Aantal Corona besmettingen Rusland

Op het moment van publiceren (05-03-2021) zijn er in Rusland, 4,301,159 mensen positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +11,024 meer dan gisteren. 2,300 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 88,285 overleden in Rusland aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 3,885,321 inwoners hersteld van corona. Corona cijfers worden ververst op 06 maart

Corona-teller.nl

Statistieken covid-19 virus in Rusland 05 maart:

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
Rusland 4,301,159 88,285 3,885,321 327,553 2,300

Kaart corona (covid-19) in Rusland vandaag

U zoekt een landkaart van Rusland? Wij tonen u up to date plattegronden aan van Rusland, met daarop mooie vakantie plekken, lokaal nieuws en meer!

Corona-teller.nl

Realtime Covid-19 Kaart Rusland rode zones

U vind hieronder een overzicht van de aantallen coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Rusland:

Corona-teller.nl

Kaart gebieden Rusland

Covid-19 Kaart Rusland aantal besmettingen, Corona Doden, Reisadvies Rusland en live update

Vakantie naar Rusland mogelijk?

Op vakantie naar Rusland coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Rusland geen optie. Inmiddels zijn de maatregelen in Rusland versoepeld. Hierdoor is vakantie vieren ondanks het coronavirusin een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de lokale corona maatregelen in Rusland. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Rusland of een ander land.

Reisadvies Rusland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-03-2021 | Nog steeds geldig op: 05-03-2021

Corona-teller.nl

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Rusland

Reischecklist Rusland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Rusland reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Rusland in Den Haag.
 • Vanaf 1 oktober 2019 is het mogelijk een gratis Russisch e-visum aan te vragen voor St. Petersburg en de Leningrad Oblast. Dit visum is 8 dagen geldig. Het is uw eigen verantwoordelijkheid het formulier correct in te vullen. Als u verkeerde informatie op het e-visum invult kan u toegang geweigerd worden. Zie voor meer informatie de website van het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken. Een visum voor Kaliningrad, St. Petersburg en de Leningrad Oblast kunt u nog steeds op de  normale manier aanvragen.
 • Heeft u bij het aanvragen van een visum voor Rusland als doel ‘toerisme’ opgegeven? En onderneemt u tijdens uw reis toch andere activiteiten zoals zakelijke of journalistieke? Dan kan dit problemen opleveren. U kunt een boete krijgen, gedeporteerd worden en een langdurig inreisverbod krijgen.
 • Voorheen was u illegaal in Rusland als u langer bleef dan de geldigheidsduur van uw Russische visum. U mocht Rusland dan niet verlaten en u moest een exit-visum aanvragen bij de Rechtbank. Tijdens de pandemie is dit niet van toepassing en zijn Russische visa vanaf 15 maart 2020 ‘bevroren’. Deze maatregel is telkens verlengd en is momenteel geldig tot en met 15 juni 2021. U kunt het land verlaten zonder exit-visum. Deze maatregel staat in het besluit van de president van de Russische Federatie van 15 december 2020 nr. 791 en is een verlenging van alle eerder goedgekeurde maatregelen die zijn gespecificeerd in het besluit van 18 april 2020 nr. 274 tot 15 juni 2021. Het formulier (migration card) dat u bij uw inreis heeft ontvangen moet u goed bewaren. Dit formulier moet u bij uw uitreis weer laten zien.

 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Rusland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Rusland een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Rusland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Rusland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië. Hier is een risico op terroristische aanslagen. Ook is er in deze gebieden het risico op ontvoering, het ontploffen van mijnen, gewapende conflicten en criminaliteit.

Reis ook niet naar Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië. In deze gebieden bestaat het risico op terroristische aanslagen.

Lees meer informatie over de Krim en Abchazië en Zuid-Ossetië.

Niet toegankelijke gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen met een formulier van toestemming (permit) naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied “Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy” (voorheen “Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya”) en de stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo, de nederzettingen van Paratunka, Termal’nyy. Een formulier van toestemming (permit) is aan te vragen via een reisorganisatie.

Terrorisme – risico op aanslagen

De veiligheidssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus is zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in de hoofdstad Moskou en de stad Sint Petersburg.

Houd rekening met mogelijke aanslagen in Rusland. Vooral in de (grote) steden, zoals in de hoofdstad Moskou, de stad Sint-Petersburg en steden in het zuiden van Rusland. De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland is het risico op nieuwe aanslagen aanwezig. Wees alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld een busstation, treinstation of vliegveld.

Criminaliteit

In Rusland komen regelmatig afrekeningen onder criminelen voor. Deze afrekeningen zijn niet direct gericht op buitenlanders.

Diefstal in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg

Bezoekt u de hoofdstad Moskou of de stad Sint-Petersburg en omgeving? Pas dan op plekken waar veel toeristen komen op voor zakkenrollers en tasjesdieven. In Sint-Petersburg komen steeds meer gewelddadige straatovervallen en bedreigingen met wapens voor. Ga liever niet alleen de straat op. In het uitgaansleven komt het voor dat er drugs in een drankje wordt gedaan. Dit met het doel u te drogeren en dan te beroven. Wees hier alert op.

Racisme tegen buitenlanders

Racistisch geweld tegen buitenlanders komt voor. Vooral mensen met een niet-blanke huidskleur moeten voorzichtig zijn. Wees op uw hoede voor mogelijke vreemdelingenhaat.

Diefstal kentekenplaten

In de hoofdstad Moskou worden steeds vaker buitenlandse kentekenplaten gestolen. Criminelen halen deze van buitenlandse auto’s af. Ze laten een briefje achter dat de platen tegen betaling terug te krijgen zijn. De politie van de hoofdstad Moskou doet hier bijna niets aan.

Demonstraties

Soms komen demonstraties voor. Demonstraties kunnen gewelddadig zijn. De politie treedt hard op. Ook voorbijgangers kunnen door de politie worden aangehouden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u terecht in een demonstratie? Verlaat deze plaats dan direct.

Verkeer

Grenzen

Met ingang van 30 maart zijn de Russische grensdoorlaatposten (inclusief de landgrens met Belarus) voor onbepaalde tijd gesloten voor weg-, trein-, boot- en voetgangersverkeer voor Russische onderdanen en buitenlanders.

Vliegverkeer

Er is voorlopig geen regulier internationaal vliegverkeer van en naar Russische luchthavens.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Treinverkeer

Voorlopig rijden er geen passagierstreinen tussen Rusland en Finland, Estland, Letland en Belarus door het sluiten van de grenzen.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Rusland op de website van de ANWB.

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Rusland gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen op van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Rusland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Rusland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Coronavirus (COVID-19) in Rusland

De Rusissche autoriteiten nemen maatregelen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

Alle reizigers die in Rusland aankomen, moeten bij de autoriteiten het certificaat kunnen laten zien dat bevestigt dat hun PCR-test, die uiterlijk 72 uur voor hun reis naar Rusland is afgenomen, negatief is. Ook moeten reizigers aan boord van het vliegtuig een speciaal formulier invullen.

Het niet naleven van verplichte thuisquarantaine  is strafbaar onder Russische wet. Het kan leiden tot een gevangenisstraf tot 1 jaar als een zieke persoon anderen infecteert. Als een door een zieke persoon geïnfecteerd slachtoffer komt te overlijden kan dit leiden tot een gevangenisstraf tot 5 jaar. Er kunnen er ook boetes worden gegeven. Meer informatie is te vinden op de website van het Russisch ministerie van Volksgezondheid.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Rusland te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Op de Engelstalige website van de Russische douane vindt u informatie over het meenemen van medicijnen.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Rusland.

Controle dataverkeer via Russisch netwerk

Russische autoriteiten mogen gegevens over belgedrag en internetgedrag via Russische communicatienetwerken in de gaten houden, analyseren en bewaren. Dat staat in de Russische wet. Wees u hiervan bewust als u in Rusland belt, een e-mail stuurt of op internet surft.

Met de auto naar Rusland

Houd dan rekening met de Russische regelgeving voor de tijdelijke import van een auto. Meer informatie hierover is te vinden op de Engelstalige website van de Russische douane.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Een wet verbiedt ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen’. Iemand die deze wet overtreedt, krijgt een straf. Dat kan een boete of celstraf zijn, maar ook uitzetting. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Militaire zones

In Rusland zijn militaire zones aangegeven met borden en omheiningen. Deze zones zijn niet toegankelijk voor buitenlanders. Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is verboden. U kunt worden aangehouden.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Rusland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Moskou

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Moskou.

Meer informatie over het Nederlandse consulaat-generaal in St. Petersburg.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Lees meer over Rusland op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over COVID-19 in Rusland

Wij merken dat er veel vragen zijn rondom het corona hieronder 4 veel gestelde vragen:

🌴 Kan ik op vakantie naar Rusland?

Door COVID-19 was op vakantie naar Rusland in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Rusland mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Bekijk Reisadvies Rusland en vind daar ook direct organisaties die deze vakanties organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er gemeld in Rusland

Op onze COVID-19 kaart kunt u precies zien hoeveel besmettingen er zijn met corona in Rusland:

Bekijk coronavirus kaart Rusland

🤒 Waar kan ik me voor een test aanmelden in Rusland?

Nee, alleen wanneer een arts of huisarts het nodig vind kan u worden getest op corona.

Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Doe een online zelftest op coronavirus.

🤲 Hoe kan ik me beschermen tegen COVID-19 in Rusland

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO):

Andere maatregelen die je kunt nemen zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoest alleen in de binnenzijde van je elleboog
 • Blijf thuis; werk uit huis
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
 • Ben je buiten? Houd dan 1,5m (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Heb je last van lichte hoest, keelpijn, verhoging tot 38 graden C, loopneus of neusverkoudheid? Blijf ten alle tijden thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten