Maatregelen Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk heeft Corona veel impact gehad. Hier een update over wat er in Schotland, Wales en Noord-Ierland aan de hand is.

Schotland heeft vanaf 26 december, gedurende drie weken, beperkingen op de omvang van live openbare evenementen. Binnen is er alleen ruimte voor 100 staanplaatsen of 200 zitplaatsen. Buiten is er ruimte voor 500 sta- en zitplaatsen. Dit betekend dat er veel Hogmanay-evenementen, waaronder de belangrijke evenementen in Edinburgh, worden afgelast.

Voetbalwedstrijden zullen toeschouwer vrij zijn, en niet-professionele indoor contactsporten zullen worden stopgezet. Evenementen zoals bruiloften vallen hier niet onder. Vanaf 27 december zullen de nachtclubs voor drie weken lang zijn gesloten. In pubs, cafés en andere horecagelegenheden wordt weer alleen aan tafel bediend. In deze gelegenheden wordt een sociale afstand van één meter geadviseerd, met niet meer dan drie huishoudens in elke groep.

Mensen worden gevraagd om sociale contacten te beperken tot twee andere huishoudens aan weerszijden van de kerstperiode. Er wordt gebruik gemaakt van zijdelingse tests voordat men elkaar ontmoet. Winkels en bedrijven moeten maatregelen nemen om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Bezoekers aan verzorgingstehuizen worden beperkt tot twee huishoudens. Deze moeten worden getest. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om personeel thuis te laten werken. Verder wordt gezichtsbedekking verplicht in het openbaar vervoer en in de meeste binnenruimtes. Alle 18-plussers moeten op vele plaatsen aantonen dat zij gevaccineerd zijn of een negatieve test laten zien.

Wat is de situatie in Wales?

In Wales zijn er nieuwe maatregelen ingegaan vanaf 26 december. Er wordt een onderlinge afstand van twee meter gehandhaafd in openbare gebouwen en werkplekken. Samenscholingen zijn beperkt tot zes personen in gelegenheden zoals horeca, bioscopen en theaters. Er worden door deze gelegenheden extra maatregelen genomen om klanten en personeel te beschermen. Onder meer door bediening aan tafel en het verzamelen van contactgegevens. Gezicht bedekking is verplicht in horecagelegenheden, behalve wanneer men zit. Grote evenementen zijn niet toegestaan. Evenementen hebben een maximumaantal van 30 bij binnen-evenementen en 50 bij buitenevenementen. Grote sportevenementen worden achter gesloten deuren gespeeld. Bij kleinere sportevenementen zijn maximaal 50 toeschouwers toegestaan. Er is een uitzondering voor evenementen waar kinderen bij betrokken zijn.

Nachtclubs zouden op 27 december hun deuren sluiten, maar dit is een dag vervroegd naar 26 december. Andere maatregelen zijn dat je een NHS COVID Pass nodig hebt voor toegang tot bioscopen, theaters en concertzalen, en vele andere evenementen. Thuiswerken moet, waar mogelijk. Er is een verplichte gezichtsbedekking op scholen, in het openbaar vervoer en in winkels en ziekenhuizen. Er is een lopend advies om maskers te dragen in cafés en restaurants, wanneer men niet eet of drinkt.

Deze maatregelen gelden niet voor bruiloften of vieringen van een geregistreerd partnerschap. Het mengen van huishoudens wordt ook beperkt tot een maximum van drie huishoudens. Andere maatregelen zijn:

  • Gezichtsmasker in winkels, overdekte gelegenheden en bezoekersattracties en openbaar vervoer.
  • Middelbare school studenten moeten een masker dragen in schoolgebouwen en het schoolvervoer. Personeel wordt aangemoedigd om maskers te dragen in schoolruimtes waar geen sociale afstand bewaard kan worden.
  • COVID-paspoortregeling voor gelegenheden  waaronder bars en bioscopen

COVID-regels in Engeland

Boris Johnson zei dat de invoering van strengere maatregelen in Engeland op dit moment niet gerechtvaardigd was. Hij drong mensen aan om binnenshuis een masker te dragen wanneer dit verplicht is, frisse lucht te laten circuleren en een test te doen als zij oudere of kwetsbare familieleden bezoeken. Om toegang te krijgen tot nachtclubs en vele andere gelegenheden moeten mensen aantonen dat zij gevaccineerd zijn, onlangs een negatieve test te hebben gedaan.

Een mondmasker moet gedragen worden in de meeste openbare gelegenheden, waaronder theaters en bioscopen, maar ook in het openbaar vervoer en in winkels en kapsalons. Maskers zijn niet nodig in cafés of restaurants, of in bijvoorbeeld sportscholen, waar het niet praktisch is. Mensen worden gemotiveerd om thuis te werken indien mogelijk. Ze krijgen ook het advies een laterale flowtest te doen voordat ze een risicovolle omgeving betreden, zoals winkelcentra.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie