren te wijten aan “zorgen die ze heeft voor haar eigen veiligheid“.
Alle drie de advocaten vroegen om vrijlating van hun cliënten. De aanklager verzette zich tegen de motie en beschuldigde de verdachten van het kiezen van de makkelijke uitweg uit “de grootste gezondheidsramp van de laatste honderd jaar”.
De aanklager verweet de verdachten ook hun stilzwijgen “zodra het gaat om personen die hier mogelijk achter zitten” en waarschuwde dat de kans groot was dat zij opnieuw in de fout zouden gaan. In het geval van L. vond hij dat de verdachte eerst moest opbiechten.
Vandaag zal het hof een beslissing nemen over de verzoeken.