Op het moment van publiceren (27-02-2021) zijn er in Qatar, 163,197 mensen positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +460 meer dan gisteren. 105 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 257 overleden in Qatar aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 153,219 inwoners hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona statistieken worden ververst op 28 februari
Laatste Statistieken corona virus aantal besmettingen in Qatar 27 februari:
Land
Positief getest
Aantal Doden
Hersteld
Actieve gevallen
Kritische toestand
Qatar
163,197
257
153,219
9,721
105
Kaart coronavirus in Qatar vandaag
U zoekt een kaart van Qatar? Wij bieden u up to date plattegronden aan van Qatar, met daarop mooie vakantie plekken in Qatar, nieuws van vandaag en nog veel meer!
Live Corona Kaart Qatar rode zones
U vind hieronder een landkaart van het aantal corona besmettingen, doden en departementen in Qatar:
regioâs landkaart Qatar

Vakantie naar Qatar mogelijk?

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Qatar lange tijd niet mogelijk. Inmiddels zijn de corona maatregelen in Qatar versoepeld. Hierdoor is op vakantie gaan ondanks coronain een hoop landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de corona maatregelen in Qatar. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Qatar of een andere vakantiebestemming.
Reisadvies Qatar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reischecklist Qatar
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Qatar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Qatar reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Qatar in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Qatar een motorvoertuig wilt huren en/of besturen.Check of u in Qatar een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Qatar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Qatar. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Qatar.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Qatar. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisicoâs
Onveilige gebieden
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Er zijn in Qatar veiligheidsrisicoâs die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risicoâs en let extra op.
Blokkade van Qatar
Qatar ligt in een regio waar politieke spanningen zijn. In januari 2021 bereikten de leiders van de Golfstaten een akkoord dat een einde maakte aan het geschil tussen Qatar en Saoedi-ArabiĂ«, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte. De landsgrens met Saoedi-ArabiĂ« is weer open en er zijn weer directe vluchten vanuit Qatar van en naar Saoedi-ArabiĂ«, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein. Â
Woestijn
Reis nooit alleen in de woestijn, maar samen met mensen die er de weg kennen. Het is verstandig om een lokale gids mee te nemen.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Qatar en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Verkeersveiligheid
Luchtvaart
Vluchten vanuit Qatar zijn mogelijk. Qatar Airways vliegt dagelijks van Qatar naar Nederland. Neemt u voor de zekerheid altijd contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Coronavirus
Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland
Wilt u Nederland inreizen vanuit Qatar? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.
Na een verblijf in Qatar gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.
Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Testlocaties in Qatar
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Qatar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).Â
Inreisbeperkingen
- Qatarese burgers en mensen met een geldige verblijfsvergunning kunnen naar Qatar reizen.
- Voor reizigers uit Nederland geldt na binnenkomst in Qatar, een verplichte hotelquarantaine voor de duur van 7 dagen. Vanwege de vaststelling van het Britse variant van het coronavirus in Nederland, zijn de uitzonderingsgronden voor bepaalde categorieën reizigers (ouderen, ouders die reizen met jonge kinderen, etcetera.) komen te vervallen. Dit betekent dat alle reizigers uit Nederland verplicht worden tot hotelquarantaine op eigen kosten.
- Qatar heeft aangekondigd dat de quarantainemaatregelen tot 1 juni 2021 zullen blijven gelden.
- Ook worden alle personen die naar Qatar reizen verplicht een corona (Ehteraz) app te downloaden in de bestrijding van het coronavirus.
Algemene maatregelen
Het openbare leven in Qatar is redelijk normaal. Supermarkten, restaurants, parken en shoppingcentra zijn onder voorwaarden open. Iedereen die in Qatar woont of (tijdelijk) verblijft moet de corona (Ehteraz) app downloaden. Â
Bij de ingangen van supermarkten, restaurants en shoppingcenters wordt iedereen getest op de status van de corona (Ehteraz) app en zijn/haar temperatuur wordt gemeten.
Mondkapjes zijn verplicht in openbare binnenruimtes. Deze regel wordt actief gehandhaafd.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Qatar te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Tips van de ambassade
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Qatar.
Ramadan
Tijdens de Ramadan is roken, eten en drinken in publieke gelegenheden niet toegestaan. Houd hier rekening mee.
Gedrag en kledingvoorschriften
Gedrag en kledingvoorschriften zijn in Qatar anders dan in Nederland. Voor zowel mannen als vrouwen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knieën bedekt). Lichamelijk contact tussen geliefden in het openbaar worden meestal niet op prijs gesteld.
LHBTIâs (lesbiennes, homoâs, biseksuelen, transgenders, intersekse personen)
In Qatar is sharia wetgeving van kracht. Homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse uitingen zijn strafbaar. Er is sprake van discriminatie tegen de LHBTI gemeenschap.Â
Buitenechtelijke relaties zijn strafbaar
Het hebben van een buitenechtelijke relatie, een relatie met iemand anders dan uw wettelijke echtgeno(o)t(e), is strafbaar. Als ouders bij de geboorte van een kind in Qatar niet gehuwd zijn, kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden.
Geen fotoâs van militaire en civiele objecten
Maak geen fotoâs van militaire gebouwen/objecten, overheidsgebouwen en ambassades. Er bestaat dan een kans op aanhouding. Fotoâs maken van mensen zonder hun toestemming wordt meestal niet gewaardeerd.
Alcohol/ drugs/ prostitutie
Alcohol wordt alleen geschonken in hotels die daarvoor een vergunning hebben. Alcohol en varkensvlees(producten) mogen niet worden ingevoerd. Openbare dronkenschap is verboden. Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken is strafbaar. Prostitutie is verboden. Het invoeren, verkopen of bezitten van pornografisch materiaal is niet toegestaan.
Internet en sociale media
Wees in Qatar voorzichtig met het uiten van kritiek op Qatarese autoriteiten en personen, ook op internet en sociale media. Een aantal gratis VoIPs zoals Skype, FaceTime en (video)bellen met WhatsApp zijn geblokkeerd in Qatar.Â
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Bent u in Qatar en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999 (vanaf mobiele telefoon: 112).
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Doha
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Doha.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Lees meer over Qatar op nederlandwereldwijd.nl
FAQ over COVID-19 in Qatar
Er zijn in Qatar enorm veel vragen over het coronavirus hieronder 4 veel gestelde vragen:
đŽ Kan ik op vakantie naar Qatar?
Door COVID-19 was op vakantie naar Qatar in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Qatar mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies
Bekijk Vakantieadvies Qatar en bekijk ook de organisaties die deze âcorona vakantiesâ organiseren volgens de rivm richtlijnen.
đșïž Hoeveel besmettingen met corona zijn er gemeld in Qatar
Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel mensen er positief getest zijn met coronavirus in Qatar:
Klik hier voor QatarđȘ Hoe kan ik me voor een covid-19 test aanmelden in Qatar?
Nee, enkel wanneer een (huis)arts het nodig vind kan u worden getest op het coronavirus(covid-19).
Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Klik op deze link om jezelf online te testen op coronavirus.
đ§Œ Hoe bescherm ik mezelf tegen corona in Qatar
Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO:
Andere maatregelen die je kunt nemen zijn:
- Niezen en hoesten enkel in de binnenzijde van je elleboog
- Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
- Schud geen handen
- Blijf zoveel mogelijk binnen en werk thuis als dit mogelijk is
- Moet je toch naar buiten? Behoud dan meer dan 1,5 meter afstand van andere mensen
- Heb je last van neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden C? Blijf thuis!
đZoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of landđ