Aantal Corona virus besmettingen Roemenië

Op het moment van publiceren (28-02-2021) zijn er in Roemenië, 801,994 inwoners positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +2,830 meer dan gisteren. 1,006 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 20,350 overleden in Roemenië aan corona. Gelukkig zijn er ook al 740,352 mensen hersteld van het coronavirus. Corona cijfers worden ververst op 01 maart

Laatste cijfers coronavirus besmettingen in Roemenië 28 februari:

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
Roemenië 801,994 20,350 740,352 41,292 1,006

Kaart corona (covid-19) Roemenië vandaag

Aan het zoeken naar een landkaart van Roemenië? Corona Teller bied u hieronder duidelijke plattegronden aan van Roemenië, met daarop mooie vakantie bestemmingen in Roemenië, laatste nieuws en nog veel meer!

Realtime Covid-19 Kaart Roemenië rode zones

Hieronder vind je een kaart van de aantallen coronavirus besmettingen, doden en departementen in Roemenië:

Kaart departementen Roemenië

Landkaart Roemenië aantal besmettingen, Coronavirus Doden aantallen, Reisadvies Roemenië en vandaag

Vakantie naar Roemenië mogelijk?

Op vakantie naar Roemenië coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Roemenië lange tijd niet mogelijk. Inmiddels zijn de corona maatregelen in Roemenië versoepeld. Hierdoor is vakantie in 2020 ondanks het covid-19 virusin de meeste landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Roemenië. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Roemenië of een ander land.

Reisadvies Roemenië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-02-2021 | Nog steeds geldig op: 28-02-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om NIET naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. In Roemenië gelden nieuwe inreisbeperkingen vanaf 12 februari 2021 om 00.00 uur. Reizigers uit Nederland moeten een negatieve PCR-test tonen bij aankomst. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, eventuele uitzonderingen en informatie over thuisquarantaine en verplichte testen de rubriek ‘Coronavirus’.

Reischecklist Roemenië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Roemenië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Roemenië heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Roemenië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Roemenië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Roemenië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Criminaliteit

Wees op uw hoede zoals u dat ook op andere plekken zou zijn. In de grotere steden bestaat het risico van kleine criminaliteit. Kijk uit voor zakkenrollers op drukke plaatsen zoals markten en in het openbaar vervoer. Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto. Parkeer uw auto in een drukke omgeving of op een bewaakte parkeerplaats. Neem niet te veel contant geld mee.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees ook overdag op uw hoede en vermijd sloppenwijken.
 • Bewaar waardevolle spullen en documenten op een veilige plek, bijvoorbeeld in een hotelkluis of heuptasje.

 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

In de Roemeense wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan vertraagd worden. Houd hier rekening mee. Meer informatie over lawinegevaar kunt u vinden op de website van European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Het verkeer in Roemenië is chaotisch en gevaarlijk. Pas op voor reizen over de weg na zonsondergang. De wegen zijn vaak slecht en niet alle automobilisten gebruiken hun verlichting. Ook rijden er karren zonder licht en loopt er vee op de weg.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Roemenië op de website van de ANWB.

Verkeersovertreding

Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. U kunt uw rijbewijs terugvragen als u het land verlaat. Dit moet u zelf schriftelijk aanvragen. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend en moet u daarna zelf indienen bij de overheid.

Vignet

Een vignet (Rovinieta) is in Roemenië verplicht op de nationale wegen. U kunt deze aanschaffen bij grensovergangen en de meeste tankstations.

Coronavirus

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Roemenië? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Roemenië gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Roemenië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Roemenië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Roemenië te verkleinen hebben de autoriteiten maatregelen genomen.

In het hele land geldt een avondklok van 23:00 tot 05:00 uur. Iedereen die zich hier niet aan houdt, moet door middel van een verklaring (vertaling is beschikbaar in het Nederlands) en eventuele bewijsstukken kunnen aantonen wat hiervoor de reden is. Doorreis is toegestaan als u een vlieg- of treinticket kunt laten zien.

De regionale overheden kunnen ook besluiten hun grondgebied helemaal of delen daarvan af te sluiten voor niet noodzakelijk verkeer.

Het dragen van een masker in de openbare publieke ruimten (zoals kantoren, winkels, openbaar vervoer) is verplicht in Roemenië.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Instructies kunt u lezen op de website van de Roemeense GGD (informatie in het Roemeens).

Inreisbeperkingen

Vanaf 12 februari 2021 om 00.00 uur moeten reizigers uit Nederland vanaf 3 jaar oud een negatieve PCR-test tonen bij aankomst die niet ouder is dan 72 uur. U mag Roemenië zonder testen inreizen als u de afgelopen 90 dagen besmet bent geweest met COVID-19 of een volledige coronavaccinatie heeft gekregen. U moet wel kunnen aantonen dat u een volledige vaccinatie heeft gehad of dat u besmet bent geweest door het overleggen van een PCR- of antigeentestuitslag. Daarbij moeten minstens 14 dagen zitten tussen het moment dat u positief bent getest en de aankomst in Roemenië.

Alleen als u besmet bent geweest of een volledige vaccinatie heeft gehad, hoeft u bij aankomst in Roemenië niet 14 dagen verplicht in thuisquarantaine. De thuisquarantaine verplichting geldt ook als u bij aankomst een negatieve PCR-test kunt aantonen. Na 8 dagen thuisquarantaine kunt u een PCR-test doen in Roemenië. De quarantaineperiode kan verkort worden tot 10 dagen wanneer de testuitslag negatief is en u geen symptomen vertoont. De quarantaineverplichting geldt niet als uw verblijf korter is dan 3 dagen (72 uur).

Gevaccineerde reizigers uit landen die op de ‘gele lijst’ van Roemenië hoeven niet meer in quarantaine vanaf 10 dagen na toediening van de 2e dosis. Zij moeten dat aantonen met het bewijs afgegeven door de instantie die het vaccin heeft toegediend en waar ook de datum van de 2e dosis vermeld moet staan.

Lees ook de informatie op de website van de Roemeense grenspolitie (informatie in het Engels) en het Roemeense RIVM (informatie in het Roemeens).

Medische zorg

De gezondheidszorg in Roemenië is minder goed dan in Nederland. Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen beperkt.

De autoriteiten hebben sinds 2010 hun inentingsprogramma voor onder andere de mazelen verbeterd. Veel mensen zijn nog niet of niet helemaal gevaccineerd. Vooral jonge personen en personen met een lage weerstand kunnen besmet worden.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Roemenië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Roemenië.

Drugs

In Roemenië is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Er kunnen hoge boetes en gevangenisstraffen worden opgelegd.

Prostitutie

Prostitutie is verboden in Roemenië.

Verkeersovertreding

Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. U kunt het rijbewijs terugvragen als u het land verlaat. Dit moet u zelf schriftelijk aanvragen. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend en moet u daarna zelf indienen bij de autoriteiten.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Roemenië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten: Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Contactgegevens ambassade

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Boekarest.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Roemenië op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Roemenië

Wij merken dat er veel vragen zijn rondom het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Roemenië?

Door COVID-19 was op vakantie naar Roemenië in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Roemenië mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Klik door naar Reisadvies Roemenië en vind daar ook de reisorganisaties die deze vakanties organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er gemeten in Roemenië

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel mensen er positief getest zijn met corona Roemenië:

Klik hier voor coronabesmettingen kaart van Roemenië

😷 Waar kan ik me voor een covid-19 test aanmelden in Roemenië?

Enkel wanneer een (huis)arts het nodig vind kan u worden getest op het covid-19 virus.

Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Doe een online zelftest op coronavirus.

🤲 Hoe bescherm ik me tegen COVID-19 in Roemenië

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization:

Andere handeling die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:

 • Hoest en nies in de elleboog
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Geen handen schudden
 • Blijf binnen huis; werk thuis zoveel dit mogelijk is
 • Ben je buiten? Behoud dan 1,5m (dit zijn 2 armlengtes) afstand van elkaar
 • Blijf binnen als je verkoudheidsklachten hebt: loopneus, verhoging tot 38 graden C, neusverkoudheid, lichte hoest of keelpijn

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten