Zelensky’s laatste poging om oorlog te voorkomen

In een verhitte televisietoespraak aan de vooravond van de invasie van zijn land, riep de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het Russische volk op om conflicten te vermijden. Hij sprak de Russen rechtstreeks toe in het Russisch, zijn eigen taal, en verwees naar de gemeenschappelijke geschiedenis en cultuur van de twee landen.

In de nacht van woensdag op donderdag (plaatselijke tijd) merkte Zelensky op: “Het Oekraïense volk verlangt naar vrede. De Oekraïense regering wil vrede en doet er alles aan om die te bereiken.”

Zelenski verklaarde dat Rusland bijna 200.000 troepen en duizenden oorlogsvoertuigen aan de grenzen van Oekraïne had gestationeerd, maar erkende dat de Russen hem waarschijnlijk niet zouden horen vanwege de strenge censuur.

Oekraïne koestert geen wrok tegen Rusland en heeft geen slechte bedoelingen, aldus de Oekraïense president. Daarmee sprak hij rechtstreeks het beeld tegen dat de Russische regering en de nieuwsmedia van het land schetsen.

“Je zult onze gezichten zien, niet onze ruggen, als je aanvalt.”

Zelensky merkte in zijn uitzending op dat de Russische president Vladimir Poetin toestemming had gegeven voor een invasie. Hij verklaarde: “Elke vonk kan alles platbranden. Er is u beloofd dat deze vlam het Oekraïense volk zal bevrijden, maar het Oekraïense volk is al vrij.

“We zullen ons verdedigen als Rusland probeert ons land te stelen – onze vrijheid, onze levens, en de levens van onze kinderen.” Als u aanvalt, zult u onze gezichten zien, niet onze ruggen,” verklaarde de Oekraïense president Petro Porosjenko.

We willen baas zijn over ons eigen lot.

Buren verrijken elkaar voortdurend in cultureel opzicht,” voegde Zelensky eraan toe, “maar dat maakt ze nog niet één. Dat we verschillend zijn, betekent niet dat we vijanden moeten zijn. We willen onze eigen toekomst bepalen en ontwikkelen – op een kalme, vreedzame en eerlijke manier.”

Zelensky beweerde dat hij heeft geprobeerd contact op te nemen met Poetin, maar “stilte als resultaat” heeft gekregen. Hij wil een Russische invasie in Oekraïne afwenden voor het te laat is. “Of er oorlog komt, hangt alleen af van jullie, burgers van de Russische Federatie,” verklaarde de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie