Aantal Corona virus besmettingen Wit Rusland

Op het moment van publiceren (14-04-2021) zijn er in Wit Rusland, 338,801 inwoners positief getest op het coronavirus. Dit zijn +1,166 meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 2,383 overleden in Wit Rusland aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 329,135 inwoners hersteld van corona (covid-19). Corona cijfers worden ververst op 15 april

Online Testen via Corona-teller.nl

Laatste cijfers coronavirus in Wit Rusland 14 april:

Land Wit Rusland
Positief getest 338,801
Aantal Doden 2,383
Hersteld 329,135
Actieve gevallen 7,283
Kritische toestand onbekend aantal
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 14 april 2021

Kaart Corona Wit Rusland vandaag

U zoekt een landkaart van Wit Rusland? Wij tonen op deze pagina actuele plattegronden aan van Wit Rusland, met daarop mooie vakantie plekken, nationaal nieuws en meer!

Live Covid-19 Kaart Wit Rusland zones

Hieronder vind je een overzicht van het aantal coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Wit Rusland:

Corona-teller.nl

Landkaart streken Wit Rusland

Kaart Wit Rusland aantal besmettingen, Corona Overledenen, Reisadvies Wit Rusland en Nieuws

Vakantie naar Wit Rusland mogelijk?

Op vakantie naar Wit Rusland coronavirus

Door de uitbraak van corona was op vakantie gaan naar Wit Rusland lange tijd niet mogelijk. Sinds kort zijn de maatregelen in Wit Rusland versoepeld. Hierdoor is in 2021 op vakantie tijdens het coronavirus in veel landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Wit Rusland. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Wit Rusland of een ander land.

Online Afspraak maken via Corona-teller.nl

Reisadvies Belarus (Wit-Rusland) | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-03-2021 | Nog steeds geldig op: 14-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Corona-teller.nl
Kaart bij reisadvies Belarus

Reischecklist Belarus (Wit-Rusland)

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de grensgebieden in het zuidoosten van Belarus te reizen als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Belarus? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Belarus favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Belarus reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Belarus geldt dat uw paspoort nog 90 dagen geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt. Nederlanders hebben een visum nodig voor Belarus. Er geldt een visum vrijstelling bij kort verblijf, maximaal 30 dagen, als u aankomt en vertrekt via Minsk International Airport. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Belarus in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Belarus een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u een internationaal rijbewijs nodig heeft in Belarus.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Belarus. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Belarus. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: Niet reizen

Reis niet in de grensgebieden met Oekraïne in het zuidoosten van Belarus.

De grensgebieden in het zuidoosten zijn radioactief besmet. Belarus raakte in 1986 radioactief besmet door een ongeluk in de kerncentrale van de stad Tsjernobyl. Deze stad ligt in Oekraïne, aan de zuidelijke grens met Belarus. Hier zijn gebieden met nog veel radioactieve straling. In die gebieden mag u niet komen. Deze gebieden zijn afgeschermd door de autoriteiten.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Demonstraties

Sinds de begin augustus gehouden presidentsverkiezingen zijn er op diverse plaatsen in het land, vooral in steden, demonstraties. Deze verlopen meestal vreedzaam maar eindigen soms gewelddadig. Het kan voorkomen dat  demonstranten gearresteerd worden. Blijf uit de buurt van demonstraties.

Belarus heeft een strenge overheid. Politie of leger maken soms hardhandig een eind aan demonstraties en pakken demonstranten op. Vermijd demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 of via Twitter @24/7BZ.

Verkeer

Luchtverkeer

De nationale vliegtuigmaatschappij Belavia vliegt nog dagelijks Minsk-Amsterdam-Minsk. Kijk op de website van Belavia of mogelijk vluchten zijn geannuleerd.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Grenzen

Er zijn controles bij grensovergangen.

Voor reizen naar of vanuit Rusland over land via Belarus gelden er beperkingen bij de grens. Als u niet de nationaliteit van Belarus of Rusland heeft mag u de grens niet oversteken. Deze grens is officieel alleen open voor mensen met de Belarussische of Russische nationaliteit. U zult bij de grens worden tegengehouden. Ook al heeft u een visum. Gebruik een andere route, bijvoorbeeld via de Baltische staten.

Verkeer

Op bepaalde wegen in Belarus wordt tol geheven. U moet hiervoor aan de grens een elektronisch tolkastje voor in de auto aanschaffen. Kijk voor informatie over het electronisch tol betaalsysteem in Belarus op de website de website van BelToll.

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Belarus gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Belarus

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Belarus de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Coronamaatregelen in Belarus

Om verspreiding van het coronavirus in Belarus te verkleinen hebben de autoriteiten van Belarus enkele maatregelen genomen.

De toegang tot Belarus via de weg is tijdelijk beperkt. Met ingang van 21 december is het verboden voor buitenlanders met een vergunning voor permanent of tijdelijk verblijf in Belarus om het land te verlaten via de landsgrenzen (vertrek per vliegtuig is wel toegestaan). Nederlanders die Belarus in willen reizen moeten een document (in het Russisch, Wit-Russisch of Engels) bij zich hebben waarin wordt bevestigd dat de reiziger uiterlijk 72 uur voor aankomst in Wit-Rusland negatief is getest op COVID-19 in een geaccrediteerd PCR-testlaboratorium. Bij aankomst moeten reizigers ook een verklaring (covid-19 passenger self declaration) invullen.

Diverse grote bijeenkomsten binnen zijn geannuleerd. Het openbaar vervoer en horeca kent geen formele beperkingen. Het advies is om uw eigen voorzorgsmaatregelen te trefffen.

Inreisbeperkingen

Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst in Belarus 10 dagen in zelf quarantaine. Kijk voor meer informatie over de reisbeperkingen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Belarus

Reizigers moeten aan de grens een formulier invullen waarin zij aangeven waar men verblijft. De politie (lokale autoriteiten) kunnen willekeurige controles uitvoeren. Mocht men tijdens een controle niet op locatie zijn, dan kan een boete worden uitgeschreven.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten in Belarus te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Belarus.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, in het bijzonder het kantoor van de president. Maak geen foto’s van militaire objecten. Maak geen foto’s van demonstraties en de hierbij mogelijk ingezette ordetroepen.
Als u toch foto’s neemt, loopt u het risico te worden verhoord door de politie en/of inlichtingendiensten. De autoriteiten kunnen de opnames verwijderen of de apparatuur in beslag nemen.

Drugs

Er is een zerotolerance beleid voor softdrugs en harddrugs. Ook bij een geringe hoeveelheid drugs kan er een gevangenisstraf worden opgelegd.

Demonstraties

Rood en wit zijn de kleuren van de recente demonstraties. Claxonneren wordt gezien als openbare steunbetuiging aan de oppositie. Hierop kan in extreme gevallen worden gereageerd met geweld of justitiële vervolging. Vermijd gedrag dat kan worden opgevat als steun aan de demonstraties of aan de oppositie.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Lokale hulpdiensten

Bent u in Belarus en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 102
 • Ambulance: 103
 • Brandweer: 101
 • Ministerie van Noodsituaties: 112 (24/7 te bereiken)
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 of Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlands ambassadekantoor in Belarus

Er is een Nederlands ambassadekantoor in de hoofdstad Minsk. Raadpleeg voor meer informatie de website van het Nederlandse ambassadekantoor in Minsk. Het lokale noodnummer van het ambassadekantoor is: 044-731-0016.

In geval van nood kunt u daarnaast terecht bij de Nederlandse ambassade in Warschau (Polen). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/ het consulaat.

Lees meer over Wit Rusland op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over coronavirus in Wit Rusland

Wij merken dat er veel vragen zijn rondom het COVID-19 virus hieronder beantwoorden we enkele vragen:

⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Wit Rusland?

Door corona was op vakantie naar Wit Rusland in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Wit Rusland mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Vakantieadvies Wit Rusland en vind daar ook de reisorganisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel coronabesmettingen zijn er geteld in Wit Rusland

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met corona in Wit Rusland:

Klik hier voor coronavirus kaart van Wit Rusland

🤒 Hoe kan ik me voor een covid-19 test aanmelden in Wit Rusland?

Als je wilt reizen naar Wit Rusland heb je een negatief coronavirus testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR COVID-19test nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve COVID-19 testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Coronavirus PCR Test Wit Rusland inclusief reisdocument. Dit overzicht toont meet dan 2500+ pcrtest locaties door het hele land!

👏 Hoe bescherm ik me tegen coronavirus in Wit Rusland

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen het virus zijn:

 • Hoest en nies in de elleboog
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis en werk vanuit huis als dit mogelijk is
 • Moet je toch naar buiten? Houd dan minimaal 150 centimeter afstand van anderen
 • Ben je ziek blijf ten alle tijden binnen!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl

Laat hieronder uw mening weten