Bioscopen open in 2022: Openingtijden, Maatregelen

Na veel (ludieke) protesten en petities mogen onder andere de bioscopen nu toch weer open vanaf 26 januari.  De horeca en cultuursector roept al tijden op voor de heropening van deze sectoren. Sinds het begin van de coronapandemie hebben zij het zwaar te verduren gekregen. De horeca en cultuursector zijn al een aantal keren voor langere tijd gesloten geweest, iets  wat ernstige financiële gevolgen heeft gehad voor de sector.

De bioscopen zijn het beu en wil een oplossing

Sinds januari van 2020 hebben we in Nederland te maken met de coronapandemie. Elke keer als het aantal besmettingen oploopt en de zorg onder druk komt te staan worden de coronamaatregelen aangescherpt. De horeca en cultuursector worden dan vaak als eerste gesloten en gaan als laatste weer open. Iets waar volgens veel mensen niet een onderbouwde reden voor is omdat uit onderzoek is gebleken dat de meeste besmettingen in huiselijke sfeer plaatsvinden en niet in de horeca of cultuursector.

Ludieke acties 

Omdat deze sectoren inclusief de bioscopen veel te lijden hebben gehad onder de maatregelen en regelmatig hebben moeten aanzien dat andere sectoren veel eerder open mochten riepen ze half januari op tot ludieke acties. Zo werden er in het theater de Boulevard in Breda mensen geknipt door een kapper terwijl artiesten een show gaven. Op andere plekken werd yoga gedaan in een museum en veel cafés hielden een open dag. Sommige van deze acties werden zelfs wereldwijd nieuws. 

NVBF: 20:00 uur is geen bruikbare sluitingstijd

Naast de ludieke acties werden er petities getekend en riepen ondernemersverenigingen op tot het opheffen of verruimen van de maatregelen. Zo riep Boris van der Ham de voorzitter van de Nederlandse Vereninging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) op tot versoepelingen. Voor 25 januari gingen al geruchten dat bioscopen en filmtheaters weer open mochten tot 20:00 uur, maar Boris pleitte voor een verdere verruiming voor de sector.

Bioscopen zijn namelijk sterk afhankelijk van de avondvoorstellingen. Als ze alleen open mogen tot 20:00 uur is het alsof de sector alsnog gesloten is. bioscopen verdienen te weinig geld tijdens de matinees en in het weekend om de deuren open te kunnen houden. Het is voor de sector dan ook essentieel om langer open te blijven. 

Bezoeken van de bioscoop, houd rekening met de maatregelen

Nu het weer mogelijk is om de bioscoop te bezoeken is het belangrijk om te weten dat er wel een aantal regels gelden. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • Geldige QR-code – Om de bioscoop te bezoeken moet je kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent, in de afgelopen drie maanden corona hebt gehad, of binnen 24 voor de voorstelling negatief getest bent. Je kunt deze QR-code ophalen in de CoronaCheck-app van de overheid. Daarnaast moet je ook een geldig legitimatiebewijs meenemen. Dit geldt voor bezoekers vanaf 13 jaar. 
  • Mondkapje – In de wachtrij, bij de toiletten, in de winkel en gangen van de bioscoop is het verplicht om een mondkapje te dragen. Als je eenmaal in de zaal zit mag het mondkapje af. 
  • Afstand bewaren – Probeer in de openbare ruimtes zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te bewaren. 

Bioscopen zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor goede ventilatie in de bioscoopzalen. Bij Pathé bioscopen hebben ze zelf een systeem dat ruim boven de wettelijke normen zit. Elke tien minuten wordt alle lucht in de zalen volledig ververst. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie