Aantal coronadoden in derde kwartaal van 2021 aanzienlijk lager

In de maanden juli, augustus en september van 2021 is het aantal sterfgevallen dat wordt toegeschreven aan COVID-19 veel lager dan in de maanden daarvoor. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. In het derde kwartaal waren er 953 coronadoden, in het tweede kwartaal 2.602 doden en in de eerste drie maanden van 2021 8.666 doden.

2,5 procent van alle sterfgevallen in Nederland

COVID-19 was de doodsoorzaak in 2,5 procent van alle sterfgevallen tijdens het derde kwartaal. De maanden waarin mensen stierven waren niet gelijkmatig verdeeld. COVID-19 eiste het leven van 177 mensen in juli, 435 in augustus, en 341 in september. Vanaf augustus tot en met de laatste week van december waren er voortdurend meer sterfgevallen.

Vaccinatie voornaamste reden

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek begon het sterftecijfer vanaf februari 2021 te dalen. In januari is Nederland begonnen met het toedienen van de eerste coronavaccins. In april, het begin van het tweede kwartaal, waren meer dan twee miljoen mensen ten minste één keer gevaccineerd.

Alle volwassenen konden zich vanaf 19 juni laten vaccineren bij een GGD-locatie. Toen begin juli het derde kwartaal begon, waren 7,2 miljoen Nederlanders goed gevaccineerd. Bijwerkingen boosterprik: 100+ persoonlijke ervaringen

Oversterfte door corona

Volgens de telling van het CBS waren er 32.408 sterfgevallen met COVID-19 als doodsoorzaak, terwijl de telling van het RIVM 18.202 was. Het hogere totaal van het CBS komt doordat het niet verplicht is COVID-19-gerelateerde sterfgevallen te melden bij het RIVM. De verklaringen van artsen zijn waar het CBS zich op baseert.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie