20% van coronasteun ging naar horeca

De Nederlandse overheid heeft tussen maart 2020 en september 2021 bijna 31 miljard euro aan coronasteun aan bedrijven uitgekeerd. Sinds het begin van de lockdown in december is daar ongeveer 1,1 miljard euro bijgekomen. De horeca heeft de meeste steun ontvangen.

Dat blijkt uit gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De horeca ontving van maart 2020 tot september 2021 5,9 miljard euro aan coronasteun.

Met een totaal van 5 miljard euro aan hulp was de handel de op een na grootste ontvanger.

Nog eens 1,1 miljard werd aangeboden als steun naar aanleiding van de lockdown in december. Het CBS splitst het totale bedrag niet uit per sector.

Het gebruik van lockdowns

Verscheidene bedrijven hadden het moeilijk tijdens de coronapandemie, vooral omdat sommige industrieën gedwongen waren te sluiten tijdens de lockdowns. De overheid kwam tussenbeide om talrijke bedrijven van het faillissement te redden.

Ondernemingen kunnen bijvoorbeeld een loonkostentoeslag krijgen (NOW, Tijdelijke Noodmaatregel Overbruggingswerkgelegenheid). Zij kunnen ook een vergoeding voor vaste kosten aanvragen via het Tegemoetkoming voor Vaste Lasten (TVL) programma en het Tegemoetkoming Ondernemers Getfferd Sectoren COVID-19 (TOGS) plan.

Ondernemingen kregen ook de mogelijkheid om de betaling van belastingen uit te stellen. Andere garanties, leningen en kleine subsidiepakketten zijn ook beschikbaar. Het CBS daarentegen houdt met deze factoren geen rekening.

Loonkosten en vaste kostenvergoeding

Tot september vorig jaar was ongeveer 23,6 miljard euro aan arbeidskosten en 7,4 miljard euro aan vaste kosten betaald.

Lockdowns hebben een ravage aangericht in de horeca, die ongeveer 3,9 miljard aan loonsverlagingen en nog eens bijna 2,1 miljard aan verlagingen van vaste kosten heeft ontvangen.

De meeste mensen gaan naar restaurants.

Restaurants ontvingen de hoogste subsidies in de horecasector: 2,1 miljard euro. Ondernemingen die hotel- en restaurantactiviteiten combineren, ontvingen nog eens 1,2 miljard euro, terwijl cafés bijna 800 miljoen euro ontvingen.

500 miljoen euro ging naar andere horecabedrijven, waaronder fastfoodrestaurants en ijssalons.

Handel

Wat de handel betreft, heeft de detailhandel (met uitzondering van de autobedrijven) meer dan 2 miljard euro ontvangen. De winkels moesten ook een tijdje sluiten. De groothandel ontving in totaal 2,4 miljard.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie