Honden en katten geen rol gespeeld tijdens coronapandemie

Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en het Erasmus Medisch Centrum hebben katten en honden tot nu toe geen noemenswaardig aandeel gehad in de corona-uitbraak in ons land.

Katten en honden werden er al van verdacht ziek te kunnen worden. Daarom moest worden nagegaan of dit bijdroeg aan de voortdurende circulatie van het coronavirus. “Zonder besmettingen bij honden en katten zou de uitbraak niet veel anders zijn geweest,” zegt projectleider en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Arjan Stegeman.

Volgens studies stijgt de frequentie van besmettingen bij mensen evenredig met het aantal katten in de omgeving. Het lijkt er dus op dat de kat een overbrenger is.

Blijf weg van je huisdieren als je positief wordt getest op corona

In dit onderzoek werd besmetting van corona van een kat op een mens echter niet aangetoond. Bij honden werd een dergelijk verband niet ontdekt. Het coronavirus wordt vaak op dieren overgedragen door mensen met wie zij in aanraking komen, maar het lijkt erop dat in de katten- en hondenwereld het virus niet kan overleven zonder de hulp van mensen.

Besmette mensen moeten nog steeds uit de buurt van katten en honden worden gehouden, aldus Stegeman. “Na besmetting vertonen katten vaak geen symptomen, maar ze kunnen de ziekte verspreiden naar andere katten en een besmettelijk virus in de omgeving introduceren.” Voor honden gelden over het algemeen dezelfde regels, maar zij mogen buiten aan een korte lijn.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie